zondag 11 mei 2014

Bestuursvergadering in NBG-jubileumjaar

Vrijdag 9 mei 2014

Logo voor het jubileumjaar van het NBG in 2014










NBG-Bijbelfestival 2014
In het kantoor van het Nederlands Bijbelgenootschap te Haarlem komen we vandaag als bestuur bijeen. Het is de laatste bestuursvergadering die voorafgaat aan het jubileumweekend van 28 & 29 juni 2014, ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het NBG. Uiteraard staan ook de voorbereidingen van dit tweede eeuwfeest op de agenda. Door veel beroepskrachten, contractanten en vrijwilligers wordt momenteel hard gewerkt om onder andere van het jubileumfestival van zaterdag 28 juni 2014 in Maarssen een feestelijk evenement te maken. En de eerste tekenen zijn gunstig, want nu al zijn alle 1.400 toegangskaarten door belangstellenden gereserveerd. Iedereen die zich de komende weken nog aanmeldt voor dit NBG-festival zal worden geplaatst op de reservelijst, en zodra er in de deelnemerslijst een plaats vrijvalt, kan iemand van de reservelijst worden verblijd met een toegangskaart.

Samenwerkingspartners
Aan het begin van de bestuursvergadering beginnen we - zoals te doen gebruikelijk - met een aantal mededelingen vanuit de werkorganisatie en van en over de vrijwilligersgremia. We spreken ook over de voortgang op de samenwerking met diverse samenwerkingspartners, zoals het Vlaams Bijbelgenootschap, de Katholieke Bijbelstichting, Jongbloed, de United Bible Societies, de PKN, Ark Media,en over de resultaten van de bijzonder succesvolle Passion van al weer enkele weken geleden.

Bestuurszaken
Daarna bespreken we de voortgang op de ontwikkeling van de nieuwe strategie voor de komende jaren met betrekking tot het bijbelwerk van het NBG. Daarbij komen onder andere uiteenlopende lidmaatschapsmodellen met contributies en donaties aan de orde.
Onder het kopje 'Bestuurszaken' staan zaken op de agenda zoals de herbenoeming van enkele leden van de Commissie Financieel-Economische Zaken (FEZ), het expert-adviesorgaan voor het NBG-bestuur. Ook de voorbereiding van de eerstvolgende Ledenraadsvergadering staat onder dit agendakopje geagendeerd.

Degelijke financiële koers
Ook voor het bestuur van een bijbelorganisatie als het NBG is het van belang om de diverse management- en bestuursrapportages voldoende aandacht te geven. Vandaag staan daartoe een aantal zaken prominent op de agenda. Zo spreken we bijvoorbeeld over de Fondsenwerving, over het Accountantsverslag, over het Jaarverslag inclusief jaarrekening, over de Verantwoordingsverklaring, en over andere financiële zaken, zoals het beleggingsbeleid en onze 'bestemmingsreserve bijzondere continuïteitsrisico's'. Diverse rapportages, adviezen vanuit de werkorganisatie, van de accountants en van de bestuursadviescommissie FEZ vormen de bouwstenen voor een degelijke financiële koers van het NBG voor nu en later.

Geen opmerkingen: