maandag 19 september 2016

Jan Mostert exposeert in de Sint-Vituskerk van Feinsum

Vrijdag 9 september 2016 
Expositie van Jan Mostert in de Sint-Vistuskerk van FeinsumRandland

Tot en met 2 oktober 2016 exposeert kunstschilder Jan Mostert een aantal van zijn schilderijen in de middeleeuwse Sint-Vituskerk in het Friese Feinsum. Het thema van deze op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen geopende schilderijententoonstelling is 'Randland 2016', verwijzend naar het relatief groot aantal schildersdoeken met voorstelling van de Nederlandse kust, met de nadruk op de Friese Waddenzeekust.
Op uitnodiging van Jan Mostert ben ik aan het eind van deze middag bij hem op bezoek in de oude dorpskerk, die zich prima leent voor zo'n expositie. We lopen langs zijn schilderijen, en hij vertelt ondertussen wat we zien.

Contrasten
Opvallend is de tweedeling in het werk van Jan Mostert. Enerzijds hangen hier de overwegend grote doeken met weidse vergezichten over bijvoorbeeld het buitendijks land ter hoogte van het Noorderleeg en bij Ferwert, en tussen die landschapsschilderijen met veelal dreigend donkere luchten hangen hier en daar de kleinere stillevens, van bijvoorbeeld twee kruiken, een theedoek, een sinaasappel en een kommetje van aardewerk. Vaak komen licht en donker in zijn werk als beoogd contrast bijeen, een enkele uitzondering daargelaten.
Jan Mostert maakt zelf ook een duidelijk onderscheid tussen zijn techniekoefeningen in fijne stillevens en zijn veel meer emotioneel geladen ruiger landschapswerk. De stillevens zijn voor hem het meer afstandelijke werk, maar in de landschappen daarentegen kom je dichter bij het innerlijk van de schilder. Daarin waait zijn geest, zoals de noordwester storm bij tijd en wijle de Bildtse aardappelvelden en de natte kwelders van het Noorderleeg geselt.

Geen opmerkingen: