maandag 27 april 2015

Koningspad 5 - Rondje Bakkeveen onder het wakend oog van Allard

Maandag 27 april 2015 - Koningsdag
Veldpad langs een dobbe in De Duinen bij Allardsoog


















Koningspad
De wandelgids 'Koningspad' die ik in 2013 al kreeg op Vaderdag, gaan Durkje en ik vandaag voor de vijfde maal gebruiken, namelijk voor de voorlaatste van de zes wandelingen van deze reisgids. We gaan verder met de volgende etappe door de benedenloop van beekdal de 'Boorne', ofwel het beekdal van het Koningsdiep, in het Fries ook wel Alddjip (Ouddiep) of Boarne genoemd. Deze rivier ontspringt bij Allardsoog nabij Bakkeveen, meandert in noordwestelijke richting door Fryslân, om vroeger uiteindelijk uit te monden in de voormalige Middelzee.

Etappe 5 = Rondje Bakkeveen onder het wakend oog van Allard
De wandelgids waar we vandaag mee op pad gaan, is geschreven door mijn ex-collega, de landschapsjournalist Fokko Bosker, die ook de vierdelige wandelserie 'Friesland voor Lanterfanters' schreef. De wandelgids 'Koningspad' heeft als subtitel 'Lanterfanten door het beekdal Koningsdiep'.
Vandaag wandelen Durkje en ik de vijfde etappe, over een afstand van 20 kilometer, van Siegerswoude langs Bakkeveen en dan via Een-West weer terug naar Bakkeveen. De wandelaar-auteur gaf deze route als titel mee: 'Rondje Bakkeveen onder het wakend oog van Allard'.

Voorwerk bij Siegerswoude
Om 9.30 uur beginnen we op het kruispunt Voorwerk bij Siegerswoude. De temperatuur is nu 9 graden Celsius, en die loopt gedurende de dag op naar 13 graden Celsius. Het is lichtbewolkt en er waait de hele dag een stevige en frisse wind. Als de zon het wint van de wolken en van de koude wind, is het aangenaam warm, maar als de wolken even vóór de zon langs schuiven en de frisse wind vrij spel heeft, is het best nog behoorlijk fris om te wandelen, zeker als je tegenwind hebt.
Maar niet getreurd, want het is onze hele wandeldag droog en schitternd wandelweer.
Durkje en ik lopen eerst vanaf het Voorwerk langs de Bakkeveensche Vaart in de richting van Bakkeveen.
Door De Bakkeveenster Duinen

De Bakkeveenster Duinen
Bij de brug over de Bakkeveensche Vaart tegenover de Slotplaats van Bakkeveen, gaan we een bospad op in noordoostelijke richting. In het bosperceel passeren we een enorme beuk. We steken verderop de Mjûmsterwei over, en dan komen we in het prachtige natuurgebied van De Bakkeveenster Duinen.
Door het bos en over de heide wandelen we door dit duinachtige landschap, waarin het frisse, jonge groen van de berken mooi fris contrasteert met het nog behoorlijk kleurloze heideveld.
Verderop steken we de Mjûmstewei weer over, om zo mogelijk even een kop koffie te scoren bij de de bessenboerderijwinkel van 'It Fryske Hiem'. Die blijkt echter gesloten te zijn, dus we keren onverrichterzake weer om naar de Duinen, om dan door dit mooie natuurgebied naar Nieuw Allardsoog te lopen.
Deze horeca-accommodatie is nog niet open voor het publiek. Directeur-eigenaar Bert Zijlstra heet ons binnen welkom. Ze zijn hier bezig om het 'Koningsconcert' op deze Koningsdag voor te bereiden dat hier aan het eind van de middag zal plaatsvinden. De beroemde bandoneonist Carel Kraaijenhof en de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal zullen hier vanmiddag concerteren, en aansluitend is er dan nog een Argentijnse proeverij. En dit Argentijnse feestje wordt afgesloten met een zogenoemde 'Asado': een Argentijnse barbecue. Kortom, een mooi Koningsdag-evenement op deze zonnige Koningsdag, georganiseerd in samenwerking met de 'Stichting Beekdallandschap Koningsdiep', de stichting waarvan ook onze huidige wandelroute 'Koningspad' van uitgaat.

Paardenbloemen rondom het Harensche Bosch

Het brongebied van het Koningsdiep
Bij de Grensweg (Fryslân-Groningen) nemen op een picknickbank een lunchpauze, onder het wakend 'Allards oog', op de gevelsteen van het oude huis tegenover deze picknickplaats.
Daarna wandelen we naar het Harensche Bosch, gelegen in de provincie Gronigen. Langs de bosrand loopt een ree, die zich snel uit de voeten maakt in het glooiende weiland, dat schilderachtig geel kleurt van de pas bloeiende paardenbloemen.
Als we (weer) op de Bremerweg komen, zien we naar het westen vóór ons het veel lager gelegen komvormige beekdallandschap waarin het Koningsdiep ontspringt. Hier vóór ons ligt dus het brongebied van het Alddjip, dat vanaf hier zo'n 40 kilometer in westelijke richting door Fryslân meandert.
Daarna lopen we over dezelfde route weer terug, om voorbij de gevelsteen met het 'Allards oog' door te lopen naar Een-West. Daar nemen we een koffiepauze in Restaurant 'De Drie Provinciën', het eerste adres langs de route waar vandaag koffie wordt geserveerd.
De gevelsteen Allards oog (1785)

Bakkeveen
Dan begint het laatste deel van onze etappe. We wandelen bij Een-West het Mandefjild op (een uitloper van het Drents Plateau), om daarna door het bos en over prachtige - deels holle - heidepaden door dit mooie natuurgebied van It Fryske Gea te gaan. We passeren de Pûpedobbe en gaan dan door De Bakkeveenster Duinen weer terug naar Bakkeveen. In Bakkeveen eindigt deze 20 kilometer lange vijfde wandelroute van het Koningspad.
Omdat wij onze auto vanmorgen hebben geparkeerd op het Voorwerk in Siegerswoude, moeten we eerst nog vanuit Bakkeveen terug wandelen naar het Voorwerk. Daar arriveren we om 15.00 uur. We hebben dan vandaag ongeveer 22 kilometer gelopen. Een mooie route naar en door het brongebied in het in de IJstijd onstane glooiende beekdallandschap van het Koningsdiep.

Geen opmerkingen: