zondag 26 oktober 2014

Ga met God, dan ga je goed in Bergentheim

Vrijdag 24 oktober 2014

Presentatie van Durkje over pelgrimeren naar Santiago de Compostela


















Ga met God in Bergentheim
Op uitnodiging van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt van Bergentheim zijn Durkje en ik vanavond in de grote kerkzaal van het plaatselijk kerkelijk centrum 'De Hoeksteen', om hier samen een presentatie te verzorgen over onze pelgrimstocht van het Friese Sint-Jacobiparochie naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Deze kerkelijke gemeente van Bergentheim heeft een gemeente-opbouwproject georganiseerd met als thema 'Ga met God', naar het gelijknamige boek van dominee Gunnink. Als we de kerkzaal binnen gaan waar wij onze presentatie zullen gaan verzorgen, zie je hier en daar de signalen die wijzen op dit 43-dagenproject, dat de gemeente over ruim een week al weer afsluit. Er hangen bijvoorbeeld verkeersborden als symbolische richtingwijzers voor het op weg zijn met God, en van de kinderen hangt voorin de kerkzaal een lange slinger met letters, die samen de kleurrijke spreuk vormen: 'Ga met God, dan ga je goed'.

Op (levens)weg (met God)
Ongeveer driehonderd Bergentheimer gemeenteleden nemen actief deel aan de activiteiten van dit gemeenteproject. In de hiertoe gepubliceerde Reisgids staan alle gemeenteactiviteiten genoemd, zoals bijvoorbeeld: de kerkdiensten, een cabaretvoorstelling, de Bijbellezingen, de gespreksactiviteiten in de wijken, een sport- & geloof-avond, een pop-avond, wandelingen, en een kampvuuravond. En voor vanavond staat onze presentatie op het programma: een lezing over onze pelgrimstocht, in relatie tot God, ons geloof, het werk en wat dat betekent voor ons leven.
In de afgelopen weken hebben we de drie thema's van onze presentatie met een korte beamerpresentatie al aan de kerkelijke gemeente gepresenteerd, bestaande uit:
  1. 1. Durf jij op weg te gaan (met God)?
  2. 2. Hou houd jij het onderweg vol (met God)?
  3. 3. Waar kom jij uit (met God)?
Daarbij sluiten we inhoudelijk ook aan bij het boek 'Ga met God', van dominee Gerrit Gunnink.
Een soortgelijke presentatie heb ik op 22 mei 2014 ook al eens verzorgd in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt van het Groninger Winsum, maar hier in Bergentheim wordt vanavond nader ingezoomd op bovenstaande drie thema's, die aansluiten bij het hier & nu lopende gemeenteproject.

Ga met God, en Hij zal met je zijn
Na een korte introductie van onszelf vertellen we een en ander over de discipel-apostel Jacobus, die centraal staat bij de bedevaart naar diens graf in de kathedraal van Santiago de Compostela. Daarna: wat is een pelgrim, en volgens welke Europese pelgrimswegen trekken zij naar Santiago de Compostela?
Als muzikaal intermezzo vóór, tussen en na de drie thema's zingen we met zijn allen met orgelbegeleiding steeds een couplet van het bijpassende Lied(boek voor de Kerken) 416: "Ga met god, en Hij zal met je zijn". Een lid van het plaatselijke beamerteam en de koster zorgen er de hele avond voor dat ook de ondersteuning met foto, film en geluid vanavond perfect verloopt.

154 pelgrimsdagen in een uur samengevat
  1. Bij het eerste thema vertellen we over de motieven van pelgrims om te gaan pelgrimeren, en over wat het betekent dat je je leven ook als pelgrimstocht kunt beschouwen.
  2. In het kader van het tweede thema vertellen we en laten we zien waarmee je te maken krijgt als je zo'n lange pelgrimstocht onderneemt; over ontberingen, de herbergen onderweg, over bijzondere ontmoetingen en richtingwijzers en (levens)kruispunten.
  3. Bij het derde thema focussen we vooral op onze aankomst in Santiago de Compostela, en op de Atlantische rotskust bij Cabo Fisterra, op Schiphol, en over de warme ontvangst van onze kerkelijke, protestantse gemeente in Stiens. Dan maken we duidelijk tot welke ommekeer in je leven zo'n bijzondere pelgrimage kan leiden.
We sluiten af met een vooruitblik op onze pelgrimageplannen voor de komende tijd, geven de aanwezige gemeenteleden gelegenheid hun vragen te stellen, en sluiten dan af met de mooie beamerpresentatie van het Pelgrimsgebed van Amanda Strydom, in beeld, geluid en gebedstekst.
Gemeentepredikant dominee Bert Meijer, die deze avond opende met het lezen & zingen van de pelgrimspsalm 121, sluit de avond tenslotte af met woorden van dank, en daarna is er in de ruime ontvangsthal van de kerk nog volop gelegenheid om onder het genot van een drankje nog even met elkaar na te praten over deze thema-avond en over dit waarde(n)volle thema-project in Bergentheim.

Geen opmerkingen: