maandag 18 april 2016

Kennis Maken Dag in Emmen

Vrijdag 15 april 2016 
Keynote speaker Jitske KramerKennis maken & kennismaken
Stenden Hogeschool kent al vele jaren de jaarlijkse Samenscholingsdag. Op deze dag komen de hogeschoolmedewerkers van alle opleidingen en alle diensten van alle vijf hogeschoolvestigingen bijeen voor een aantrekkelijk programma, waarin veelal elementen van samen reizen, samen scholen, cultuur, elkaar ontmoeten, gezamenlijk sporten en tenslotte samen eten een essentieel deel van de dag vormen,
Nu het voornemen is uitgesproken vanuit de NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool om op termijn te komen tot een fusie van beide kennisinstellingen, wordt deze Samenscholingsdag op een nieuwe leest geschoeid. Vandaag beleven we met zo'n 600 medewerkers van beide hogescholen een zogenoemde 'Kennis Maken Dag' nabij en in onze Stenden Hogeschoolvestiging te Emmen. De dag bevat als verwijzing naar de dag-naam elementen van 'kennis maken' en 'kennismaken'.
Met touringcars wordt het personeel 's morgens vroeg vanuit Assen, Groningen, Leeuwarden en Meppel naar het Hampshire hotel in Emmen gereden, waarin het ochtendprogramma plaatsvindt.

Grand Opening
Tussen 7.30 uur en 9.00 uur rijden we met enkele bussen vanuit Leeuwarden naar Emmen. Daar kan iedereen zich registreren en daar staat de koffie en thee voor iedereen klaar.
De Grand Opening met muziek & dans wordt verzorgd door een danscollectief van Urban-Connection,
Woorden van welkom worden uitgesproken door de beide voorzitters van de twee colleges van bestuur, te weten: Willem Smink (NHL) en Leendert Klaassen (Stenden). Smink wijst ons op het aspect 'kennis maken' en Klaassen noemt als relevant aspect van deze dag 'verbinding maken'.

Cees Bijl
Waarom naar Emmen?
Cees Bijl, de burgemeester van Emmen en tevens de voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Stenden Hogeschool begint zijn openingstoespraak verrassend in de Friese taal. Hij heeft dus iets moois meegenomen naar Drenthe uit de negentiger jaren, toen hij burgemeester van onze Friese gemeente Leeuwarderadeel was, en hij met zijn gezin bij ons in Stiens woonde. Bijl onderstreept met recht het belang van deze Drentse regio voor de historie en voor de toekomst van Nederland. Het was immers zo dat deze hunebedden-regio van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van Noord-Nederland. Ook prijst hij de initiatieven van deze Drentse regio, waarin voortvarend wordt gewerkt aan de transitie van het werken met fossiele brandstoffen naar de veel duurzamer - bio based - energie. Cees Bijl stelt dan ook met trots: "Voor belangrijke besluiten in je leven, moet je naar Emmen komen".

Vier sprekers
De eerste keynote speaker is corporate (organisatie) antropoloog Jitske Kramer. Zij heeft zich gespecialiseerd in het werken met (culturele) verschillen, en ze verhaalt daarover, daarbij tevens verwijzend naar het veranderingsproces waarin onze beide hogescholen zich momenteel bevinden. Kramer: "Go for a joint passion!"
Tweede keynote speaker is publicist Jeff Staes, een Vlaamse expert op het vlak van business- en cultuurinnovatie. Hij onderstreept het belang van het verhogen van wendbaarheid en van het innovatievermogen van medewerkers, teams en organisatie. Staes: "Real learning only happens when you are in the groove with your talents!"
Derde spreker is de ondernemende activist Ruud Koornstra, onder andere oprichter van IDtv. Hij was ook mede-oprichter van Tendris Holding, een initiëringsmaatschappij voor duurzame ondernemingen. The unstoppable speaker: "Rethink, re-organise, redesign, redevelop, rethink all!"
Laatste presentator is Raymond van de Klundert, velen onder ons ook wel bekend als de auteur Kluun. Hij heeft ons vooraf al uitgedaagd om zogenoemde 'Six Word Stories' in te dienen, waarvan er vandaag één als prijswinnend zal worden beloond met een Ipad.

Workshop Fotografie
Workshops
Na de lunch in het Hampshire hotel gaan we uiteen voor een grote variëteit aan workshops, zoals:

  • Drones... nuttig, informatief, maar vooral leuk.
  • Schrijven, kun je dat leren? (van auteur Kluun)
  • Wolken herkennen en tornado's jagen. (van weerman Reinier van den Berg)
  • Wildlands Adventure Zoo Emmen.
  • Hunebedcentrum Borger.
  • Anders kijken door camerabeheersing (in Wildlands) (deze workshop van fotografe Brigitte Burg Ruijtenbeek woon ik vanmiddag bij).
  • Outdoor Klimpark Grolloo.
  • Beleef de chemie op het Emmtec Industry & Business park in Emmen.
  • MTB Clinic (onder leiding van wielrenner Gert Jacobs).
Workshop Fotografie


Outdoor dinner
Rond 17.00 uur zijn we met zijn allen weer bijeen, maar nu in en buiten onze Stenden Hogeschoolvestiging te Emmen. Hier wordt ons binnen en buiten door het Stenden-restaurant Stones een diner aangeboden met rijk gevarieerde maaltijdcomponenten, kortom, voor elk wat wils. Het weer werkt overigens prima mee, want we krijgen rond het avonduur zelfs nog een zonovergoten halfuurtje, daar buiten in de schooltuin van Stenden Emmen.
En dan tenslotte, om 19.00 uur, staan de bussen weer klaar om alle collega's huiswaarts te rijden. We kijken terug op een welgeorganiseerde en welverzorgde 'Kennis Maken Dag'.


Geen opmerkingen: