donderdag 22 oktober 2015

Berlijn Mitte

Maandag 19 oktober 2015 
Bij de Berlijnse Dom


Berliner Stadtmitte
Aan de hand van de stadswandelgids ‘100% Berlijn’ hebben Durkje en ik het plan om vandaag de stadswandeling ‘Mitte’ te volgen, om de bezienswaardigheden langs deze route te bezichtigen. ‘Mitte’ duidt op ‘Stadtmitte’, waarmee wordt bedoeld dat deze route in het midden van de stad ligt, en ons dus door het stadscentrum van Berlijn voert.
Vanuit ons hotel wandelen we over de Kurfürstendamm naar het station Zoologischer Garten, waar we eerst een driedaags OV-abonnement – de ‘Berlin Welcome Card’ – kopen, waarmee we 72 aaneensluitende uren gebruik kunnen maken van alle vormen van openbaar vervoer in de stad. Met de Stadtbahn rijden we dan na een overstap op Berlin Hauptbahnhof naar station Nordbahnhof, dat ten tijde van de Berlijnse Muur een spookstation was, dat aan alle zijden was afgesloten met gemetselde muren en ijzeren hekken bij alle ingangen van dit ondergrondse station. De expositie in dit station getuigt nog van die spannende tijd ten tijde van de Koude Oorlog.

Gedenkstätte Berliner Mauer
Bovengronds bezoeken we de herdenkingsplek waar uitgebreid aandacht wordt geschonken aan de tijd dat de Berlijnse Muur het oosten en westen van Berlijn scheidde. Zo’n 220 meter van de oorspronkelijke Berlijnse Muur staat hier nog fier doch zinloos overeind, op deze indrukwekkende brede strook van de stad, waar nog iets zichtbaar wordt gemaakt van de invloed die de Muur vroeger had op het maatschappelijk leven in Berlijn. We lopen over de langgerekte strook niemandsland, met aan de ene kant nog een stuk van de originele Berlijnse Muur en aan de andere zijde nog een stuk binnenmuur, die was gebouwd tussen de stadswijk en de inmiddels afgebroken Berlijnse Muur aan onze andere zijde. In deze strook tussen beide Berlijnse muren staan diverse informatiezuilen met de moderne geschiedenis van deze scheidingsmuur, en verder is er een monument voor de vele slachtoffers die het gevolg zijn van het doodschieten van de Oost-Duitsers die ten tijde van de Berlijnse Muur op goed geluk – maar tevergeefs - een vluchtpoging van Oost- naar West-Berlijn waagden. Op de verdiepte delen van deze strook zie je ook nog blootgelegde fundamenten van de Berlijnse Muur en van één van de wachttorens die hier vroeger heeft gestaan.

Alexanderplatz 
Omdat het nu – maar eigenlijk de hele dag af en toe – motregent, nemen we de metro vervolgens naar het Alexanderplatz, dat in de DDR-tijd nog het centrale plein was van Oost-Berlijn, ook bekend geworden van de demonstratie die hier vlak voor het vallen van de Berlijnse Muur door de Oost-Duitsers in de nadagen van de DDR-tijd werd georganiseerd.
We bekijken enkele gebouwen – waaronder de shopping mall Alexa – die nog steeds de typische Oost-Duitse sfeer van de DDR-tijd uitstralen. Hier op het Alexanderplatz komen we ook langs de grote Wereldtijdklok, en verderop komen we langs de superhoge Televisietoren (368 meter), waarvan het panoramadeel bovenin in een dikke regenwolk hangt. Naar boven gaan om daar van het uitzicht over de stad te genieten vanuit dit hoogste gebouw van Berlijn heeft dus nu geen zin.

Berlijnse Dom
Daarom pauzeren we eerst in een eetcafé, om vervolgens de stadsrivier de Spree over te steken, waar we op de andere oever arriveren bij de Berlijnse Dom. We kopen een toegangskaartje om deze imposante kerk te bezoeken. Je valt hier binnen van de ene verbazing in de andere, want als je het interieur van de immense kerkzaal op je hebt laten inwerken, kun je een lange serie trappen beklimmen om binnen in en buiten rond de grote koepel te lopen. Tijdens de binnenrondgang kun je zowel naar binnen kijken als ook naar buiten, en tijdens de rondgang buiten kun je rondom - ondanks het regenachtige weer toch nog - grote delen van de stad Berlijn bekijken.
Nadat we ook de crypte met de vele keizerlijke, koninklijke en prinselijke graftombes en sarcofagen hebben bezocht, klimmen we weer naar de begane grond om deze bijzondere Berlijnse Dom weer te verlaten.

Shopping & Dining @ Kurfürstendamm
Buiten is het nu al donker, dus we besluiten om onze stadstour hier te beëindigen. Onderweg terug naar het Alexanderplatz, en na de reis met de S-Bahn in de richting van ons hotel, winkelen we hier en daar nog wat in de nog steeds avondgeopende winkels van Berlijn. 
Tegen 20.00 uur zijn we weer terug op de Kurfürstendamm, waar we een restaurant zoeken voor het avondeten. Na een goede maaltijd wandelen we over de Kurfürstendamm weer terug naar ons hotel, waar we tegen 22.00 uur arriveren.

Geen opmerkingen: