dinsdag 16 augustus 2016

Lang zal ze leven in Méson da Cabra

Zondag 31 juli 2016
Verrassende ontvangst met verjaardagsmuziek en een dronk met Orujo57
Op deze feestelijke dag van de 57e verjaardag van Durkje slapen we lekker lang uit, tot nota bene 10.15 uur. Het motregent vanmorgen en het is zwaarbewolkt. Pieter is vanmorgen de eerste die vanuit Nederland belt voor Durkje haar verjaardag. Na het ‘verjaardag met kado-ontbijt’ maken we in en rond de caravan alles klaar voor vertrek, en om 11.45 uur verlaten we de camping van Barreiros. We rijden dan via Mondoñedo en Vilalba naar het verkeersknooppunt van Baamonde, om daar af te buigen richting  O Coruña, om dan al vrij snel de snelweg te verlaten bij de afslag Guitiriz. Ondertussen belt Baukje mede namens Rauke (samen net weer terug van hun Afrikaanse huwelijksreis) om Durkje te feliciteren.
Vanuit de motregen rijden we vanaf de kust zo alsmaar stijgend naar de hoogvlakte van de Spaanse provincie Lugo, waarmee we weer in de gebruikelijk hardnekkige laaghangende bewolking en regen van de heuvels/bergen nabij Mondoñedo terechtkomen. De temperatuur zakt dan onderweg van 19 naar 16 graden Celsius.

Guitiriz
We rijden door de stad Guitiriz en zien op een campingwegwijzer dat we via de N VI iets terug moeten rijden richting Baamonde, waar we ter hoogte van de plaats Parga dan op de camping van Méson da Cabra arriveren, zo’n vier kilometer ten oosten van Guitiriz. We worden hier bijzonder hartelijk – ook Engelstalig – ontvangen, en krijgen alle hulp bij het vinden van een mooie kampeerplek op deze rustige, aangename camping, waar nog veel plaatsen vrij zijn. Nadat we alles hebben geïnstalleerd, krijgen we (van Durkje) een feestlunch met pannenkoeken, ter gelegenheid van de verjaardag van Durkje.
Hier in Méson da Cabra is het halfbewolkt met af en toe zonnige perioden. De temperatuur loopt weer op naar 19 à 20 graden Celsius en hoger, en als de zon dan schijnt, is het buiten heerlijk op de camping. De campingbeheerder gaf ons de tip om vanavond als campinggast naar het restaurant naast de camping te gaan, omdat we daar vanavond dan heerlijk zouden kunnen dineren voor een speciaal campingtarief van zo’n tien euro per persoon. We maken graag gebruik van dit goedbedoelde advies, en worden daarin vanavond beslist niet teleurgesteld.

Welgevoed
De grote zaal van het restaurant zit nagenoeg vol met de plaatselijke kaartclub, dus om 20.00 uur – dan gaat de keuken hier open – nemen we plaats in het café-restaurantdeel. Een vriendelijk ober komt met een heel klein handmatig geschreven briefje met daarop kort twee gangen van elk drie keuzegerechten, en met alles wat hij kan bedenken (in benamingen en met dierengeluiden) maakt hij duidelijk wat de hoofdbestanddelen van de gerechten zijn. We krijgen een buitengewoon smakelijk voorgerecht van zeevruchten en een al evenzo lekker Galicisch hoofdgerecht met schapenbout. En na een fris nagerecht, en koffie met Galicische destillaat (Orujo, 40-60% alcohol) zullen we dit verjaardagsdiner afsluiten, ware het niet dat de campingeigenaar nog even langskomt en ons voor zijn rekening nog een tweede kop koffie met nog een extra Orujo erbij laat bezorgen door de ober. Weldoorvoed en welverzorgd wandelen we terug naar de camping om de nacht in de gaan voor onze volgende wandeldag. Dachten we althans……

Het feest gaat door
We wandelen om het entreegebouw van de camping heen, en tot onze grote verrassing zit en staat alle campingpersoneel met enkele campinggasten op het terras bij de receptie ons op te wachten. En daar klinkt dan direct uit de laptop van campingeigenaarsdochter Carla het o zo Nederlandse verjaardagslied ‘O wat zijn wij heden blij’, en ‘Lang zal ze leven’, wat Carla heeft opgezocht en klaargezet in YouTube. Campingeigenaresse Yolanda gaat rond met borrelglaasjes door schoonvader 35 jaar geleden gedestilleerde Orujo en campingeigenaar Antonio komt naar buiten met een Galicische tulbandcake. 
Durkje krijgt Galicische cake van Antonio
Hij houdt de cake hoog voor Durkje met daarbij een vuuraansteker, en dan moet Durkje dit gelegenheidskaarsje uitblazen. Dan krijgt iedereen verjaardagscake en toosten we met zijn allen op de verjaardag van Durkje.
Naarmate de tijd verstrijkt, komen er meer campinggasten naar voren bij de receptie, waaronder ook enkele Vlaamse stellen. Het wordt laat, maar het is en blijft bijzonder gezellig, en iedereen geniet zo ook van de gezelligheid die de campingeigenaarsfamilie op deze wijze voor haar gasten, en in het bijzonder voor Durkje, schept. Tegen middernacht hakken we zelf de knoop toch maar door, bedanken we de campingeigenaarsfamilie en ander aanwezigen hartelijk voor hun gezelligheid en gaan we toch maar naar bed in de caravan, want morgenochtend klinkt daar in alle vroegte de pelgrimswekker, omdat de volgende wandeletappe voor ons dan in de planning staat. Maar wat kunnen wij terugzien op een prachtige verjaardagsrust- en -feestdag voor Durkje hier in het o zo hartelijk-gastvrije Spaanse Galicië.

Geen opmerkingen: