zaterdag 24 oktober 2015

Bijbelfestival 2015 van het Nederlands Bijbelgenootschap

Zaterdag 24 oktober 2015 
Fragment uit het Familietheater Wonderwolk van Timo van den HeuvelBijbelfestival voor het hele gezin
Op de dag die voorafgaat aan de Nationale Bijbelzondag organiseert het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) in De Fabrique te Utrecht het grandioze Bijbelfestival voor jong en oud.
Tot onze grote verrassing waren na het aankondigen van dit Bijbelfestival de 2.500 beschikbare toegangskaarten in no time gereserveerd. Vaders & moeders met hun kinderen en grootouders met hun kleinkinderen, en jeugdleiders met kinderen wilden heel graag dit prachtige Bijbelfestival van het NBG bijwonen. Het festival bevat voor iedereen - jong of oud - een aantal top-programma's, en bovendien zal er veel aandacht zijn voor de nieuwe Samenleesbijbel van het NBG, en zal hier vandaag ook het nieuwe bijbelmagazine 'Alef' voor kinderen worden gepresenteerd, waar velen vol verwachting op hebben zitten wachten.

Welkom op het Bijbelfestival
Overweldigend aantal belangstellenden
Maar wat doe je als NBG als in een ommezien alle toegangskaarten al zijn uitgegeven en de reservelijst maar blijft groeien, en je dus weet dat er nog zoveel kinderen, hun ouders en grootouders, en nog veel meer enthousiastelingen zijn die allemaal naar dit Bijbelfestival willen komen?
Het Nederlands Bijbelgenootschap gaf toen nog eens 1.000 extra toegangskaarten uit, breidde het festivalprogramma daartoe uit en vroeg De Fabrique om nog meer ruimtes van dit voormalige fabriekscomplex beschikbaar te stellen.
Na maanden voorbereiden is dan nu alles klaar, en kunnen al die duizenden festivalbezoekers hartelijk welkom worden geheten op het grootse Bijbelfestival 2015.
 
Een hartelijk welkom voor jong en oud
Vol verwachting beginnen
Als Durkje en ik rond 10.15 uur de festivallocatie binnen lopen, worden we blij verrast door het groot aantal gezinnen met zoveel kinderen van de basisschoolleeftijd, maar ook jonger en ouder. Dit belooft een prachtige dag te worden. Kinderen kijken verwachtingsvol om zich heen, en ouders en hier en daar ook grootouders gaan snel op zoek naar de eerste sessie die ze met hun (klein)kinderen willen gaan bijwonen.

Programma-overzicht Bijbelfestival
Bij binnenkomst is er een registratiebalie waar je het handige programmaboekje en alle benodigde informatie ontvangt. Iets verderop passeer je de stand van het NBG, waar je een gratis proefexemplaar van het bijbelblad Alef (voor kinderen) kunt krijgen en waar je als nieuw NBG-lid vandaag al de Samenleesbijbel als welkomstgeschenk kunt afhalen; en daar tegenover heeft ook een boekhandelaar een ruim assortiment boeken in de aanbieding.
Qua programma's is er gedurende de hele dag van 10.00-16.00 uur volop keus om de verschillende festival-sessies bij te wonen, die meestal meerdere malen of soms ook doorlopend worden aangeboden. Om het kiezen iets gemakkelijker te maken, zijn de programmadelen als volgt geordend:

Voor Volwassenen:

 • Masterclass 'Bijbel in Gewone Taal';
 • Workshop 'Jij als gelovige moeder'; 
 • Workshop 'Ontdek de Samenleesbijbel';
 • Workshop 'Craften: Biblejournaling en Handlettering';
 • Workshop 'Schaduwkalender';
 • Workshop 'Jij, je kind en God';
 • Workshop 'Brainstormen over Jente'.

Speciaal voor Kinderen:
 • Proefjes doen in het Bijbellab;
 • Workshop 'Help jij Noach een handje' (kunstwerk);
 • Stopmotion-klei-animatie maken van een bijbelverhaal;
 • Kinderopvang;
 • Kindercollege over de Bijbel.
 • Bijbelse Vossenjacht.

Bruce Kuhn vertelt het Marcus-evangelieEn voor Iedereen, jong en oud:

 • Sjabloneer je naam in het Hebreeuws;
 • Samenleesbijbelshow;
 • Samenleesbijbel-meezingconcert;
 • Concert van Sela;
 • Bijbelverhalen van de Zandkunstenaar;
 • Theatergroep 'Aluin';
 • Meezingen met Elly & Rikkert
 • Familietheater 'Wonderwolk';
 • Fort van Verbeelding;
 • Bijbelquiz;
 • # Durf te vragen'
 • Lasergamen 'Gideons Bende';
 • Workshop 'Samenleesbijbelliedjes';
 • Meesterverteller Bruce Kuhn;
 • Keukentafelgesprekken over Geloofsopvoeding, geloven met Plezier; 
 • Geloofsgesprekjes voeren in de Babbelbak;
 • Beleef-workshop 'Beleef de Kliederkerk';
 • Jente-Studio en Tekenen met Marijke ten Cate;

De Samenleesbijbelshow
Samenleesbijbelshow van de Samenleesbijbelband
Zodra Durkje en ik binnen zijn, kunnen we direct doorlopen naar onze eerste activiteit, naar de Samenleesbijbelshow.
Tijdens deze wervelende Samenleesbijbelshow beleven we op een interactieve manier de Samenleesbijbel. We zingen mee met de Samenleesbijbelband, we spelen het levend 'Wie is het'-spel, we luisteren naar een spannend bijbelverhaal over het verloren schaap dat door de Goede Herder weer bij de kudde terug wordt gebracht, en we maken - ja heus - met zijn allen een 'woestijnrit op een kameel'. Kortom drie kwartier sprankelende variatie rondom allerlei aspecten van de nieuwe Samenleesbijbel, de nieuwe gezinsbijbel in gewone taal en met 500 pagina's extra materiaal voor kinderen van 8-12 jaar, vol met weetjes, kaarten, spelletjes, gespreksvragen, liedjes, en nog veel meer.

Keer op keer zitten de zalen vol kinderen met hun (groot)ouders

Jezus met Jozef & Maria
Bijbelverhalen in het zand van de Zandkunstenaar
Heel populair vandaag - daarom komt er hierna zelfs nog een extra voorstelling - is ook de voorstelling van Zandkunstenaar Gert van der Vijver. Deze Zandkunstenaar is bekend van televisieprogramma's waarin hij in hoog tempo verhalen uitbeeldt in zand. Tijdens deze show neemt hij ons adembenemend mooi mee in de wereld van de Bijbel. Bijbelverhalen worden kunstig verbeeld met zand en licht, en de kinderen in de zaal kijken verrast toe hoe mooi en herkenbaar de beelden in zand ontstaan. Vol overgave roepen de kinderen naar voren welke figuren ze zien ontstaan, zoals: een leeuw, een uil, de voederbak waarin het pasgeboren kindje Jezus ligt, met Maria & Jozef erbij.

Theatergroep  Aluin
Ken je Klassiekers van Theatergroep Aluin
Daarna nemen we snel even een lunchpauze om een broodje te kopen bij één van de food trucks op het Catering-plein, en daarna gaan we direct weer door naar het volgende programmadeel; van de Theatergroep Aluin, met hun show 'Ken je klassiekers'.
Aluin brengt vandaag op humoristische wijze zeven bijbelverhalen op het podium, waarvan wij tijdens hun eerste show de eerste drie verhalen beleven. We zien bijvoorbeeld Adam & Eva voorbijkomen, zowel vóór, tijdens als na de zondeval. Vervolgens gaat Noach zijn ark in met zijn hele gezin en van alle dieren twee. Zij overleven allemaal de eerste en laatste wereldwijde zondvloed. En dan volgt nog het beloftevolle, maar o zo aangrijpende verhaal van de oude Abraham & Sara, die op hoge leeftijd toch nog een zoon (Izaäk) krijgen, en die tot overmaat van ramp - maar niet heus - van God moeten offeren. Eind goed, al goed, want wat God belooft, maakt Hij werkelijk waar.

Een overvolle zaal voor Wonderwolk
Familietheater Wonderwolk met 'Nu even niet'
Omdat we meesterverteller Bruce Kuhn ook even willen horen vertellen uit het Marcus-evangelie, wonen we een deel van zijn verhaal bij, om daarna door te gaan naar het Familietheater 'Wonderwolk'. Omdat die grote zaal ook al weer helemaal vol zit, mogen wij en ook enkele anderen er om veiligheidsredenen niet meer bij, maar als kort daarna enkelen de zaal verlaten, worden we alsnog uitgenodigd om naar binnen te gaan om de vrijgekomen plaatsen over te nemen. Dat doen we graag.
Op meeslepende wijze speelt Timo van den Heuvel vanuit een grote witte wolk op het podium zijn voorstelling 'Nu even niet', Het gaat over Jona, over hoe het voor Jona was om in opdracht van God naar de stad Ninevé te moeten gaan. Met leuke theaterliedjes, poppenspel, met toneel en muziek, en met al die kinderen die graag even met Timo mee willen doen, giet hij dit bijbelverhaal van Jona in een eigentijds jasje.

Meeslepend slotconcert van de christelijke band Sela
Slotconcert van Sela
Nog snel even een kop koffie, en dan direct weer door naar het volgende, en laatste programmadeel, naar het slotconcert van Sela. Inmiddels zijn alle stoelen van het ochtendprogramma uit de grote Copra-loods gehaald, zodat er vóór het concertpodium één groot festivalplein is ontstaan. De loods loopt al snel vol met honderden muziekliefhebbers, ook hier weer van heel jong tot heel oud. Allemaal verwachtingsvol wachtend en later meezingend, klappend, en wiegend, en vooral genietend van de mooie oude en vooral ook veel nieuwe liedjes van deze beroemde gospelband.
Sela brengt met de gezongen bijbelse teksten en met de daarop geïnspireerde songteksten op gevarieerde en meeslepende melodieën de Bijbel tot leven en naar diep in je hart. Meezingend en luisterend naar de nieuwe en bekende inspirerende liederen zie je om je heen dat deze teksten, deze muziek, en de passende wijze waarop Sela dat brengt, de mensen bereikt en aanspreekt. En laat dat nu ook één van de doelen zijn van het Nederlands Bijbelgenootschap: zorgen dat de Bijbel de mensen bereikt en aanspreekt, hier in Nederland en ook daar buiten.

Eind goed, al goed
Aan het eind van deze mooie dag, als we weer buiten De Fabrique komen, zien we honderden mensen weer terug lopen naar de pendelbusjes en naar hun eigen auto. Omdat het grote parkeerterrein van De Fabrique vanmorgen helemaal vol liep, waren andere omliggende parkeerterreinen van aangrenzende bedrijven ook opengesteld voor al die Bijbelfestivalgangers. Vóór en achter ons zien we ettelijke gezinnen, waarvan kinderen met het nieuwe kindermagazine Alef in de hand, en ouders in een transparante tas van het NBG een superdik exemplaar van de ongeveer 2.200 pagina's tellende nieuwe Samenleesbijbel, met daarin de hele Bijbel in Gewone Taal, en al die aanvullingen, waarmee in heel veel gezinnen het samen lezen in de Bijbel en het samen zingen en knutselen, en puzzelen en spelen een essentiële bijdrage zal leveren aan de geloofsopvoeding van jong en oud.
Als we thuiskomen, is er nog volop gelegenheid om al na te genieten van deze prachtige dag, want de eerste foto's en filmreportage staan al op de website van het Nederlands Bijbelgenootschap.
Grote dank aan al die medewerkers en vrijwilligers van het NBG en aan al die andere medewerkenden, en zeker ook aan al die duizenden enthousiaste festivalgangers, voor jullie inzet voor en deelname aan dit prachtige Bijbelfestival 2015.

Geen opmerkingen: