zondag 26 oktober 2014

Genieten van de Drentsche Aa

Zondag 26 oktober 2014
Herfstwandelen door het bos en over de heide bij Anloo















Da's pas fit met Fitpas @ Stenden
Gezondheid is een belangrijk maatschappelijk thema. Het vormt binnen Stenden Hogeschoool al sinds 2007 onderdeel van haar visie & missie, en heeft met ingang van het collegejaar 2010-2011 gestalte gekregen in het Stenden Gezondheidsbeleid. Dit hogeschoolbeleid is erop gericht je als medewerker het vertrouwen en de ondersteuning te geven duurzaam actief te zijn en te blijven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het hebben en houden van werk met behoud van fysieke en mentale gezondheid in een omgeving die je daartoe in staat stelt en ondersteunt.
Maar hoe wordt met dat Stenden Gezondheidsbeleid handen en voeten gegeven aan de visie en de missie van onze hogeschool?
Welnu, medewerkers van Stenden Hogeschool krijgen bijvoorbeeld regelmatig een zogenoemde 'Fitpas Nieuwsbrief'. De nieuwsbrief van 5 november 2013 bevatte ook een item over herfstwandelingen, waarbij je van elke provincie van Nederland een wandelroute kon downloaden, om een mooie wandeling te maken in de kleurrijke natuur. De Drentse wandeling in deze novembernieuwsbrief was de 'Genieten van de Drentsche Aa', gelegen ten zuiden van Anloo.

Wandelen in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa
Na een prachtige doopdienst op deze Nationale Bijbelzondag (met aandacht voor de Bijbel in Gewone Taal) onder leiding van dominee Jaap Overeem en met de sfeervolle muzikale begeleiding van onze gemeenteband United - in De Hege Stins van Stiens - rijden Durkje en ik rond het middaguur naar Groningen, vanwaar we Jan Wijbe & Gaby meenemen naar het stroomdal van de Drentsche Aa. Vanuit het Drentse brinkdorp Anloo beginnen we een acht kilometer lange wandeling door het bos en over de heide ten zuiden van Anloo. Dit dorp en het prachtige landschap waar we doorheen wandelen, liggen in het 'Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa'.

Alle middelen geoorloofd en gewenst
Wandelen volgens een beschreven, maar niet bewegwijzerde route, door een bosperceel - zoals in dezen het geval - vraagt een goed lezen en volgen van de beschreven route, en bovenal een goed richtingsgevoel. Al hoe goed we ook ons best doen om van het begin tot het eind de beschreven route nauwgezet te volgen, binnen de kortste keren klopt de routebeschrijving niet met de paden, t-splitsingen, kruispunten en landschapsbeschrijvingen zoals we die op schrift bij ons hebben. Ook het bijgeleverde boskaartje met routerichtingslijnen, maar zonder ingetekende bospaden, biedt geen soelaas om de juiste route aan de houden.
Met het nodige richtingsgevoel, gps op de smartphones en het 'lezen' van het landschap dat we doorkruisen, lukt het ons wonderwel goed om alle bezienswaardigheden van deze mooie bos- en heidewandeling toch allemaal te passeren.

Zo gaat ie goed
Zo lopen we door het kleurrijke herfst-bos, langs de graslanden, over het heideveld, langs de heidevennen zoals het Galgwanderveen, over de veeroosters, via slingerpaadjes, over loopplanken, langs prehistorische grafheuvels, over een zandweg, langs een groot hunebed en door het oude en verscholen Pinetum, en komen we uiteindelijk na al deze beschreven attentiepunten precies weer uit op de Anderenseweg en - geheel volgens plan - op de Brinkstraat in het centrum van Anloo.
We vinden het dan ook welverdiend om bij de Koningsherberg van Anloo na te genieten van deze mooie herfstwandeling met een kopje koffie en thee erbij. Daarna rijden we terug naar Groningen, waar we bij Gaby & Jan Wijbe thuis nog een warme maaltijd nuttigen, alvorens we weer huiswaarts keren naar Stiens.

Geen opmerkingen: