zaterdag 31 mei 2014

Naar Buiten over het Hulshorsterzand (10.1) en de Tafelbergroute (10.2)

Zaterdag 31 mei 2014
Wandelen over de uitgestrekte zandvlaktes van het HulshorsterzandVeluws wandelplezier
Na onze laatste etappe van het Jacobspad van gisteren, gaan we vandaag een heel andere wandelroute lopen. Het is vandaag prachtig zonnig weer, met een helderblauwe lucht, en een temperatuur van rond de 19 graden Celsius. We gaan weer 'Naar Buiten'.
Durkje en ik gaan vandaag aan de wandel op de Veluwe. We volgen vandaag twee routes, namelijk de nummers 10.1 & 10.2, van de wandelgids 'naar buiten! - 25 wandel-weekenden". De titels van deze twee themawandelingen zijn: 'Hulshorsterzand' (10.1) & 'Tafelbergroute' (10.2). De eerste route heeft een lengte van 10 kilometer en de tweede is 13 kilometer lang, samen dus goed voor 23 kilometer Veluws wandelplezier.

Van Hasselt naar Nunspeet
Omdat we gisteren onze wandeldag op het Jacobspad eindigden in Hasselt, hebben vannacht in dat bedevaartsstadje overnacht. Na het stevig ontbijt verlaten we tegen 9.00 uur onze overnachtingsaccommodatie van Bed & Breakfast het P(l)akhuis te Hasselt.
We rijden met de auto van Hasselt naar Nunspeet. Tussen Nunspeet en Hulshorst parkeren we de auto bij een tuincentrum aan Onder de Bos. Hier begint vandaag onze wandeldag van beide routes.

Stuifzandvlaktes
Door het Belvédèrebos lopen we naar de spoorlijn en de A28, die we beide vlak na elkaar oversteken, om dan aan de overzijde uit te komen bij het Hulshorsterzand. Dit is één van de laatste stuifzandvlaktes van de Veluwe. Langs de A28 liggen twee van die grote stuifzandvlaktes, die beide worden omringd door heidevelden en door de dennenbossen van het Willemsbos, Middelhart en Leuvenhorst. Natuurmonumenten is bezig om grote delen van deze velden af te plaggen, om daarmee het stuifzandgebied aantrekkelijk te houden voor bijvoorbeeld alle insecten en planten, die zich op deze zandgrond goed thuis voelen.

Hulshorsterzand - noord
Aangekomen op het Hulshorsterzand gaan we eerst met zware tred door het rulle zand van deze stuifzandvlakte. Daarna volgen paden over heide en door het bos. Langs de rand van het Willemsbos komen we uiteindelijk weer terug op de plaats waar we eerder vanmorgen het Hulshorsterzand betraden. Dan hebben we de eerste wandellus achter de rug. Deze eerste etappe sluiten we af met een rust- en etenspauze op de zitbanken van een hoge stuifduin.
Na deze pauze gaan we weer terug over de A28 en over de spoorwegovergang naar het Belvédèrebos. Hier beginnen we nu aan de tweede wandelroute.

Hulshorst
Die tweede etappe voert ons eerst naar het dorpje Hulshorst. Bij de Harderwijkerweg aangekomen, drinken we onze eerste kop koffie bij een horecagelegenheid.
Vanuit Hulshorst gaan we eerst weer over de spoorwegovergang en over de A28. Dan komen we weer op het Hulshorsterzand. Nu volgen we niet de groene wandelroute van zojuist, maar vervolgen we onze weg via de bruine wandelroute, de zogenoemde 'Tafelbergroute', die ook door de bossen, over de heide en over het zuidwestelijker gelegen Hulshorsterzand loopt.

Tafelbergroute
In het bos kruist een kleine slang ons pad, en een eind verder komen we langs een omheind deel van het bos-heidegebied, waar schapen grazen.
We lopen langs twee zogenoemde forten, waarvan één de Tafelberg is. Een 'fort' is hier een steile, opgestoven zandheuvel, die later begroeid raakte met bos. De Tafelberg is een vlak zandplateau, dat is begroeid met kraaiheide.

Hulshorsterzand - zuid
Als we na enkele kilometers weer terug komen nabij de A28 gaan we rechtsaf, om parallel aan de A28 een lang stuk door het rulle zand van het Hulshorsterzand te lopen. Langzaam gaan we voorwaarts door het zachte zand, waarin we bij elke voetstap een eindje wegzakken met onze wandelschoenen.
Uiteindelijk komen we weer terug op de plek tussen de beide delen van het Hulshorsterzand, dat nabij de A28 wordt gescheiden door een bosperceel, om daarmee het stuifzandgebied in tweeën te delen, waardoor de kans op hevige zandverstuivingen werd gereduceerd.

Belvédèrebos
Nog eenmaal moeten we door het heidegebied en de stuifzandvlakte van het andere deel van het Hulshorsterzand.
We komen dan weer uit aan de bosrand van het Willemsbos, vanwaar we weer de A28 en de spoorwegovergang kunnen oversteken, op de plaatsen die we vanmorgen ook al passeerden.
Door het Belvédèrebos wandelen we weer terug naar de plek tussen Hulshorst en Nunspeet, waar we vanmorgen onze auto parkeerden.

Terugreis
Daarna rijden we weer terug naar De Wijk, waar we gisteren onze andere auto hebben achtergelaten. Met beide auto's rijden we tenslotte weer huiswaarts, terugziend op twee prachtige wandeldagen door heel diverse gebieden, met beide hun eigen charme.
Gisteren beweerde iemand in een gesprek met ons dat Nederland toch eigenlijk ook een heel mooi land is qua natuur en landschap. Helemaal mee eens!

Geen opmerkingen: