dinsdag 17 februari 2015

De 1055 MiLes van Enactus Stenden Leeuwarden

Dinsdag 17 februari 2015
Een groep Witrussische schoolkinderen op bezoek in Nederland















Humanitaire kinderhulp
Vorige week werd ik benaderd door een groep studenten van Stenden Hogeschool, die via internet hadden ontdekt dat ik in de afgelopen jaren actief ben geweest in humanitaire projecten in, voor en met Witrussen. Ze gaven aan dat ze waren begonnen met een humanitair project, dat is gericht op kinderen uit de regio van de Witrussische hoofdstad Minsk.

Herstellen met een zwak immuunsysteem
Hun project gaven ze de werktitel '1055 MiLes' en het is opgezet om kinderen uit de omgeving van Minsk (in Belarus, ofwel Wit-Rusland) de kans te geven om te herstellen (re-creëren) van alle drukte en van hun ongezonde leefomgeving in de Minsk-regio. De mensen in dit gebied rond Minsk hebben nog steeds te lijden van de gevolgen van de kernreactorramp van Tsjernobyl in het jaar 1986. Door de verhoogde radioactieve straling leven veel inwoners van Wit-Rusland ook vandaag de dag met een zwak immuunsysteem, waardoor ze sneller en vaker ziek worden. Om hun immuunsysteem de kans te geven enigszins te herstellen, helpt het dat ze gedurende een periode van enkele aaneensluitende weken in een gezonde leefomgeving verblijven.

Hulp aan Witrussische kinderen ook in Nederland
Het idee voor dit Leeuwarder studentenproject is ontstaan doordat één van de deelnemende projectstudenten in een periode dat ze als au pair verbleef in Canada, in het Canadese gezin te maken kreeg met de Witrussische liefdadigheidsorganisatie ´Hope for the Future´. Deze kinderhulporganisatie maakt het mogelijk dat kinderen uit Wit-Rusland een periode van enkele weken voor een gezondheidsprogramma buiten hun thuisland verblijven, in een land en in een regio waarin het vooral ook voor kinderen goed vertoeven is. Zo weten we bijvoorbeeld dat al duizenden Witrussische kinderen een dergelijke herstelperiode hebben doorgebracht in gastgezinnen in onder andere Canada, Italië, Duitsland en ook vaak in Nederland. De Stichting Rusland Kinderhulp (SRK) en het Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobylkinderen (LPHT) zijn bijvoorbeeld ook twee belangrijke Nederlandse organisatie die zich al jaren inzetten voor dergelijke hulp aan Witrussische kinderen.

1055 MiLes
En nu heeft een groep studenten van Stenden Hogeschool het initiatief genomen om in samenwerking met de organisatie 'Hope for the Future' een groep van twintig Witrussische schoolkinderen in de leeftijd van 10-12 jaar uit te nodigen om vanuit Wit-Rusland enkele weken naar Leeuwarden te komen, voor een dergelijk gezondheidsverblijf in Leeuwarder gastgezinnen.
De naam van dit studentenproject - 1055 MiLes - is een samenvoeging van de twee steden die met dit project aan elkaar worden verbonden: Minsk en Leeuwarden. De eerste twee letters van beide plaatsnamen vormt het woord MILE. En het getal 1055 staat voor de afstand tussen Minsk en Leeuwarden, in de afstandsmaat 'Miles' uitgedrukt.
Dit project wordt ondersteund door ENACTUS Stenden Leeuwarden, de organisatie van ondernemende studenten van Stenden Hogeschool. ENACTUS is een internationale non-profit organisatie, die óók wordt bestuurd door studenten. 

Geef de kinderen een fantastische tijd
De Leeuwarder Stenden Hogeschoolafdeling van ENACTUS wil graag 20 Witrussische kinderen met een begeleider-vertaler uit Belarus uitnodigen om gedurende 3 weken in Leeuwarden te verblijven in de periode van 22 maart tot 15 April 2015. Samen met de Leeuwarder Schoolvereniging (LSV) en met de Witrussische organisatie ´Hope for the future´ proberen ze op korte termijn onderdak voor deze kinderen te regelen in Leeuwarder gastgezinnen, en zijn ze van plan om gedurende het verblijf van deze kinderen voor en met hen allerlei culturele activiteiten te ontplooien, teneinde deze Witrussische gastkinderen een fantastisch verblijf te bieden.

Op zoek naar voldoende gastgezinnen voor 3 weken
Om dit project mogelijk te maken, zijn onze studenten van ENACTUS Stenden Leeuwarden momenteel naarstig op zoek naar voldoende geschikte Leeuwarder gastgezinnen, die bereid zijn om één of twee Witrussische gastkinderen voor deze periode van drie weken in hun gezin op te nemen, om goed voor hen te zorgen. Deze gezinnen zullen in eerste instantie via de Leeuwarder Schoolvereniging worden benaderd. Tijdens school-werkdagen gaan deze kinderen gelijktijdig met de Nederlandse schoolkinderen naar de basisschool van de Leeuwarder Schoolvereniging.

Op zoek naar enkele duizenden euro's voor 20 kinderen
Om dit alles mogelijk te maken, zijn de studenten uiteraard ook druk in de weer om voldoende gelden binnen te krijgen. Hun doel is om nu op korte termijn enkele duizenden euro binnen te halen, waarmee alle kosten van onder andere de busreis, het verblijf en enkele activiteiten kunnen worden betaald. Daartoe hebben ze een fondsenwervingscampagne (crowdfunding) opgezet, waar iedereen die deze Leeuwarder studenten en deze Witrussische kinderen wil helpen, een bedrag kan doneren.
Het is van wezenlijk belang dat het doelbedrag aan het einde van deze maand februari 2015 is behaald is, want als dat niet lukt, zal het hele project voor deze kinderen moeten worden geannuleerd. Ieder bedrag - hoe groot of klein ook - draagt bij aan het welslagen van dit project, en geeft twintig Witrussische kinderen de kans van hun leven om drie weken hier in Leeuwarden te verblijven in een Nederlands gastgezin.

Een onvergetelijke ervaring voor iedereen
Als het lukt om de 20 kinderen voor die drie waardevolle weken hier naar Leeuwarden te halen, zal dat een onvergetelijke ervaring zijn voor alle kinderen, alle studenten, alle gastgezinnen en voor al die andere mensen die op een of andere wijze betrokken zullen zijn om deze kinderhulp tot een groot succes te maken.

Geen opmerkingen: