zaterdag 31 oktober 2015

Gospel Event Leeuwarden van The Young Christian Singers

Zaterdag 31 oktober 2015 
Het projeckoor met The Young Christian Singers in De Fontein te Leeuwarden


Gospel Event Part Two
Op deze Hervormingsdag organiseert Gospelkoor 'The Young Christian Singers' samen met haar projectkoor dit jaar 'Part Two' van het 'Gospel Event Leeuwarden'. Dit gospelkoor staat onder leiding van dirigent Wilco Kloosterman. Het gospel event vindt vanavond plaats in De Fontein te Leeuwarden. De kerkzaal zit helemaal vol met ruim 300 gospel-liefhebbers.
Het gelegenheids-projectkoor heeft in slechts vijf repetitieavonden zeven gospelnummers ingestudeerd, wat op zich al een knappe prestatie is. Het ongeveer 45 koorleden tellende projectkoor voegt veel power toe aan het uit ongeveer 25 koorleden bestaande gospelkoor. Op de momenten dat beide koren vanavond hun muziek ten gehore brengen, staan er dus zo'n 70 zangers en zangeressen, die muzikaal worden begeleid door een prima band.

The Young Christian Singers
The Young Christian Singers beginnen met het lied 'By Faith'. Daarna komt ook het projectkoor op het podium, waarna de koren samen het lied 'Glorious Day' zingen.
Daarop volgt een programmablok van vier gospels. Het lied 'Build Your Kingdom' wordt gekenmerkt door een behoorlijk stevige muzikale bandbegeleiding. De gospel 'Wonderful, merciful Saviour' wordt door de beide solo-zangers als 'wonderful' duet ten gehore gebracht. De aanvangende damesstemmen van het lied 'In de hemel is de Heer' klinken als engelenstemmen, waar de mannen vervolgens een stevige basis onder leggen, en de basgitariste haar snaren roert met klanken die doen herinneren aan de tijden van Jimi Hendrix. Hierna volgt de song 'Made to love'.

Projectkoor
Vóór de pauze komt het projectkoor nogmaals op, om eerst de lange gospel 'God of this city' prachtig te zingen. Vervolgens leidt dirigent Wilco Kloosterman de afsluitende twee songs van de eerste concerthelft in. We krijgen nu twee gospels te horen, die gemaakt zijn door de aanvang dit jaar overleden gospel king, Andrae Crouch, die ook wel 'the father of modern gospel' wordt genoemd, en die indertijd ook wel arrangementen leverde aan bijvoorbeeld Michael Jackson en Elton John. Van Andrae Crouch zingen de beide koren samen 'Soon and very soon' en tenslotte 'I'm gonna keep on singing'.

Een waar evenement
Na de pauze komen ook enkele Zuid-Afrikaanse gospels aan bod, in verschillende talen, in het Zulu en in het Soto. The Young Christian Singers zingen samen met hun projectkoor eerst de 'African Lord's Prayer', en daarna 'Everyday'.
Daarna volgt weer een blokje van The Young Christians Singers met de volgende vier songs: 'Shelter me', 'Your Kingdom', Blessings', en tenslotte het Afrikaanse 'Hlonolofatsa', met opzwepend Afrikaanse percussie. Ook de dirigent laat zich daarbij niet onbetuigd; hij tikt - als ware hij een Afrikaan - intens mee op zijn percussie-instrument.
Koor en projectkoor sluiten dan samen het concert af met nog twee nummers. Eerst het blitse 'A little more Jesus', met een pittige soliste, en tenslotte het welbekende 'Shackles', dat zo enthousisast de zaal in wordt gezongen, dat je als publiek niet langer kunt blijven zitten. Staande klapt en zingt het publiek mee, zodat dit slotnummer één groot muziekfeest wordt, dat eindigt in een lange en uitbundige ovatie, als dank voor dit schitterende gospel event.
Vorig jaar de eerste keer, vanavond 'Part Two'; volgend jaar dan toch maar 'Part Three', please?!

Geen opmerkingen: