donderdag 25 december 2014

Kerstfeest 2014, wereldwijd

Zondag 25 december 2014 - Kerstfeest
Welkom in De Hege Stins met koperklanken van De Nije Bazún













Kerst met koper
Met de warme koperklanken van enkele blazers van de brassband 'De Nije Bazún' worden we vanmorgen allen welkom geheten in de ontvangsthal van De Hege Stins te Stiens. In de kerk komen we vanmorgen in groten getale bijeen om samen het Kerstfeest te vieren. Het blazersensemble van De Nije Bazún is ook in de ochtendkerkdienst aanwezig om samen met organist Han Giesing de samenzang te begeleiden en daarnaast voor ons enkele muziekstukken ten gehore te brengen. Koper past ook goed bij Kerst.
De schriftlezingen worden vanmorgen verzorgd door lector Ruth Rottiné, en de voorganger is onze Stienser gemeentepredikant dominee Desirée Scholtens.

Kerstfeest in China, Oeganda, Hongarije en Pakistan
Dominee Scholtens wijst ons bij het begin van deze kerstviering op het feit dat afgelopen week in het nieuws bekend werd gemaakt dat het aantal christenen in China een behoorlijke stijging vertoont. Na veel jaren christenvervolging en later oogluikend toestaan van kerken, groeien veel Chinese kerken momenteel als kool. Sommige plaatselijke kerken groeien bijvoorbeeld met zo'n 50 nieuwe gemeenteleden per maand.
En dan hadden we gisteravond in de Kerstzangdienst in De Hege Stins via Skype rechtstreeks contact met ons gemeentelid Yvonne van Meeuwen, die afgelopen week is vertrokken voor haar vrijwilligerswerk in Oeganda. We hoorden van haar over het Kerstfeest in Oeganda.
Enkele uren later in de Sint-Vituskerk van Stiens werd gisteravond tijdens de kerstnachtdienst gecollecteerd voor ons gemeenteproject in Lahore in Pakistan, waar we met zijn allen een bijdrage willen leveren aan de opbouw van christelijk onderwijs in Lahore, in het land waar het leven voor christenen is als lopen over eieren.
Daarna toont onze voorganger ons enkele foto's van ouderen, kinderen en andere gemeenteleden van de kerkelijke wijkgemeente van de Hongaarse stad Debrecen, waarmee we momenteel een vriendschapsband als kerkelijke gemeente opbouwen. We kunnen daarin wederzijds nog veel van elkaar leren.

Stiens & Bethlehem
En dan verschuift de focus vanuit Stiens, via China, Oeganda en Hongarije naar Bethlehem in Israël. Met Kerst zijn en voelen we ons nadrukkelijk wereldwijd verbonden met al die christenen die over de hele wereld, in steden, dorpen, buurtschappen en geïsoleerd in perifere gebieden vandaag allen het Kerstfeest vieren, en dat allemaal als gevolg van die ene wonderbaarlijke geboorte in dat schijnbaar onbetekenende plaatsje Bethlehem. Daaruit blijkt maar weer dat iets dat aanvankelijk nog zo ogenschijnlijk klein begon, veel later zoveel inhoud en betekenis heeft gekregen, wereldwijd.
Wat daar zo klein begon in Bethlehem, werd misschien wel juist door die kleinheid zo groot, ook in China, in Oeganda, in Hongarije, in Pakistan en ook bij ons hier in Stiens.
Kerstfeest 2014, wereldwijd zijn wij verbonden.

Geen opmerkingen: