zondag 26 april 2015

Maar we zingen het zo graag

Zondag 26 april 2015 
Liturgisch centrum van De Hege Stins in Stiens












Graag gezongen liederen

Vanmorgen schenken we in de kerkdienst in De Hege Stins van Stiens aandacht aan de traditionele liederen van Johannes de Heer en aan de meer eigentijdse Opwekkingsliederen.
Voorganger-pianist in deze ochtenddienst is dominee Jaap Overeem.
We weten allemaal wel dat er in de loop van de jaren in de kerken veel en soms ook fel is gediscussieerd over het al dan niet (meer/weer) zingen van de liederen uit de bundels van Johannes de Heer en van Opwekking.
Vandaag gaat het eens niet over wat je van deze liederen vindt; we gaan ze gewoon samen zingen. We weten dat velen ervan houden om òf de Johannes de Heer-liederen, òf de Opwekkingsliederen, òf beide soorten liederen te zingen.
Mede daarom is het thema van deze kerkdienst dan ook: 'Maar we zingen het zo graag'.

Ik zing jouw lied, jij zingt mijn lied
Gedurende de hele kerkdienst zingen we blokjes van meerdere liederen uit de bundels van Johannes de Heer, van Opwekking en uit de Evangelische Liedbundel. Verder volgen we een reguliere orde van een eredienst, met onder andere gebed, bijbellezing en preek.
In de overdenking onderwerpt dominee Overeem deze door velen zo graag gezongen liederen aan een nadere beschouwing, waarbij hij met name in gaat op de karakteristieken van dergelijke lofzangen, met ook hun onderlinge overeenkomsten. Daarbij wordt ingegaan op wat de waarde van deze liederen is, en hoe God met deze liederen óók tot ons spreekt.
Tussendoor roept dominee Jaap Overeem de gemeente ook op om elkaar de ruimte te geven om elkaars geliefde liederen als gemeente met elkaar te blijven zingen, waarbij het dan best wel eens zal voorkomen dat je een door jou minder geliefd lied zingt, dat voor je medegemeentelid met passie recht uit diens hart komt. Dat zanggenot gunnen we elkaar toch?

Maak een vrolijk geluid voor de Heer
Laten we - jong en oud - dus met respect voor elkaars smaak, en met acceptatie van elkaars voorkeur voor liedkeus de lofzang vooral gaande houden.
Zing ik jouw lied, 
dan zing jij mijn lied, 

Geen opmerkingen: