zondag 14 juni 2015

Pieter Stuyvesant Kuiertocht 4 van 2009 (21 km)

Zondag 14 juni 2015
Wandelen langs De Linde door natuurreservaat de Lindevallei















Wandelroutes door Westellingwerf
Eenmaal per twee jaar organiseert de Stichting Pieter Stuyvesant Kuiertocht (PSK) op de eerste zaterdag van juni een kuiertocht in het mooie gebied tussen de Friese rivieren De Linde en De Tjonger. Na de kuiertochten van 2002, 2005, 2007 en 2009 werd in het jaar 2011 de eerste lustrumtocht georganiseerd. Ter gelegenheid van dat eerste lustrum heeft de Stichting PSK in het lustrumjaar een jubileumuitgave laten verschijnen, in de vorm van een routegids, waarin de vijf PSK-routes zijn beschreven. Totaal staan er 7 wandelroutes in deze jubileumuitgave, omdat van de meest recente routes van de jaren 2009 en 2011 zowel een korte als een langere wandelroute in deze wandelgids is opgenomen.
De wandelgids kreeg als titel 'Pieter Stuyvesant Kuiertocht' en als subtitel 'Vijf wandelroutes door prachtig Westellingwerf''.

L'Abbaye de Telhouët
Deze dag begint met een lichte regenbui, maar daarna blijft het tot het eind van de middag droog. Het is de hele dag zwaarbewolkt en de zon laat zich dus helemaal niet zien. De dagtemperatuur ligt rond de 16 graden Celsius en het waait nagenoeg niet. Alles bij elkaar genomen dus wel goed weer voor een wandeldag.
Durkje en ik besluiten vandaag de korte route van 21 kilometer te lopen van de vierde Pieter Stuyvesant Kuiertocht, zoals die in het jaar 2009 is gelopen.
De wandelgids maakt het ons niet gemakkelijk om van start te gaan, want op de wandelkaart wordt met een pijl op de verkeerde plaats het startpunt aangegeven, en de beschrijving vermeldt een adres dat niet overeenkomt met een locatie waar deze wandelroute passeert. Maar met de gehele routebeschrijving, een globale kaart uit de routegids en met onze eigen detailkaart van dit gebied kunnen we toch een geschikte plek langs de route bepalen, waar we vanmorgen van start zullen gaan. We parkeren onze auto langs de route aan het Scheenebospad, ter hoogte van het huis met het opvallende Franse naambord 'L'Abbaye de Telhouët'. We herkennen dit huis met deze naam, omdat we op 7 augustus 2009 - dus al bijna 6 jaar geleden - tijdens één van onze Lanterfanten-wandelroutes dit huis passeerden, en daar toen een fijne ontmoeting hadden met de bewoner van dit huis met die bijzondere naam.

Ter Idzard en Oldeholtpade
We steken de voormalige landscheiding van de Scheene over en lopen dan eerst naar Ter Idzard.
Voorbij Ter Idzard gaan we het Woudbergpad op, dat we langs het Waterwinstation (1938), en verderop weer over het Scheenebospad volgen naar Oldeholtpade.
Aan de zuidzijde verlaten we Oldeholtpade weer, om door het viaduct onder de Stellingenweg door te gaan.
Als we dan langs de Stellingenweg in de richting van Wolvega lopen, nemen we de afslag naar manage de Heidehoogte. Vlak vóór die manege nemen we een pad langs een bosstrook. Verderop zien we een ree bij de bosrand, maar net op het moment dat ik de telelens scherp heb gesteld om een foto te maken, keert de ree zich helaas om en verdwijnt snel tussen de bomen. Net de laat voor een mooie foto.

De Hoeve
Het karrenspoort voert ons ver het veld in, totdat we aan het eind van een doodlopende weg bij een boerderij midden in de velden op de verharde Vinkegavaartweg komen, waarmee we naar de Kontermansbrug wandelen, waar we de rivier De Linde oversteken.
Aan de overzijde van De Linde lopen we naar het dorpje De Hoeve, waar we een wandellus over De Oude Jokweg door een bosachtig gebied lopen. Dit pad brengt ons weer terug naar de Kontermansweg, die we terug volgen naar de Kontermansbrug over De Linde. Bij de brug nemen we een rustpauze op één van de picknickbanken die hier langs de rivier zijn geplaatst.

Lendevallei
Na onze eerste pauze volgt een kilometers lang traject langs de rivier De Linde. We lopen dan door het natuurreservaat De Lendevallei, die verderop nog de Lindevallei heet.
Het Lindepad blijft het hele traject langs de rivier lopen, door het natuurschoon van dit mooie beekdallandschap, langs de meanderende Linde.
Ter hoogte van de Catspoolder passeren we een enorme zwerfkei van gneisgraniet, die ten tijde van de IJstijd door het landijs vanuit Zuid-Zweden naar deze plek werd geschoven. De immense zwerfkei is ongeveer 1.400 miljoen jaar oud en weegt maar liefst 17.100 kilo. De Lindevallei is overigens ook het resultaat van deze IJstijd.

Lindewijk
Via een boogbrug steken we bij de autosnelweg A32 De Linde over en dan nemen we het viaduct onder de snelweg door in de richting van Wolvega. Hier lopen we met rechts de A32 en links langgerekte waterpartijen met daarin veel watervogels, vooral ook bij het grote grindeiland van It Fryske Gea.
Langs de nieuwe woonwijk Lindewijk lopen we naar het Van der Valk Hotel Wolvega, waar we voor het eerst vandaag een kop koffie kunnen en gaan drinken.

Ride out voor Jonah
Als we bij de entree van het hotel-restaurant arriveren, zien we verderop politiemotoren met zwaailichten het parkeerterrein op rijden. Tot onze verrassing volgt daarachter een hele lange stoet van honderden (600) motorrijders, die allen een parkeerplaats zoeken op dit uitgestrekte parkeerterrein.
Terwijl de lange stoet van een grote variatie aan motoren het parkeerterrein blijft op rijden, gaan wij naar binnen om in de brasserie een kop koffie te drinken.
Als de eerste motorbikers binnen komen, vraag ik één van hen naar de reden van deze grote stoet motorrijders. Hij vertelt dat hij meedoet aan een zogenoemde 'Ride Out', die vandaag in samenwerking met de 'Motorcyclist Charity Organisation 'Knights Templar'' wordt georganiseerd als sponsoractie voor de vierjarige Jonah Veenstra uit Wolvega, waarmee totaal uiteindelijk € 100.000,- moet worden opgebracht om het mogelijk te maken dat Jonah tegen zijn ziekte (kanker) kan worden behandeld in de Verenigde Staten.
Onze Friese zangeres Elske de Walle heeft enige tijd geleden met enkele andere bekende muzikanten een videoclip opgenomen met hun lied 'Je vecht nooit alleen', waarin deze kleine Jonah ook een glansrol vervult (zie Jonah in zijn blauwe poloshirt in deze videoclip).
Er mag dan af en toe kritiek zijn op motorclubs; het is altijd goed om ook de andere kant van de medaille te bekijken, en zeker hier en nu vandaag, waar je te midden van het indrukwekkende motorengeronk ziet dat het ook anders kan. Er tussendoor wandelend hoor je dat er heel veel Friezen bij zijn, en je ziet op hun leren motorjacks dat velen lid zijn van allerlei uiteenlopende motorclubs.

Wolvega
Na dit mooie intermezzo tijdens onze wandeltocht, verlaten we het gezellige parkeerterrein en wandelen we de bebouwde kom van Wolvega binnen.
We gaan nogmaals onder de A32 door en lopen dan buiten Wolvega over de Hoofdweg weer naar het Scheenebospad, waar we vanmorgen om 10.00 uur onze auto parkeerden. Het is ongeveer 15.00 uur als we weer bij onze auto arriveren, dus we hebben de 21 kilometers in vijf uren gelopen.

Geen opmerkingen: