donderdag 5 maart 2015

Een dankbaar Nijkleasterbestuur vergadert in Jorwert

Dinsdag 3 maart 2015
In de Sint-Radboudkerk van Nijkleaster in Jorwert

Goed voorbeeld doet goed volgen
Als bestuur van de Stifting Nijkleaster komen we vanavond voor de bestuursvergadering bijeen in de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk te Jorwert.
Na de opening, het vaststellen van de notulen en het passeren van de ingekomen post en de mededelingen vanuit de Kleasterried spreken we over de fantastische schenking van de Friese kunstenaar-schilder Jentsje Popma, die zijn atelier en alle bij hem nog in bezit zijnde schilderijen schenkt aan Nijkleaster, om op termijn deze bezittingen te gelde te maken, zulks ten behoeve van de verdere opbouw en doorgroei van Nijkleaster in Jorwert. Met deze unieke schenking wil Jentsje Popma bij leven (hij is 93 jaar oud) aan Nijkleaster, en vooral ook aan de samenleving, laten zien hoe belangrijk zo'n waarde(n)vol initiatief als Nijkleaster is voor nu en in de toekomst.
Jentsje Popma hoopt dat ook anderen zijn voorbeeld zullen volgen; dat ook zij hun bijdrage zullen leveren om dit bijzondere initiatief van Nijkleaster te ondersteunen, zodat Nijkleaster een belangwekkend baken kan worden en blijven in de Friese samenleving in het bijzonder, en zeker ook voor Nederland in het algemeen.

Planvorming voor Nijkleaster als kloostergemeenschap
Een belangrijk tweede deel van deze bestuursvergadering gaat over de verdergaande uitwerking van de voorliggende plannen voor het beoogde kloostergebouw in Jorwert. We spreken onder andere over de planvorming in het algemeen, over een mogelijke organisatiestructuur daartoe, over de indeling van een dag(deel), een week(end) en een jaar wonen, werken en vieren in Nijkleaster; en we denken alvast na over een eerste oriënterende bijeenkomst voor mensen die belangstelling tonen om op termijn wellicht deel uit te maken van deze nieuwe Friese Nijkleaster-gemeenschap.
Tenslotte spreken we ook nog over het Comité van Aanbeveling van Nijkleaster en blikken we alvast kort vooruit op het eerste concept van het Jaarverslag 2014 van de Stifting Nijkleaster.
Als bestuurders, medewerkers en vrijwilligers van Nijkleaster voelen we ons bevoorrecht dat we een bijdrage mogen leveren aan zo'n mooi concept van een nieuw klooster in het stille midden van Fryslân.
En wat is het een zegen dat kunstenaars zoals Jentsje Popma met niet alleen woorden, maar ook met belangwekkende daden laten zien hoe Nijkleaster al in korte tijd bijzonder wordt gewaardeerd in de Friese samenleving.

Geen opmerkingen: