zondag 15 juni 2014

Kleastersnein van Nijkleaster op Zondag Trinitatis

Snein Trinitatis 15 juny 2014
Uitleg over Drie-eenheid op Drievuldigheidszondag

Ear' oan God de Heit,
de Skepper,
ear' oan de Soan dêrta,
ear' oan God de Geast,
de hill'ge,
trije yn ien,
halleluja!

Trinitatis
Op deze Zondag Trinitatis - op de zondag na het Pinksterfeest - gaat het vandaag om de 'Triniteit', de drie-eenheid van de Vader, de Zoon, en de Heilige Geest.
Om 9.30 uur begint de korte ochtendviering in de Sint-Radboudkerk van Jorwert, georganiseerd door de Gemeente Westerwert & Stifting Nijkleaster.
Op deze Kleastersnein wordt de ochtendviering - zoals te doen gebruikelijk -  volgens de sobere liturgie van Nijkleaster gevierd.

Triniteit
Alle aanwezigen zitten in drie kringen in het koor van de kerk. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door pianist Hindrik van der Meer. Voorganger is de pionierspredikant van Nijkleaster uit Jorwert: dominee Hinne Wagenaar; deze maal gekleed in zijn toga met daarover de Friese stola, met daarop de afbeeldingen van het rode Pompeblêd, het Elfstedenkruis, en de Kievit.
Met voorbeelden en symbolen maakt Hinne Wagenaar in zijn korte preek duidelijk wat we kunnen verstaan onder het begrip 'drie-eenheid', handelend over de Vader (God), de Zoon (Jezus) en de Heilige Geest.
Bij het eerste voorbeeld helpen enkele kinderen, die deze viering bijwonen. Het eerste kind schenkt koud water uit een waterfles in een glazen schaal. Het tweede kind vult de tweede glazen schaal met ijsblokjes uit een thermoskan. En het derde schaaltje wordt gevuld met dampend heet water. Drie verschillende verschijningsvormen van dat ene water.

Drie-eenheid
Aan de hand van de symbolen op de stola komt de drie-eenheid ook terug in de verkondiging. Het rode hart - of de pompeblêd - verwijst naar God boven ons, het aangepaste elfstedenkruis verwijst in het kruis van Jezus naar God verlossend mèt ons, en de Friese kievit (Fries: de ljip) - als verwijzing naar de duif - verwijst naar de uitstorting van de Heilige Geest over en in ons.
Een bibliotheek vol boeken is geschreven over de uitleg van het begrip 'Drie-eenheid', maar hier bij Nijkleaster in Jorwert wordt daarover uitleg gegeven in de Friese context.

Nu wij uiteen gaan
We hebben vorige week het Pinksterfeest gevierd en kregen vandaag uitleg over de Triniteit, en dan volgt na het Pinksterfeest dat je - in de zomer - in je eigen leven, in je eigen context dichtbij en veraf invulling geeft aan het evangelie, en aan de verkondiging van de Blijde Boodschap.
Na deze viering drinken we samen koffie en is er de gelegenheid voor een Kleasterkuier door de velden rond Jorwert. Maar voordat we naar de koffie gaan, gaan we op deze laatste Kleastersnein van dit seizoen zingend uiteen, met de woorden van:

Ga:
tot de einden der aarde,
tot het uiterste,
daar zal liefde zijn:
Ga!
 

Geen opmerkingen: