maandag 5 januari 2015

EO-kalender 2014 - 200 jaar Koninkrijk

Maandag 5 januari 2014
De cover van de jubileumkalender 2014 van de EO















Twee jubilea in 2014
In het afgelopen jaar 2014 hebben we met velen en met allerlei feestelijkheden het 200-jarig bestaan van het NBG (Nederlands Bijbelgenootschap) gevierd.
Behalve dit tweede eeuwfeest hebben we in Nederland ook nog een ander tweede eeuwfeest gevierd, namelijk, het jubileum ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van ons Koninkrijk der Nederlanden. In deze twee voor Nederland belangrijke eeuwen kregen de democratie, onze grondrechten en onze rechtsstaat haar huidige vorm.

Jubileumkalender 2014
De Evangelische Omroep (EO) wilde dat graag samen met veel Nederlanders vieren, en heeft er op verschillende momenten en manieren in haar media-programmering van het afgelopen jaar aandacht aan besteed. Denk daarbij aan Blauw Bloed, Nederland Zingt, en God in de Lage Landen. Eén van de wijzen waarop de EO aandacht heeft besteed aan het 200-jarig bestaan van ons Koninkrijk was de uitgave van haar jaarkalender, die in 2014 geheel in het teken stond van '200 jaar Koninkrijk'. De redactie van deze EO-kalender was in handen van Wilfred Hermans en Tjitske Hollestelle, en Ruth van de Wetering verzorgde de vormgeving van deze jubileumkalender.

Van kaft tot kaft
De kalender is ingedeeld per twee maanden. De bovenzijde van de tweemaanden-kalenderbladen bevatten een grote en een kleine foto met een klein verklarend tekstblok. Op de onderzijde staan de kalenderdagen, de belangrijke (ook Joodse en Christelijke) feestdagen en de verjaardagen van de leden van ons Koninklijk Huis. Ook enkele belangrijke EO-dagen worden hierbij vermeld, zoals de Nederland Zingt-dag en de EO-Jongerendag. Onderaan de pagina staat elke keer onder enkele aantekeningenregels een bijbeltekst.
Zoals bij de meeste muurkalenders trekken de illustraties de meeste aandacht. In de volgende maanden wees de kalender ons vooral op:
  • * December 2013 & Januari 2014: Een foto van Prinses Beatrix, en van de Pier in Scheveningen, verwijzend naar de landing van Koning Willem I op het strand van Scheveningen;
  • * Februari & Maart: Een foto van de Paleistuin van het Loo in Apeldoorn, en van de Hofvijver in Den Haag, verwijzend naar de stad waar op 29 maart 2014 het ontstaan van onze Grondwet werd gevierd;
  • * April & Mei: Een foto van de Koninklijke familie, en van Sint Maarten, waar in mei 2014 voor het eerst een Jeugddebatwedstrijd werd georganiseerd;
  • * Juni & Juli: Een foto van Prinses Alexia, en van de Vestingstad Bourtange, die in opdracht van Willem van Oranje werd gebouwd;
  • * Augustus * September: Een foto van de vlaggen van de landen van de Europese Unie, en van de Sint Servaasbrug over de Maas in Maastricht, de stad waar op 30 augustus 2014 de festiviteiten zich richtten op het thema 'Internationale oriëntatie: Nederland in de wereld en in Europa';
  • * Oktober & November: Een foto van Prins Constantijn & Prinses Laurentien, en van Surinaamse vrouwen die eetwaar verkopen op de markt in Paramaribo, met een verwijzing naar de proclamatie van de onafhankelijke republiek Suriname in het jaar 1975.
  • * December 2014 & Januari 2015: Een foto van Prinses Catharina-Amalia, en van Indonesië, verwijzend naar het jaar 1957, waarin aan de Nederlandse aanwezigheid in het voormalige Nederlands-Indië een einde kwam (destijds overigens met uitzondering van Nieuw-Guinea). 
Gods Koninkrijk
De Bijbelteksten onderaan de kalenderbladen zijn geselecteerd op de thema's van de twee betreffende maanden. Bij de maanden februari & maart staat deze tekst uit het Bijbelboek Matteüs 6, vers 33:
Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid,
dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.

Geen opmerkingen: