zaterdag 26 september 2015

Zuiderzeepad van Hoorn naar Edam

Zaterdag 26 september 2015
Het Zuiderzeepad langs het IJsselmeer bij Burgerwoud in Polder de Oosterkoog



















Rond het Gouden Hart van Nederland
In juli 2013 kreeg Durkje bij haar afscheid van de ROC-unit MBO-Zakelijke Dienstverlening onder andere de Lange Afstandswandelgids 'Zuiderzeepad' van haar collega's kado. De subtitel van deze wandelgids is 'Wandelen rond het Gouden Hart van Nederland', waarbij met het gouden hart de voormalige Zuiderzee, en nu het huidige IJsselmeer wordt bedoeld. Deze routegids beschrijft de lange afstandswandeling rondom de voormalige Zuiderzee, te beginnen in Enkhuizen, om dan onder andere via Amsterdam, over de Veluwe en via Kampen naar Stavoren te lopen, over een afstand van ongeveer 400 kilometer.
Vandaag wandelen Durkje en ik ons tweede traject van het Zuiderzeepad, van Hoorn naar Edam, over een afstand van 21 kilometer. Het thema van dit traject is 'Zeevang: Rechts de zee, links het land', dat gezien onze wandelrichting een opmerkelijke titel is, omdat het voor ons precies andersom ligt. 'Zeevang' is de veenpolder die vandaag binnendijks aan onze rechterhand ligt. De bodem van deze laaggelegen polder ligt zo'n tien meter lager dan de top van de Wesfriese Omringdijk, die hier het polderlandschap beschermt tegen het mogelijk ooit wassende water van het IJsselmeer.

Van Hoorn tot Scharwoude
Na een overnachting in Purmerend beginnen we deze dag vanmorgen vroeg om 8.15 uur met een stevig ontbijt in het Hampshire Golfhotel Waterland. Tegen 9.15 uur staan we bij de halte van lijn 314 op het busstation van Edam, om enkele minuten later in een half uur durende busrit naar het bus- en treinstation van Hoorn te rijden, waar vandaag onze tweede wandeldag op het Zuiderzeepad begint.
In de halal-supermarkt aan het oude veemarktterrein kopen we de ingrediënten voor ons lunchpakket van vandaag, en dan lopen we over de zaterdagmarkt naar de oever van het IJsselmeer, naar de plaats waar de grote stadsschouwburg zo prominent haar plaats kreeg op de oever van het meer. We volgen dan eerst de wandelboulevard en daarna zo'n 4 kilometer de IJsselmeerdijk naar Scharwoude. Bij de Simaja Karperput drinken we in de warme ochtendzon op het terras van het pannenkoekenrestaurant een heerlijke kop koffie-plus.

Buitendijks en oppedijks naar Schardam
Ten zuiden van Scharwoude lopen we langs de lager gelegen polders van de Zwarte Waal en de Bedijkte Waal. Daarbij passeren we de plaats van de dijkdoorbraak van 1675, die toen heel Noord-Holland ten noorden van het IJ onder water zette. Enkele grote keien op de top van de dijk vormen het monument ter herinnering aan deze historische watersnood.
We gaan nu buitendijks verder langs het IJsselmeer, over de laaggelegen graslanden van de Rietkoog. Bij één van de overstapjes hebben we aan belangstelling van een nieuwsgierige groep pinken niet te klagen. We wandelen rustig door de kudde heen. Via de grasdijk lopen we naar Schardam, waar de dorpskerk met de achterkant bijna tegen de Westfriese Ringdijk aan staat.

Polder de Oosterkoog
Voorbij Schardam gaan we via Burgerwoud weer terug naar de IJsselmeeroever. Hier lopen we door het drassige polderland en langs de waterkant door en langs Polder de Oosterkoog. Dit is één van de mooiste delen van het traject dat we vandaag lopen. Onderweg passeren we schelpenbanken en schilderachtig vervormde bomen en struiken, waarin een kleine kudde schapen haar intrek voor enige tijd heeft genomen.
Bij Etersheim ter hoogte van het molenmuseum komen we weer op de IJsselmeerdijk. Etersheim is het dorpje waar schoolmeester Johan Kieviet vroeger zijn welbekende Dik Trom-boeken schreef.

Kaasstad Edam
Tussen Warder en Edam lopen we over de IJsselmeerdijk. Op een plek waar in een strook voorland aan de voet van de dijk een picknickplaats is gecreëerd, lunchen we in het smalle buitendijkse gebied.
En dan gaan we alsmaar hoog over de grasdijk verder in de richting van Edam.
Bij het voormalige Fort Edam - onderdeel van de oude 'Stelling van Amsterdam' -  wandelen we Edam binnen. Langs het Oorgat volgt dan een kaarsrecht stuk tot aan de stenen dam van Edam, Daar buigen we dan nog eens af naar het noorden, om in dit oude kaas-stadje langs enkele oude panden te wandelen, zoals het oudste houten woonhuis (dateert van ongeveer het jaar 1500) en de kolossale 15e eeuwse Sint-Nicolaaskerk.
In het museale kaaswinkeltje aan het pleintje met de kaaswaag is het een drukte van belang, Een mix van allerlei gesproken talen verraad dat hier op dit moment toeristen uit meerdere landen kaas-kijken en kaas-kopen. Op een nog steeds weldadig zonovergoten terras aan een Edammer stadsgracht drinken we een kop thee, en daarna wandelen we via de Speeltoren en over de Kwakelbrug het stadje uit. Tegenover het busstation hebben we vanmorgen onze auto geparkeerd, dus hier stopt onze wandeltraject van vandaag, en stappen we om 16.00 uur in de auto, om dan tenslotte weer terug te rijden naar huis.

Geen opmerkingen: