woensdag 10 september 2014

Rayonontmoeting NBG-Regio Noord in Emmeloord

Dinsdag 9 september 2014
De Ontmoeting in Emmeloord















De Ontmoeting
Als bestuurslid van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) bezoek ik ieder jaar een Rayonontmoeting van NBG-vrijwilligers in de NBG-regio Noord (bij toerbeurt in Fryslân, Drenthe, Groningen en de Noordoostpolder).
In de maanden augustus en september 2014 worden in NBG-regio Noord zestien van dergelijke Rayonontmoetingen georganiseerd.
Vanavond woon ik de jaarlijkse Rayonontmoeting bij in kerkelijk centrum De Ontmoeting te Emmeloord. Van de elf rayonvertegenwoordigers zijn er vanavond acht aanwezig, dus we hebben een goede opkomst in dit rayon.

Terugblik
De avond staat onder leiding van Liesbeth Brinkema, de NBG-regiocoördinator voor regio Noord.
Na het openen met een bijbeltekst uit Romeinen 12 begint Liesbeth met een aantal mededelingen, onder andere over de introductie van de Jeugdbijbel tijdens het Jubileumfestival, de nieuwe organisatiebrochure, de nieuwe missie met de vier nieuwe kerndoelen, en de nieuwe website.
Daarna blikken we terug op een aantal activiteiten in de regio en in het hele land, zoals: de Nationale Bijbelzondag, de Nationale Bijbelquiz, het project Grow & Learn, en de Jubileumactiviteiten (de Vrijwilligersdag, de Jubileumtentoonstelling in het Catharijne Convent, het Bijbelfestival, en de zondag daarna waarop het NBG haar 200e verjaardag vierde met dankdiensten in het hele land).

2014
Vervolgens krijgen de vrijwilligers een toelichting op het werkmateriaal van de Nationale Bijbelzondag van 26 oktober 2014.
Binnenkort gaat het NBG over naar een nieuw lidmaatschapsmodel, met een Basislidmaatschap en een Pluslidmaatschap. Leden kunnen dan zelf hun voorkeur uitspreken voor een bepaalde lidmaatschapsvorm, en de introductie daarvan zal ook gepaard gaan met een ledenwerfactie, die ook tijdens NBG-activiteiten in het hele land zal worden gehouden.

De Bijbel in Gewone Taal
Na de pauze volgt een presentatie van Liesbeth Brinkema over de Bijbel in Gewone Taal (BGT), die binnenkort op 1 oktober 2014 feestelijk zal worden gepubliceerd in Den Haag, in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Onze Koning, die ook de Beschermheer is van het NBG, zal tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Haagse World Forum het eerste exemplaar van de Bijbel in Gewone Taal officieel in ontvangst nemen.
Tijdens de presentatie van regiocoördinator Brinkema komt vanavond onder andere aan de orde: wat is de BGT, waarom komt er nu een Bijbel in Gewone Taal, enkele tekstvoorbeelden uit deze nieuwe Bijbel, de introductie van de BGT, en de eerste uitvoeringen waarin de BGT zal worden uitgegeven.
Aansluitend is er ruim gelegenheid om vragen te stellen over de Bijbel in Gewone Taal, wordt gesproken over de voorbereiding en uitvoering van de geplande activiteiten in dit NBG-rayon en worden enkele overige ervaringen en plannen met elkaar gedeeld.

Geen opmerkingen: