donderdag 12 juni 2014

Twee zomeravondsessies voor Nijkleaster in Bears en Jorwert

Woensdag 11 juni 2014
Maneschijn over Jorwert bij zonsondergang

Kascontrôle
Deze mooie zomerse werkdag sluiten we vandaag af met achtereenvolgens twee bijeenkomsten voor de Stifting Nijkleaster.
Samen met de recent aangetreden penningmeester van ons stichtingsbestuur ben ik aan het begin van de avond te gast bij de boekhoudster van onze stichting, om daar de financiële administratie te controleren van het afgelopen boekjaar, zoals die is gevoerd - onder verantwoordelijkheid van de vorige penningmeester - door de vrijwilligster die de financiële administratie van de Stifting Nijkleaster bijhoudt.
We nemen de stichtingsboekhouding op schrift en in het boekhoudpakket door aan de hand van het steekproefsgewijs checken van allerlei uiteenlopende boekingen van inkomsten, uitgaven en overige boekingen van het afgelopen jaar. Tussen de bedrijven door stellen we vragen over de gehanteerde werkwijzen in de casuïstiek die we al vorsend onder ogen krijgen. In alle opzichten zien we een goed gedocumenteerde boekhouding, die tot in de puntjes is geregeld. Dat schept vertrouwen over het vele en goede werk dat in het afgelopen jaar door de financials van Stifting Nijkleaster is verricht.

Bestuursvergadering
Daarna rijden we van Bears door naar Jorwert, waar we in het tweede deel van deze avond de bestuursvergadering van de Stifting Nijkleaster hebben in de Voorkerk van Nijkleaster in de Sint-Radboudkerk van Jorwert.
Die vergadering begint met een korte terugblik op de succesvolle activiteit van het Nijkleaster Pinkster Paad van afgelopen Pinkstermaandag, waaraan maar liefst 90 wandelaars hebben deelgenomen aan de korte of aan de lange pelgrimage door het indrukwekkend mooie midden van Fryslân.
Vanavond passeren ook de finale versies van het Jaarverslag 2013 en van de Jaarrekening 2013 van de Stifting Nijkleaster. Mede op grond van onze kascontrôle eerder vanavond, ons positief advies daarop en de décharge van de voormalige penningmeester worden de Jaarrekening over het boekjaar 2013 en ook het algehele Jaarverslag 2013 vastgesteld, met dank aan allen die hieraan een prima bijdrage hebben geleverd.

Bestuurzaken
Vanavond komen ook de resultaten van onze bestuurlijke zelfevaluatie aan de orde, die de uitkomsten zijn van die bestuursevaluatie van onze vorige bestuursvergadering, en van de analyse en voorstellen die wij gisteravond in klein bestuurscomité in Wommels op een rij hebben gezet als bespreekpunt voor vanavond.
Een goed beraad volgt nu over onder andere besturen op afstand, maar vooral met behoud van betrokkenheid. Ons voorstel voor een bestuurlijke portefeuilleverdeling met een uitwerking naar in te stellen bestuurscommissies wordt met enkele beredeneerde wijzigingen aangepast, om in de eerstvolgende bestuursvergadering in haar finale vorm te worden vastgesteld.
Het is mooi om te zien hoe we in dit gesprek komen tot een gedragen visie op hoe we als buitengewoon betrokken groep bestuurders toch ook de nodige bestuurlijke distantie in acht proberen te nemen, om onze steeds verder doorgroeiende groep vrijwilligers de ruimte te geven om gezamenlijk vorm en inhoud te geven aan een voortvarend in ontwikkeling zijnde kloostergemeenschap van Nijkleaster, in het Friese Jorwert.

Geen opmerkingen: