vrijdag 18 april 2014

The Passion 2014 in Groningen

Witte Donderdag 17 april 2014
Beau van Erven Dorens als verteller bij The Passion 2014 in GroningenWitte Donderdag met uitzicht op Pasen
Deze avond van de Witte Donderdag is in de aanloop naar het Paasfeest een bijzondere. Massaal komen duizenden mensen naar de Vismarkt en de Grote Markt in de stad Groningen om daar een bijzonder media-spektakel te beleven: The Passion.
The Passion vertelt de geschiedenis van de laatste dagen van Jezus Christus. Het is het eeuwenoude Bijbelverhaal, dan de kern vormt van het christelijke geloof. Het is het verhaal van de beroemdste persoon aller tijden, van Jezus, de Messias, die na een afgrijselijke lijdensweg stierf aan het kruis, waardoor jij en ik vergeving van alle zonden kunnen verkrijgen. Na drie dagen echter liep deze Zoon van God Zijn graf uit, want Zijn dood betekent niet het einde, maar luidt juist een nieuw begin in, voor jou en voor mij. Het verhaal van Jezus gaat dus door, in jou en in mij, en door jou en door mij.
Op deze Witte Donderdag kijken we alvast over Goede Vrijdag en Stille Zaterdag heen, naar het vergezicht van het Paasfeest, dat we zondag feestelijk zullen vieren.

VIP-programma vooraf
The Passion is een intense mediaproductie van de EO en RKK, samen met partners als het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), Jong Katholiek, de Protestantse Kerk in Nederland, de gemeente Groningen, en nog veel meer andere deelnemende organisaties.
Durkje en ik zijn op grond van mijn lidmaatschap van het bestuur van het NBG door de EO genodigd om samen met andere bestuurders, directieleden en medewerkers aanwezig te zijn bij een Relatie-ontvangst, waarin alle representanten van de samenwerkende organisaties elkaar ontmoeten voorafgaand aan de uitvoering van The Passion.
We worden ontvangen in stadscafé-restaurant 't Feithhuis nabij de Grote Markt te Groningen. Na een woord van welkom worden we toegesproken door de waarnemend Groninger burgemeester Ruud Vreeman, en daarna door EO-directeur Arjan Lock, die samen met RKK-directeur Leo Fijen onze gastheer is vanavond. Zijn toespraak sluit Arjan Lock af met een tafelgebed, waarna het buffet wordt geopend voor de aanwezige gasten.

Het lijdensverhaal aan 20.000 + 3.000.000 mensen verteld
Om 20.30 uur staan we op een volle Vismarkt met ruim 12.000 toeschouwers, die in de aanhoudende regen diep weggedoken in regenponcho's en onder paraplu's in afwachting zijn van de eerste beelden en klanken van The Passion. Op de Grote Markt staan ook nog ongeveer 8.000 mensen om The Passion op grote videoschermen te kunnen volgen. Ruim 20.000 bezoekers in Groningen; en meer dan drie miljoen televisiekijkers volgen vanavond de live-uitzending op de televisie, dus deze vierde Passion (de eerste was in 2011 in Gouda) is een mega-event dat steeds meer kijkers trekt.
Op het lange podium staat Beau van Erven Dorens. Hij is vanavond de Verteller. Deze SBS6-presentator, acteur, schrijver en producent spreekt zijn respect uit voor die ruim 20.000 toeschouwers die allen in de regen dit schouwspel van muziek, beelden, vertelling en zang bijwonen.

Multi-mediaal passiespel
Alle kijkers op straat en voor de televisie krijgen nu een ruim anderhalf uur durend modern passiespel gepresenteerd, waarvan een deel live op het plein, een deel als filmbeelden van eerder en elders opgenomen video-reportages, en tussen die bedrijven door wordt af en toe live doorgeschakeld naar een processie, die ondertussen van start gaat bij het Groninger voetbalstadion, vanwaar een enorme lichtbak in de vorm van een kruis door dragers naar de Vismarkt wordt gedragen, gevolgd door een lange stoet van mensen die met deze processie meelopen.
Het muzikale deel van The Passion begint met het lied 'Alles is liefde' (van Bløf) van Jezus (gespeeld door Jan Dulles). Daarna zingt Maria (gespeeld door Simone Kleinsma) het lied 'Als je naar me lacht' (van Marco Borsato). Voordat wordt doorgeschakeld naar de processie zingen Jezus en Petrus (gespeeld door Stanley Burleson) het lied 'Omarm me' (van Bløf).
Nadat de Verteller het verhaal heeft verteld over 'het laatste avondmaal van Jezus en Zijn discipelen', zingt Jezus het beroemde lied van Ramses Shaffy: 'Zing, vecht, huil bid'.

Zo wordt een wisselend programma gepresenteerd:
 • Maria zingt 'Jij bent niet van deze wereld' (van Stef Bos);
 • De Verteller verhaalt over de worsteling van Judas;
 • Judas (gespeeld door Jamai Loman) zingt 'Gevallen of gevlogen' (van Guus Meeuwis);
 • We schakelen naar de processie;
 • De Verteller vertelt over Jezus in de tuin van Getsémané;
 • Jezus zingt 'Hou me vast' (van De Dijk);
 • Maria zingt 'Kijk omhoog' (van Nick & Simon);
 • We kijken naar het filmpje over het verraad van Judas
 • Jezus en Judas zingen 'Margaritha' (van Marco Borsato);
 • Petrus zingt 'Oceaan" (van Racoon);
 • Maria zingt 'Waarom nou jij' (van Marco Borsato);
 • Weer schakelen we naar de processie;
 • Jezus wordt voorgeleid aan Pontius Pilatus (gespeeld door Jack van Gelder);
 • Jezus en Pilatus zingen 'Zwart Wit' (van Frank Boeijen);
 • Op de pleinen roepen 20.000 toeschouwers: 'Kruisig Hem";
 • Jezus en Maria zingen 'Hou van mij' (van 3JS).
Doodsoorzaak: Verstikking!
Dan volgt een heel indringend stuk van The Passion.
Er wordt niet meer gesproken.
Onder de klanken van indrukwekkende muziek wordt vanaf de achterzijde van de Vismarkt het enorme witte kruis tussen de menigte door het plein op gedragen in de richting van het lange podium voorop het volle plein. Als het grote witte kruis stil houdt vóór het podium, vertelt Pontius Pilatus met alle pijnlijke details over de gruwelijk kruisdood van Jezus.
Pilatus: Doodsoorzaak: Verstikking! . .. ... .... ..... ...... .......

Geconcentreerd kijken en meezingen
Daarna zingt Maria het lied 'Voor altijd' (van Marco Borsato). Dan is het moment aangebroken dat de Verteller het indringende verhaal van het lijden & sterven van Jezus Christus afsluit.
Dan komen tijdens een lichtshow alle artiesten nog eenmaal het podium op. Tijdens deze finale zingen alle artiesten samen het lied 'Kijk omhoog' (van Nick & Simon).
Tijdens de hele pleinvoorstelling zie je overal smartphones en fotocamera's omhoog rijzen. Foto's en films worden gemaakt van alle gebeurtenissen. De meeste liederen worden tijdens het optreden soms ingetogen, maar soms ook uitbundig meegezongen. De toeschouwers leven intens mee met wat ze zien en horen. Sommigen hebben niet eens in de gaten dat ondertussen het regenen is gestopt. Nog steeds zijn paraplu's boven de menigte zichtbaar, terwijl het minutenlang al droog is. Eén en al geconcentreerde aandacht dus op het plein voor dit schouwspel.

Zorgen dat de Bijbel de mensen bereikt en aanspreekt
Na de slotklanken wordt het publiek verzocht de Vismarkt te verlaten, omdat alles hier direct moet worden afgebroken, aangezien hier op dit plein morgenochtend een bloemetjesmarkt zal zijn op Goede Vrijdag. De toeschouwers zetten zich rustig in beweging in de richting van alle uitgangen van het plein. Onderweg ontmoeten we ook nog een groep mede-gemeenteleden van onze kerkelijk gemeente van Stiens, die met een groep van jong & oud met de trein naar Groningen zijn gekomen om dit eigentijdse passiestuk live bij te wonen.
Durkje en ik brengen nog een bezoek aan de Martinikerk, die binnen geheel in teken staat van Passion en Pasen. Je kunt hier de Klassieke Kruiswegstatie bekijken, of in de Kapel de Plek van Gebed & Zegen bezoeken. Er wordt op het orgel gespeeld, er is een Plek voor Gesprek en een Jongerenhoek, en je kunt koffie of thee drinken aan het Buffet.
Wij steken het Martinikerkhof over en gaan nog even naar 't Feithhuis, waar we welkom zijn voor een hapje en een drankje, om daar met alle relaties van het Nederlands Bijbelgenootschap en met alle andere mede-organisatoren van The Passion nog even na te genieten van en na te praten over deze geslaagde uitvoering van The Passion.
In onze missie van het Nederlands Bijbelgenootschap staat dat we ervoor willen zorgen dat de Bijbel zoveel mogelijk mensen bereikt en aanspreekt. Terugblikkend mogen we constateren dat we met de deelname van het NBG er samen met al die anderen voor hebben gezorgd dat we een positieve bijdrage hebben geleverd aan onze missie.

Voor de hele uitzending van The Passion,

Geen opmerkingen: