zaterdag 14 juni 2014

Verweesd in de dop

Zaterdag 14 juni 2014
Het duivenei bleef verweesd achter in het nest van de Turkse tortelduif


















Gevaarlijk fourageren
In het voorjaar zie je opvallend veel dode vogels op de weg of in de wegberm liggen. In het broedseizoen brengen broedende vogels vele uren aaneengesloten door op het nest om de gelegde eieren warm te houden totdat de kuikens uit het ei kruipen.
Deze broedvogels moeten toch af en toe eens even het warme nest verlaten om te fourageren. Binnen zo weinig mogelijk tijd proberen ze dan weer zoveel voedsel te vinden en te eten, zodat ze snel weer op het nest kunnen gaan zitten om verder te broeden.
Omdat deze broedvogels lange tijd zonder te eten op het nest zitten, zijn ze flauw van de honger, en reageren ze minder adequaat op (naderend) gevaar.

De eerste Turkse tortelduif
Zo'n drie weken geleden heeft een Turkse tortelduif een nest gebouwd boven op onze pergola, mooi verscholen in de klimplanten die de pergola omgeven.
Nu hebben we in de afgelopen jaren al meerdere soorten broedvogels in onze tuin gehad, maar een nestelende Turkse tortelduif is voor ons nieuw.
Turkse tortelduiven maken doorgaans rommelige nesten, zoals we dat in onze tuin ook wel gewend zijn van de houtduif. Doorgaans leggen ze ongeveer twee eieren per broedsessie, maar in het nest van onze Turkse tortelduif bleef het bij slechts één ei.

Eten of gegeten worden
Daarna begon het broeden. Dag in dag uit hebben we elkaar op gepaste afstand in de gaten gehouden. Het ging geruime tijd goed met het broeden, maar enkele dagen geleden zat de duif niet op het nest, en kwam ook niet weer terug. Nu - na een week - kunnen we gerust stellen dat deze broedvogel niet meer terug zal komen.
Wat er aan de hand is, en waarom de duif verdween en niet meer terug kwam, zullen we wel nooit weten. Maar de kans bestaat dat de Turkse tortelduif op zoek naar voedsel - en flauw van de honger - een gemakkelijke prooi is geworden voor één van de katten die bij tijd en wijle de tuinen in onze wijk doorkruisen. Omdat we ook regelmatig jagende sperwers in onze tuin zien, kan de duif ook best prooi van een sperwer, of van een andere roofvogel, zijn geworden.
Wat de ware toedracht is, zal altijd wel een kwestie van gissen blijven. Resultaat is in elk geval dat het ene duivenei verweesd achter bleef in het nest op de pergola.

Geen opmerkingen: