dinsdag 23 augustus 2016

Trino van der Geest exposeert in Stiens

Dinsdag 23 augustus 2016 
Thema-foto's van de grutto van boswachter-fotograaf Trino van der GeestWerken bij Staatsbosbeheer
Tot eind september 2016 exposeert Trino van der Geest een aantal van zijn foto's in het gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel te Stiens. Het thema van deze foto-expositie is ‘Natuurmomenten van een boswachter’.
Trino van der Geest uit Stiens is oud-opzichter van Staatsbosbeheer en heeft zijn gehele werkzame leven gewerkt bij Staatsbosbeheer. Zijn loopbaan speelde zich af langs de Nederlandse kust. Na zijn start op het Friese eiland Vlieland werd hij opzichter in de boswachterij Noordwijk Wassenaar, maar in 1975 kwam hij terug naar Fryslân om zijn loopbaan voort te zetten in Noord-West Fryslân als opzichter Landschapsbouw. Zes jaar later vertrok hij vanuit Stiens naar het Friese eiland Ameland voor een periode van 16 jaar. En daarna keerden hij weer terug naar Stiens. 

Fotograferen in de natuur
In zijn werk bij Staatsbosbeheer had en heeft Trino van der Geest te maken met de natuur, en met name met het in stand houden daarvan. Veel daarvan werd door hem op foto (en dia) vastgelegd. 
De laatste jaren doet hij voor Staatsbosbeheer de opnames van de grondwaterstanden in de Noardwesthoeke en in de Flieterpen, in een tiental reservaten zoals: Cleijn Alserd bij Engelum, It Leech bij  Berlikum, de Blikvaart bij Sint-Jacobiparochie, de Blikvaart bij Sint-Annaparochie, het Wiersylsterrak bij Wier, de Wide Mar bij Stiens, het Oogvliet bij Hallum, de Flappe bij Ferwert en de Hikaard bij Burdaard.

Natuurmomenten van een boswachter
De foto's van deze expositie zijn allemaal gemaakt in deze reservaten; veel ervan in de Wide Mar ten oosten van Stiens, waar je in de vogelkijkhut van Staatsbosbeheer soms prachtige foto's kunt maken. In één van de foto-series van de huidige expositie te Stiens staat de grutto centraal, de 'Fryske Kening fan 'e Greide'. Deze grutto-foto's zijn gemaakt bij de Blikvaart nabij Sint-Jacobiparochie.

Geen opmerkingen: