donderdag 22 oktober 2015

Met de trein naar Berlijn

Zondag 18 oktober 2015 
In Hannover wachten op de trein naar Berlijn

Gewijzigde dienstregeling in Nederland
Dit jaar begint de herfstvakantie van Durkje en mij met een lange treinreis van Leeuwarden naar Berlijn. Pieter brengt ons met de auto om zeven uur in deze nog donkere zondagochtend van Stiens naar Leeuwarden, zodat we iets na half acht per trein kunnen vertrekken naar Zwolle. Omdat we straks in Almelo de internationale trein zullen nemen richting Berlijn, willen we in Zwolle overstappen in de trein naar Mariënberg, waar we kunnen overstappen op de volgende trein naar Almelo. Maar die vlieger gaat niet op, want onze aansluitende trein is vandaag wegens een sein- en wisselstoring uit de dienstregeling genomen. Met het advies van de medewerkster van de NS-balie besluiten we om dan maar de eerstvolgende trein naar Deventer te nemen, waar we ook op die internationale trein naar Berlijn kunnen overstappen. Zo halen we dan toch nog tijdig onze aansluiting op deze Nederlands-Duitse treinreis.

Gewijzigde dienstregeling in  Duitsland
Iets na kwart over negen vertrekken we met de trein vanuit NS-station Deventer richting Duitsland. Door een zwaarbewolkt Nederland rijden we naar de Nederlands-Duitse grens, waar in Bad Bentheim van treinpersoneel en van locomotief wordt gewisseld, van Nederlands naar Duits.
We weten op voorhand al dat ook deze treinreis volgens een gewijzigde dienstregeling zal gaan verlopen, want in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, wordt vandaag wegens werkzaamheden aan het treinmaterieel de eerste trein in Hannover uit de dienstregeling gehaald, en kunnen we in Hannover overstappen in de tweede trein, die ons naar het centraal station van Berlijn zal brengen.
In Hannover aangekomen blijkt na het uitstappen dan onze volgende trein naar Berlijn ook nog een vertraging heeft van 20 minuten, dus het is al bijna 14.00 uur als onze trein van Hannover richting Berlijn vertrekt. Bij het instappen en plaatsnemen op de gereserveerde zitplaatsen blijkt dat een Britse treinpassagier verderop op een gereserveerde plaats is gaan zitten van een ander, waardoor er eerst een herschikking van reeds elders plaatsgenomen treinpassagiers moet plaatsvinden, nadat de nors protesterende Brit na enige overredingskracht van twee oudere dames zijn al te vrijelijk ingenomen plaats afstaat aan de passagier die deze plaats heeft gereserveerd. Even later zit iedereen in onze coupé dan toch op diens gereserveerde plaats. Dan ziet het er binnen en nu zeker ook buiten de trein al weer wat zonniger uit.
De trein is inmiddels vertrokken en die zet de vaart er behoorlijk in; mede om de reeds opgelopen vertraging te minimaliseren bij aankomst in Berlijn. Op het informatiepaneel in de trein zie ik dat we door een open Duits landschap op verschillende trajecten een snelheid bereiken van over de 250 kilometer per uur. Dat schiet behoorlijk op, dus uiteindelijk komen we met een geringe vertraging aan op het verdiept gelegen centraal station van Berlijn.

Aankomst en eerste verkenning van Berlijn
We kunnen vlot overstappen op de Berlijnse S-Bahn, die ons in enkele minuten naar het voor ons bestemde station ‘Zoologischer Garten’ brengt. Van daaruit is het nog slechts enkele honderden meters wandelen naar ons hotel in een zijstraat van de Kurfürstendamm. Om 16.00 uur checken we in bij de receptioniste in ons hotel, na een reis van in totaal negen uren, in zeven delen.
Nadat we ons hebben geïnstalleerd in onze hotelkamer, trekken we er weer op uit. In een andere zijstraat van de Kurfürstendamm vinden we een mooie plek voor een koffiepauze. Eerst bezoeken we de diep gespecialiseerde koffiewinkel, en daarna het bijbehorende café van de ‘Berliner Kaffeerösterei’. Hier drinken we een heerlijke kop koffie met een zoet-Duitse lekkernij erbij.
Daarna maken we een wandeling door de gezellige Kurfürstendamm, waar we na enige tijd kiezen voor één van de vele restaurants in deze beroemde Berlijnse straat. Na een goede avondmaaltijd wandelen we over de Kurfürstendamm weer terug in de richting van ons hotel. Bij de uitbundige kerstetalages van ‘Käthe Wohlfarht’ aan de Kurfürstendamm keren we weer om, om dan weer terug te lopen naar ons hotel.
Tijdens onze koffiepauze in de Berliner Kaffeerösterei hebben we een globaal stadsbezichtigingsplan bedacht voor morgen. We zullen ons morgen vooral richten op het stadscentrum van Berlijn, om in de daaropvolgende dagen de buitenste ringen van het Berlijnse stadscentrum te bezoeken.
De heenreis is goed verlopen, we hebben ons geïnstalleerd in een prima hotel, en we hebben vandaag al een redelijk zicht gekregen op de belangrijkste Berlijnse locaties die we willen bezoeken, dus we zijn klaar voor onze driedaagse bezichtiging van deze enerverende Duitse stad Berlijn.

Geen opmerkingen: