dinsdag 1 april 2014

Derde visitatiedag van de OLB @ Stenden @ Groningen

Dinsdag 1 april 2014
Aandachtig luisteren naar de terugkoppeling van het visitatiepanel











Drie visitatiedagen
De visitatie van de Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (OLB) van Stenden Hogeschool duurt drie dagen. De eerste visitatiedag van de OLB vond op 19 maart 2014 plaats in onze hogeschoolvestiging te Leeuwarden. De tweede visitatiedag was gisteren in onze Stenden-locatie te Meppel. En vandaag is de derde visitatiedag in Stenden Hogeschool te Groningen.
Ik woon de briefings en debriefings van panelgesprekken bij, teneinde het opleidingsmanagement en de panelgroepen te ondersteunen bij het goed voorbereiden en nabespreken van de visitatiesessies die gedurende de hele dag plaatsvinden. Door deze voorbereidende gesprekken en na afloop het evalueren daarvan, trachten we ervoor te zorgen dat het visitatiepanel gedurende deze drie auditdagen zo goed mogelijk haar onderzoek kan doen naar de kwaliteit van deze HBO-bachelor-opleiding van Stenden Hogeschool. Op deze wijze willen we het panel en de interview-groepen zo goed mogelijk faciliteren, opdat het kwaliteitsonderzoek grondig kan worden uitgevoerd.

Panelgesprekken
Vandaag voert het panel onder andere een auditgesprek met een groep studenten die inmiddels in de afstudeerfase van hun studie zitten. Daarna volgt een gecombineerde groep van studenten en docenten, die zich bezig houden met een speciaal traject van de opleiding, die bekend staat onder de naam 'Academische Pabo': een samenwerkingsverband van de bachelor-opleidingen van de drie Friese en Groninger hogescholen met de opleiding Pedagogische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.
Rond het middaguur komt dan een groep afgestudeerden van de Opleiding tot Leraar Basisonderwijs, voorheen studerend aan verschillende Stenden-locaties, en momenteel voornamelijk werkzaam in het basisonderwijs en/of actief in een wetenschappelijke vervolgstudie Onderwijskunde. Na de middagpauze gaat een samengestelde groep van een academic dean, enkele opleidingsdocenten en enkele afgestudeerden van de verkorte opleidingsroutes naar het visitatiepanel, om met elkaar te bespreken op welke wijze deze afgestudeerden met maatwerkprogramma's instroomden, doorstroomden en uitstroomden gedurende hun studie.

Plenaire terugkoppeling van bevindingen
Dan zijn alle gesprekken van de afgelopen drie visitatiedagen achter de rug en gaat het visitatiepanel in intern beraad, om de nodige documenten te verifiëren en om haar onderzoeksbevindingen met elkaar te delen, teneinde te komen tot een beoordeling omtrent de kwaliteit van deze opleiding, gebaseerd op de drie kwaliteitsstandaarden, die daartoe gelden in het Nederlandse hoger onderwijs.
Aan het eind van de middag sluiten we af met een plenaire zitting, waarin het visitatiepanel een mondelinge terugkoppeling geeft van haar bevindingen en beoordelingen gedurende de afgelopen drie visitatiedagen. Dat het panel gedegen onderzoek heeft verricht blijkt wel uit de voor de opleiding herkenbare aanbevelingen die zij geeft ten behoeve van de verdere doorontwikkeling van onze opleiding en hogeschool. Het panel spreekt ook haar waardering uit voor de pioniersrol die deze opleiding speelt voor wat betreft bijvoorbeeld de beide internationale en academische speciale trajecten van deze Opleiding tot Leraar Basisonderwijs van Stenden Hogeschool, en voor de wijze waarop deze opleiding die speciale trajecten en - meer in het algemeen - haar reguliere opleiding aanbiedt.

Geen opmerkingen: