donderdag 29 mei 2014

Uitzicht op Hemelvaartsdag

Donderdag 29 mei 2014 - Hemelvaartsdag

Juttersmuseum van Recreatiecentrum De Seedykstertoer bij Marrum


















Buitenweer
Na een ietwat rustig begin van deze Hemelvaartsdag komen we halverwege de middag in beweging. Het weer is vanmiddag al een stuk beter geworden dan tijdens de afgelopen dagen, en het is dan ook de hoogste tijd om weer eens even van het buitenweer te genieten. Het is bewolkt en de temperatuur is nog maar 14 graden Celsius, maar die combinatie is prima om even naar buiten.

Seedykstertoer
Samen met Pieter, Gaby & Jan Wijbe rijden Durkje en ik naar het Recreatiecentrum De Seedykstertoer bij Marrum, binnendijks gelegen aan de voet de hoge zeedijk van de Waddenzeekust ten noorden van Stiens.
Zo'n tien jaar geleden heeft een veeboer hier zijn boerenbedrijf geheel getransformeerd in een recreatiecentrum, inclusief een camping, gelegen naast de grote voormalige loopstal.
Binnen is ook een ruime kantine, een binnenspeelplaats voor kleine kinderen, en een paardenbak.

Panorama
Wij bezoeken dit info- en belevingscentrum met name vanwege de Seedykstertoer en de beide tentoonstellingen omtrent gereedschap en juttersvondsten.
Bij de voormalige stal staat een immense voersilo, die jaren geleden is omgebouwd tot een uitzichttoren. We beklimmen de wenteltrappen in het binnenste van de silo en krijgen dan boven in de silo op de hooggelegen rondgang een schitterend panoramisch uitzicht over deze Waddenregio in het uiterste noorden van Fryslân. Het zicht is goed, dus we kunnen in het zuiden Leeuwarden duidelijk zien, en in het noorden liggen duidelijk zichtbaar de eilanden Terschelling in het noordwesten en Ameland in het noorden.

Gereedschappen en juttersvondsten
Als we weer beneden zijn, bezoeken we eerst de expositie van oude gereedschappen, met name van vroegere slikwerkers en van boeren.
Verderop is nog een langwerpig deel van de hal, waar allerhande vondsten liggen die voor een groot deel door de Bildtse jutter Leendert Ferwerda zijn gevonden langs de Fries-Bildtse Waddenzeekust. De objecten van dit juttersmuseum vormen een bonte verzameling van alles wat de Waddenzee in de loop der jaren op de Bildtse Waddenzeekust heeft gedeponeerd.

Zwarte Haan
Na dit bezoek rijden we langs de Waddenzeekust door naar Zwarte Haan, waar we plaatsnemen op het terras voor een koffie- en theepauze. En dan breekt eindelijk de zon door en kunnen we op het buitenterras na al die regendagen weer genieten van de heerlijke zonnewarmte.
Na afloop kijken we nog over de Waddenzeedijk ter hoogte van Zwarte Haan, om ook hier even te genieten van de weidse uitzichten over de zeedijk, de kwelders, de Waddenzee en de Friese Waddenzee-eilanden.

Geen opmerkingen: