donderdag 16 oktober 2014

Pelgrimeren van Aalsmeer naar Zwammerdam

Woensdag 15 oktober 2014

Langs de Molenviergang in de Noordeinder Polder
























Pelgrimspad van Amsterdam naar Visé
Pelgrimspad Deel 1 van Amsterdam naar ’s-Hertogenbosch
Etappe van Aalsmeer naar Zwammerdam
Woensdag 15 oktober 2014 – 26 km.
Dag 2: 27 – 53 km

De polders van het Groene Hart
Tijdens onze tweede wandeldag van deze driedaagse op het Pelgrimspad hebben we veel beter weer dan gisteren. Vandaag is het half bewolkt met veel zonnige perioden, dus prachtig herfstweer, bij een aangename temperatuur. Ook de route is prachtig, door het polderland van het Groene Hart, omgeven door de Randstad, zoals de luchtvaartpionier dit waterrijke polderlandschap typeerde.
Vandaag lopen we over het Pelgrimspad van Aalsmeer naar Zwammerdam, over een afstand van 26 kilometer.

Aalsmeer
Iets na 9.00 uur verlaten Durkje en ik hotel ’t Schouwse Hof, waar we vannacht hebben overnacht. Nog geen kwartier later lopen we al weer langs de oever van de Westeinderplassen. Ook nu nog liggen de witte schuimkoppen – evenals gisteren – op het water langs de oever.
We komen langs de markante watertoren van Aalsmeer, die op de oever van de Westeinderplassen staat. Deze nu door de ochtendzon zo mooi beschenen watertoren is enkele jaren geleden bekroond met de titel ‘mooiste watertoren van Nederland’.
Bij Vrouwentroost buigt de route af naar De Kwakel.

De Kwakel
Met achter ons het voormalige Fort Kudelstaart en vóór ons Fort De Kwakel wandelen we via de zogenoemde Vuurlijn van het ene fort naar het andere fort. Beide forten maakten deel uit van de Stelling van Amsterdam, de verdedigingslinie die rondom onze hoofdstad is gebouwd.
In De Kwakel lopen we via de ophaalbrug het terrein op van het voormalige Fort De Kwakel, dat dateert van 1906.

Lange jaagpaden
Wegwijzer bij Bilderdam

Bij Vrouwenakker gaan we het jaagpad op langs het Amstel-Drechtkanaal. Voorbij Jan Ploegensluis wordt het jaagpad een smal paadje, dat we blijven volgen, tot we via Huis ter Lucht, Huis ter Leeuwe en Rhusland arriveren bij Tolhuissluis. Bij deze sluis op de driesprong met het Aarkanaal nemen we onze eerste pauze op een bankje in de warme herfstzon.
Dan gaan we verder over het jaagpad langs het Aarkanaal, tot aan het dorpje Bilderdam. Daar steken we via de ophaalbrug het kanaal over, en dan gaat het aan de andere zijde van het kanaal terug, onderweg weer voorbij Tolhuissluis, en dan tot aan het dorp Nieuwveen.

Al weer een ringvaart
Vanuit Nieuwveen gaan we de Hogendijk op, die langs de Ringvaart tussen Nieuwveen en Papenveer loopt. Onder aan de dijk ligt een golfterrein, waar wordt gegolft en gemaaid. Halverwege de Hogendijk houden we halt bij De Sfeerstal, waar we een koffiepauze inlassen. De siertuin van De Sfeerstal staat nog volop in bloei, terwijl hier en daar ook kleurrijke herfstkleuren het bonte kleurenpalet aanvullen.
Ter hoogte van Papenveer blijven we de Hoge Dijk volgen. Bij Korteraar passeren we het uit 1894 daterende Korteraarse gemaal. Pas bij Aarlanderveen komt er voor een ons een eind aan de wandeling over de kilometers lange Hoge Dijk.

De Molenviergang
Voorbij Aarlanderveen krijgen we tijdens onze laatste vijf kilometers van vandaag te maken met de zogenoemde Molenviergang, de enige ter wereld die tot op heden nog steeds in bedrijf is. De enige nog originele molen van deze Molenviergang passeren we direct al buiten Aarlanderveen: de Putmolen. Dit is een vijzelmolen, waarmee het water uit de polder met een schroef omhoog wordt ‘gevijzeld’ naar de volgende molen: de Ondermolen.
Door de Noordeinder Polder loopt een grasdijkpad met een lengte van twee kilometer, over de Grote Wetering, naar de Oude Rijn. We gaan verder over dat graspad, met links en rechts van ons de poldersloten en vaarten. De eerste molen die we op dit traject passeren, is de Ondermolen. Daarna volgt de Middenmolen. En bijna aan het eind van het graspad komen we langs de Bovenmolen.

Langs de Oude Rijn naar Zwammerdam
Het graspad voert ons naar de oever van de Oude Rijn. In de richting van Zwammerdam kunnen we eerst langs de oever van de Oude Rijn lopen, waar een smal paadje ligt tussen de Oude Rijn rechts van ons en de langs het water gebouwde huizen aan onze linkerzijde.
Op dit moment is de zon behoorlijk krachtig, dus het is nogal warm als we langs de oever naar onze bestemming van vandaag wandelen.

Overnachten bij de recreatieboerin van Zwammerdam
Een eindje voorbij De Dikke Molen, en net binnen de bebouwde kom van Zwammerdam arriveren we bij de boerderij 'Hoeve Molenweide', waar we vannacht zullen overnachten in één van de trekkershutten die het jonge boerenechtpaar heeft gebouwd met uitzicht op de Noordeinder Polder.
We worden hartelijk ontvangen door het echtpaar en door hun peuter-zoon op de grote plastic tractor. We krijgen een trekkershut toegewezen en daarna volgt een rondleiding over het boerenbedrijf, verzorgd door de boerin en de boerenzoon.
Daarna is het tijd voor een verfrissende douche, waarna het dagverslag wordt geschreven, met ter afsluiting van deze mooie wandeldag een warme maaltijd bij één van de beide plaatselijke restaurants die Zwammerdam kent.

Geen opmerkingen: