maandag 26 september 2016

Dagje uit voor het hele gezin op Vlieland

Zondag 24 september 2016 
Vanaf de hoge duin uitzicht over 't strand, de Waddenzee en Terschelling

Zee
Ter gelegenheid van alle festiviteiten rond Vaderdag, Moederdag en de verjaardagen kregen we dit jaar van onze kinderen een dagje uit kado voor het hele gezin, op Vlieland. Na de nodige afstemming om voor iedereen een passende dag in onze agenda's en te krijgen en te houden, is het vandaag dan zover dat we vanmorgen vroeg inschepen in de veerboot van Harlingen naar Vlieland. Op de boot genieten we van koffie met gebak, want we vieren vandaag tegelijk ook de verjaardag van Pieter van afgelopen week. Na een vaartocht van anderhalf uur arriveren we om 10.30 uur in de veerhaven van Oost-Vlieland, waar we direct drie tandems en een fiets huren, want ons vervoersmiddel vandaag op het eiland is de Hollandse tweewieler.

Strand
Door de jachthaven en over het bedrijventerrein fietsen we over de Fortweg naar het strand, waar we vanwege de heldere lucht het naburige eiland Terschelling aan de overzijde van de Waddenzee zien liggen. Het weer is overigens vandaag fantastisch, want de lucht is helderblauw en de zon schijnt de hele dag volop. Prachtig (na)zomers eilandweer dus. Een dag om vooral buiten te zijn, wat we dan ook doen vandaag.

Duinen
Over mooie fietspaden door de duinen fietsen we vervolgens via het duinkampeerterrein Stortemelk in westelijke richting. Op de camping zijn de laatste kampeergasten druk in de weer om alle permanente tenten en tenthuisjes af te breken en op te ruimen voor de komende winter.
Over de Duinkersoord en het kilometers lange Zesduinenpad volgen we dan een prachtige fietsroute door een langgerekt duinenlandschap, totdat we afbuigen naar het zuiden, naar het Posthuys aan de Postweg, waar we op het gezellige terras neerstrijken voor een heerlijke lunch, te midden van al die andere gasten die ook zichtbaar genieten van het mooie weer en van deze aangename horecagelegenheid halverwege dit Friese Waddeneiland.

Polder
Na de lunch keren we op onze fietsen over het Pad van Zes weer terug naar het strand ten noorden van het Posthuys, waar we een uurtje op het strand verblijven, heerlijk in de zon en uit de wind, aan de warme voet van de duinenrij.
Dan is het tijd om de terugreis aan te vangen, en daartoe fietsen we weer terug naar het Posthuys, vanwaar ze de lange Postweg door het eilandpolderlandschap volgen langs de zuidkant van het eiland. Onderweg maken we nog even een uitstapje landinwaarts, naar de oude eendenkooi van het eiland; en dan fietsen we terug naar het dorp Oost-Vlieland, waar we in de Dorpsstraat bij het horeca-echtpaar van Puur Vlieland - waar Pieter enkele jaren vakantiewerk verrichte - koffiedrinken met daarbij heerlijk eigengemaakt gebak.

Haven
Het is al ongeveer 16.45 uur als we de fietsen weer inleveren bij het plaatselijke verhuurbedrijf, om dan in de veerhaven snel weer in te checken voor de volle vijfuurboot, die ons in anderhalf uur terug brengt naar de vastewal. 
Deze mooie nazomerse dag sluiten we af met ons jaarlijkse gezinsdiner, deze keer in het karakteristieke Eetcafé Nooitgedagt in het centrum van de Friese Waddenzeehavenstad Harlingen. Na deze goed verzorgde avond wandelen we weer terug naar onze auto's, om afscheid van elkaar te nemen aan het eind van deze mooie zon(nige)dag.


Geen opmerkingen: