donderdag 19 februari 2015

't Jabikspaad

Donderdag 19 februari 2015
Cover van het fotoboek over het Jabikspaad























Afscheid na ruim 6 jaar
Na ruim zes jaar bestuurslidmaatschap heb ik als voorzitter van de Stichting Jabikspaad Fryslân afscheid genomen van het stichtingsbestuur. Bij de toezegging in het jaar 2008 om zitting te nemen in het stichtingsbestuur had ik beloofd in elk geval vier jaar lid te zijn van het bestuur.
In de afgelopen zes jaren zijn we bezig geweest met heel veel verschillende zaken om alles op, langs en rond het Jabikspaad zo goed mogelijk te beheren, en om dat - waar mogelijk, en vaak met maar zeer beperkte financiële middelen - verder door te ontwikkelen.
De reguliere beheerswerkzaamheden zijn door bestuurders en door andere vrijwilligers verricht, bijvoorbeeld met betrekking tot de bewegwijzering, de stempelposten, het websitebeheer, staan op beurzen en het reageren op allerlei vragen en aandachtspunten die wij in de afgelopen jaren van bijvoorbeeld wandelaars en fietsers op het Jabikspaad ontvingen.

Veranderingen jaar in jaar uit
Hier en daar moesten de nodige aanpassingen worden aangebracht, zoals bijvoorbeeld het omleggen van de pelgrimsroute op die momenten en plaatsen waar veranderingen optraden in het gebied waar het Jabikspaad doorheen loopt. Een verwijderde brug of een ingesteld verbod om een spoorlijn over te steken of de heropenstelling van (delen van) oude wandelpaden (bijvoorbeeld kerkpaden) zijn allemaal aanleidingen om de bestaande route te heroverwegen en waar gewenst of waar nodig aan te passen. Daar komt veel bij kijken, want je moet bijvoorbeeld de bewegwijzering aanpassen, maar ook in de routegids en op de website de kaarten en routebeschrijvingen aanpassen.
Andere werkzaamheden herhalen zich, zoals het uitgeven van een nieuwe editie of een nieuwe druk van de routegids van het Jabikspaad. Feitelijke gegevens moeten dan worden aangepast, routekaarten moeten dan aangepast en de bijbehorende routebeschrijvingen moeten tegelijk ook worden aangepast.

Vernieuwingen jaar in jaar uit
Maar in de afgelopen bestuursjaren zijn er ook heel veel nieuwe zaken door de Stichting Jabikspaad Fryslân gerealiseerd, veelal ook in samenwerking met allerlei andere partners, zoals gemeenten, provincie, pers, met andere verenigingen en stichtingen, bedrijven en particulieren.
Zo zijn bijvoorbeeld ook nieuwe stempelposten gerealiseerd, verschenen nieuwe voorlichtingsmedia (zoals flyers, een textielembleem en een Nieuwsbrief), realiseerden we een bijzonder pelgrimsmonument (de 'Jinsumer Moeting') in Jirnsum, dat is gebouwd van eeuwenoude kloostermoppen. We namen deel aan of organiseerden exposities, verzorgden lezingen, en we mogen wel stellen dat de realisatie van het Pelgrimsinformatiecentrum in het voorportaal van De Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie toch wel de belangrijkste prestatie is van de afgelopen zes jaar.

Veel waardering voor alle vrijwilligerswerk
Als je zo dan eens terugblikt op de afgelopen jaren, wat kun je dan als bestuur samen met al die vrijwilligers en samen met al je partnerorganisaties veel en goede resultaten boeken. Natuurlijk is ook met en bij onze stichting niet alles (geheel) gelukt waar we in de afgelopen jaren allemaal op hebben ingezet, maar als je alles op een rij zou zetten wat wel gedeeltelijk of geheel of soms meer dan verwacht wel is gelukt en gerealiseerd, stemt dat tot grote tevredenheid.
Dan is het natuurlijk fijn dat je merkt dat al dat vele en goede werk van iedereen zo bijzonder wordt gewaardeerd door alle wandelaars en fietsers op het Jabikspaad, en door alle anderen die hun waardering uitspreken over het vele en goede dat iedereen met elkaar heeft gerealiseerd.

Ontvangen en geven
Deze week ontving ik van de overige bestuursleden - als dank voor mijn inzet in de afgelopen jaren - een mooi fotoboek over het Jabikspaad. Dit fotoboek is gemaakt door onze voormalige bestuurssecretaris Hans de Jong, die uit een groot fotobestand van allerlei Jabikspaad-foto's en andere -afbeeldingen een gevarieerde selectie heeft gemaakt van een groot aantal uiteenlopende onderwerpen die allemaal op een of andere wijze iets te maken hebben met het Jabikspaad.
Prachtig, zo'n fotoboek, waarin elke foto en elke andere afbeelding (routekaarten, Jabikspaadstempels) een bijbehorend verhaal hebben gekregen in de afgelopen jaar. Daarmee is ook dit fotoboek één van de instrumenten om met genoegen terug te zien op al die mooie bestuursjaren voor het Jabikspaad, samen met al die mensen die het Jabikspaad een warm hart toedragen in woorden, financiën en daden.
Toen Durkje en ik als beginnende pelgrims het Jabikspaad bewandelden, heeft het pelgrimspad ons veel gegeven. Het was mooi om in de afgelopen zes bestuursjaren op deze wijze ook weer iets terug te geven aan dit waardevolle Fries-Overijsselse pelgrimspad.

Geen opmerkingen: