dinsdag 19 januari 2016

Meester en leerlingen exposeren in Stienser gemeentehuis

Dinsdag 19 januari 2016 
Dorp, geschilderd door Cees Dunselman


De meester
Tot en met eind maart 2016 exposeert tekenaar-schilder Rein de Vries (1944) samen met enkele van zijn schildersleerlingen een betrekkelijk groot aantal schilderijen in Stiens.
Zelf maakt De Vries voornamelijk werk over de wisselwerking van natuur & techniek. In het begin van de zestiger jaren aanvankelijk abstract begonnen, werden zijn composities later realistisch en abstract tegelijkertijd. Nu zijn Rein zijn schilderijen minder strak, en gebonden aan een onderwerp.
Hij maakt veel tekeningen/ontwerpen van andere vormen van energiewinning en vervoer, en vindt het van belang om ideeën te leveren voor een toekomstige wereld waarin men geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen. Maar daarnaast heeft Rein de Vries ook plezier in het maken van een eenvoudig landschap of portret.

De leerlingen
Samen met zijn leerlingen van Atelier Eeburg te Leeuwarden exposeert Rein de Vries momenteel in het gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel te Stiens. De schildersleerlingen van de 'meester-schilder' beoefenen hun schilderkunst op de woensdagavond, en daarom worden ze ook wel de 'woensdagavond-schilders’ genoemd. Voor deze leerling-amateurschilders is schilderen een vorm van expressie in beeld & kleur.
De groep woensdagavond-schilders bestaat zowel uit schilders die zonder voorbeeld werken (die dus origineel werk scheppen), als uit schilders die voorbeelden gebruiken, waarbij ze uiteindelijk toch ook wel volledig hun eigen draai aan het schilderij geven.
De term ‘leerling’ duidt op het constante leerproces waarin de mens – in dit geval als kunstschilder – zijn plaats leert vinden in deze wereld. Iedere leerling is individueel bezig met zijn of haar kunstwerk. Hierbij wordt hij/zij ondersteund door de schilderdocent, die corrigeert waar dat nodig is, en die zijn schildersleerling stimuleert om de weg in te slaan waarop het individuele talent ligt.

Gevarieerde schilderwerken
De huidige expositie bestaat in de eerste plaats uit schilderijen in olie- en acrylverf, en is voornamelijk figuratief. De eveneens hier en nu exposerende Annemarie Keuning is de enige van deze schildersgroep die ook abstract schildert.
Deze schilderijententoonstelling bestaat uit verschillende soorten werken, zoals bijvoorbeeld landschappen, abstracten en stadsgezichten. Zo hangen er kleine landschappen van een duinvallei, maar ook een groot stadsgezicht van de haven van Harlingen, beide geschilderd door Rein de Vries.

Finistere, geschilderd door Jan Giesing
Schilderachtige beelden van de camino
Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook het schilderij van de Spaanse kust nabij Cap Finistere bekijken, die ons doet herinneren aan het einde van de pelgrimage van de Friese Waddenzee tot aan de Spaanse Atlantische Oceaankust, die Durkje en ik tijdens onze pelgrimstocht bereikten op de vierde dag nadat wij het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela passeerden.
Een ander schilderij dat me in het oog sprong, is het schilderij 'Dorp' van Cees Dunselman, waarop een dorp aan een rivier is geschilderd, met daarop ook een middeleeuwse stenen boogbrug, zoals wij die tijdens onze pelgrimage op de Spaanse camino vele malen passeerden.

Geen opmerkingen: