zaterdag 20 september 2014

Regional Projects of the Caribbean

Zaterdag 20 september 2014
Cover van het projectenboek 'Regional projects of the Caribbean'














International Biblework
Toen het echtpaar Patty & Erle Deira eind juni 2014 bij ons in Stiens op bezoek was, kreeg ik van de heer Deira (Managing Director voor internationaal bijbelwerk van het Amerikaanse Bijbelgenootschap) het projectenboek 'Regional Projects of the Caribbean'.
Dit is een gezamenlijke publicatie van zeven bijbelgenootschappen, waarvan vijf Caribische bijbelgenootschappen die het Caribisch gebied als hun primaire werkgebied beschouwen. Dat zijn de vijf Caribische bijbelgenootschappen van Oost-Cariben, Haïti, Nederlandse Antillen, Suriname en West-Indië. De andere twee zijn het Amerikaans en het Canadees bijbelgenootschap. Deze organisaties hebben afgesproken dat ze hun schaarse middelen zo efficiënt en effectief mogelijk inzetten bij de uitvoering van diverse bijbelwerkprojecten. Deze nieuwe vorm van samenwerking hebben ze in juni 2014 onder andere met dit projectboekje gepresenteerd tijdens de Rondetafelconferentie van de United Bible Societies (UBS), die dit jaar in Egmond aan Zee werd georganiseerd door het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Affinity Group
Dit projectenboek begint met een inleiding van deze Caribische en Noord-Amerikaanse bijbelgenootschappen. Daarin worden de vier hoofddoelen opgesomd, staan de namen van de zeven samenwerkende bijbelgenootschappen, en wordt afgesloten met enkele uitspraken van de eerste vertegenwoordigers van deze bijbelgenootschappen.
  • It will help us synergize and optimize the use of our resources.
  • The ultimate change to become more self-sustaining through colaboration.
  • Together they can raise a mighty chorus.
  • It means a sense of unity, of enthousiasm for common interest and responsibility.
Stop Domestic Violence in the Caribbean
In veel landen in het Caribisch gebied zijn kinderen slachtoffer van huiselijk geweld. Het eerste project dat in dit projectboek staat beschreven, wil Kerken ondersteunen om slachtoffers en daders van huiselijk geweld te helpen. Centraal daarbij staan bewustwording, onderwijs & vorming, preventie en verspreiding van bijbelgeoriënteerd werkmateriaal dat daarbij preventief en curatief een goede dienst zou kunnen bewijzen.
Aan het eind van de projectbeschrijving wordt gevraagd om te bidden voor slachtoffers & daders en voor kerken die met huiselijk geweld te maken krijgen.

National Bible Quiz
Dit project wil leerlingen uit het basisonderwijs en uit het voortgezet onderwijs stimuleren om de Bijbel te gaan lezen, om hen te laten ervaren dat de Bijbel ook voor hen relevant en actueel is. Geprobeerd wordt om scholen, jeugdclubs en zondagscholen met elkaar te laten samenwerken, om zo de jeugd te stimuleren de Bijbel te lezen. Bijbellezen wordt zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt, onder andere door op de nationale televisie een nationale bijbelquiz uit te zenden. In dit project staan centraal: positief gedrag, persoonlijke leiderschapsvaardigheden en bijbelse waarden.

Kids at Risk in the Caribbean
In het Caribisch gebied lijden veel kinderen aan armoede, geweld, verwaarlozing en aan ander asociaal gedrag. In Haïti komen daar bijvoorbeeld ook nog eens de nadelige gevolgen bij van de aardbeving die het land teisterde in het jaar 2012. Veel van deze risicokinderen eindigen helaas aan de verkeerde kant van de samenleving. Door begeleiding, onderwijs & vorming, liefde en hulp wil dit derde project deze risicojeugd weer hoop geven, en hen tijdig redden, alvorens zij ten prooi vallen aan misdaad, geweld, drugs en aan andere kwade invloeden.
De hierin samenwerkende bijbelgenootschappen vragen ons ook te bidden voor deze kinderen; dat ze gered zullen worden, dat ze op de goede weg blijven of komen en dat hun persoonlijke band met God hen laat ervaren dat zij zich bij God geborgen mogen voelen.

Bible movies by Caribbean youth
Dit laatste project beoogt dat jonge mensen in de Cariben een levenshouding aannemen die in overeenstemming is met Gods Woord, met de Bijbel. Daartoe probeert men de onbekendheid met de Bijbel weg te nemen, met behulp van creativiteit, innovatie, moderne technologie en het verwerven van Bijbelkennis. Daarbij wil men in de Cariben onder andere gebruik maken van de filmindustrie, want op de Bijbel georiënteerde films kunnen wellicht de jongeren erop wijze dat misdaad en goddeloosheid niet de goede weg zijn, en dat de Bijbel van belang is voor een goed leven.
Dit projectenboek bevat veel foto's van de diverse bijbelwerkprojecten in de Cariben. Eén van die foto's toont de filmopname van een jeugdgroep in Suriname, die een op de Bijbel geïnspireerde film opneemt over het Bijbelverhaal van Simson & Delila.

Geen opmerkingen: