donderdag 30 oktober 2014

Besturen vanuit de Voorkerk van Nijkleaster

Woensdag 29 oktober 2014
Kleasterkoeke fan Nijkleaster by kofje & tee

Vergaderen rondom de ronde kloosterkoek
In de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk van Jorwert komen we vanavond als medewerkers, bestuur en een stagiaire bijeen voor de maandelijkse bestuursvergadering van de Stifting Nijkleaster. Alle plekken rond de lange 'Tafel van Verhalen' zijn bezet, en de koffie en thee staan samen met de inmiddels traditionele 'Kleasterkoeke' gereed. Als iedereen aanwezig is, begint de vergadering met een eerste of nadere kennismaking met onze stagiaire Geertje van der Meer, die onder andere vertelt over háár eerste ervaringen met het werk van Nijkleaster, hier in het Friese Jorwert.
Daarna begint het zakelijke deel van onze stichtingsbestuursvergadering.

Acties en programma
Eerst blikken we terug op wat klaar is en wat is geweest. Uiteraard evalueren we ook de prachtige bijeenkomst die we hebben georganiseerd op 28 september 2014, en onlangs ook nog die van 19 oktober 2014 (de Nijkleaster Jaardag 2014) We stellen de notulen vast en bespreken de voortgang op de daarin genoemde actiepunten. En ook nu weer zijn er nieuwe zaken, waar we nu en/of in de toekomst mee aan de slag kunnen; zoals een uitnodiging van een Friese organisatie die graag iets samen met Nijkleaster wil organiseren in het kader van 'Culturele Hoofdstad 2018'.
We zijn blij dat ons nieuwe jaarprogramma van Nijkleaster voor de periode van dit najaar tot de zomer van 2015 is gepubliceerd en dat het goed gaat met de aanmelding en inschrijving van deelnemers. Voor enkele activiteiten staan er nu al belangstellenden op de wachtlijst, dus ons aanbod spreekt de mensen wel aan. We krijgen ook een mondelinge rapportage vanuit de Kleasterried van Nijkleaster, met betrekking tot de voortgang van hun dagelijkse werkzaamheden ten behoeve van Nijkleaster.

Nei in hûs foar Nijkleaster
Nu bekend is gemaakt welke boerderijlocatie we voor de permanente huisvesting van Nijkleaster in Jorwert op het oog hebben, is het aan ons als medewerkers, bestuur en andere vrijwilligers om voortdurend met elkaar in gesprek te zijn over de wijze waarop we Nijkleaster qua gedachtegoed en qua accommodatie willen gaan inrichten. Na een eerste en globale bespreking in onze vorige bestuursvergadering gaan we verder met onze nog prille planvorming, aan de hand van een gespreksnotitie van bestuurster Sietske Visser en haar echtgenoot Hinne Wagenaar, onze pionierspredikant van Nijkleaster. Een buitengewoon boeiende discussie ontstaat, in een fase waarvan we ons realiseren dat het nu nog veel kanten op kan, in dit zo vroege stadium van ideeën- en planvorming.
Afscheidsspeeches voor Anje Wester
Afscheid van een oprichtingsbestuurder
Ook bespreken we vanavond enkele financiële zaken, zoals overzichten met betrekking tot de fondsenwerving en de uitgaven voor de onlangs geopende Ferdjipping. We belichten van diverse zijden de keuzes die we kunnen maken om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de gelden die ons door fondsen, provincie, donateurs en door andere Nijkleastervrienden ten behoeve van bepaalde doelen ter beschikking zijn gesteld.
En aan het eind van deze bestuursvergadering is dan toch het moment aangebroken dat we afscheid nemen van ons medebestuurslid Anje Wester, die vanaf het prille begin van de initiatiefgroep nu al weer zo'n zes jaar haar bestuurlijke inbreng heeft geleverd bij de oprichting en bij de eerste twee bestaansjaren van Nijkleaster. Door onze pionierspredikant en door enkele bestuursleden wordt zij met waarderende woorden van dank toegesproken voor het vele en goede dat zij bij de start van Nijkleaster heeft ingebracht. Dit bestuurdersafscheid onderstrepen we na de bestuursvergadering nog even met een gezellig samenzijn in de Voorkerk van Nijkleaster.

Geen opmerkingen: