woensdag 17 juni 2015

Henk Procee exposeert in Stenden Hogeschool

Woensdag 17 juni 2015 
Schilderijen van Henk Procee in de Stenden Art GalerySchilderijenexpositie
Tot en met 26 augustus 2015 exposeert Henk Procee in de Stenden Art Gallery van Stenden Hogeschool te Leeuwarden.
Deze publiek toegankelijke expositieruimte bevindt zich op de begane grond achter het Auditorium van ons Leeuwarder hogeschoolgebouw aan de Rengerslaan.
Stenden Hogeschool organiseert deze expositie in samenwerking met het Leeuwarder Kunstbureau Art Connection.

Autodidact
Henk Procee (1936) is geboren in De Valom, gelegen in de Friese gemeente Dantumadeel. Als leerling van onder andere Irene Verbeek en Ben van Doorn, Paul Edens en Anne de Haan heeft hij zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een veelzijdig autodidact-kunstschilder, die werken creëert op linnendoek, op panelen en ook op keramiek.
Procee begon aanvankelijk met aquarelleren, maar op dit moment verdient acryl zijn voorkeur; mede vanwege de kleurschakeringen en de afwerking en vernismogelijkheden.

Stijlen
Henk behoort tot de schilders van de Leeuwarder School, waar hij zich zowel toelegt op een traditionele als op een unieke Fries-realistische stijl. Dat laatste trekt de aandacht vanwege de opmerkelijke compositie en zijn heldere kleurstelling.
Henk Procee: "Meestal laat ik mijn fantasie werken, en dat is de reden dat er verschillende stijlen uit komen". 
Zijn onderwerpen - zoals landschappen, stillevens en abstracten - hebben vaak een naïef karakter, en zijn portretten zijn soms humoristisch.

Het Friese landschap
In ander werk toont Henk Procee een oorspronkelijk Fries landschap, traditioneel geschilderd, en met een impressionistisch opgezette robuuste detaillering. "Zo kan elk onderwerp mij boeien", stelt Henk, "als het maar voldoening geeft".
Henk exposeert onder andere in publieke gebouwen, in bedrijven en instellingen, in horeca-gelegenheden, op kunstmarkten en in galeries. Zijn kunstwerken zijn inmiddels ook internationaal verspreid over enkele continenten.

Geen opmerkingen: