maandag 10 maart 2014

De Wallebosroute bij Beetsterzwaag

Zondag 9 maart 2014

Restanten van de oktoberstormschade in het Wallebos bij Beetsterzwaag 


















Da's pas fit met Fitpas @ Stenden
Gezondheid is een belangrijk maatschappelijk thema. Het vormt binnen Stenden Hogeschoool al sinds 2007 onderdeel van haar visie en missie, en heeft met ingang van het collegejaar 2010-2011 gestalte gekregen in het Stenden Gezondheidsbeleid. Dit hogeschoolbeleid is erop gericht je als medewerker het vertrouwen en de ondersteuning te geven duurzaam actief te zijn en te blijven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het hebben en houden van werk met behoud van fysieke en mentale gezondheid in een omgeving die je daartoe in staat stelt en ondersteunt.
Maar hoe wordt met dat Stenden Gezondheidsbeleid handen en voeten gegeven aan de visie en de missie van onze hogeschool?
Welnu, medewerkers van Stenden Hogeschool krijgen bijvoorbeeld regelmatig een zogenoemde 'Fitpas Nieuwsbrief'. De nieuwsbrief van 5 november 2013 ging onder andere over zwemmen, over een deurhanger met bewegingsoefeningen, over een lekker & gezond recept met bospaddenstoelen & walnoten.
Ook bevatte deze nieuwsbrief een item over herfstwandelingen, waarbij je van elke provincie van Nederland een wandelroute kon downloaden, om een mooie wandeling te maken in de kleurrijke natuur. De Friese wandeling in deze novembernieuwsbrief was de 'Wallebosroute' ten zuiden van Beetsterzwaag.

De Walle
Aan de zuidzijde van het bosrijke Friese Beetsterzwaag ligt een heel oude kade, die 'De Walle' wordt genoemd. Deze kade begint bij de hooggelegen gronden ten zuiden van Beetsterzwaag, en loopt naar het westen door tot voorbij het Friese Aldeboarn.
De Walle fungeerde eeuwen geleden als een waterkering voor het noorden van Fryslân, als bij hoge waterstanden van de toenmalige Zuiderzee het hele lage midden van Fryslân onder het opkomende zeewater stroomde. De Walle wordt ook wel beschouwd als de oudste waterkerende dijk van Fryslân.
Aan de zuidkant wordt De Walle begrensd door het riviertje Koningsdiep, in het Fries ook wel het 'Alddjip' genoemd.
Tussen De Walle en (de hooilanden ten zuiden van) het Alddjip ligt een bos, dat het 'Wallebos' wordt genoemd.

Wallebosroute
Vanmorgen genoten we van een mooie kerkdienst in De Hege Stins van Stiens, waarin we voorafgaand aan het avondmaal op deze eerste zondag van de Veertigdagentijd vijftien Witrussische kinderen hebben ontvangen, die hier bij ons in Stiens de komende weken te gast zullen zijn voor een gezondheidsverblijf in Stienser gastgezinnen.
Vandaag is het fantastisch voorjaarsweer, met volop zon, en een temperatuur die oploopt tot nota bene 20 graden Celsius. Geen dag dus om binnen te zitten, maar wel een dag om erop uit te trekken, om buiten te genieten van dit magnifieke voorjaarsweer.
Durkje en ik rijden derhalve aan het begin van de middag naar Beetsterzwaag, om een boswandeling van zes kilometer te maken in het Wallebos, tussen Beetsterzwaag en het Alddjip (Koningsdiep), ten zuiden van Beetsterzwaag, de zogenoemde Wallebosroute.

Ruige bospaden
Achter het gemeentehuis van de gemeente Opsterland begint de route bij de Notariskoepel. Via de Freulesingel lopen we door het park te midden van grote percelen met prachtig paars-witte krokussen in zuidelijke richting naar het bosgebied. Bij de Walle gaan we het Wallebos in. De aangegeven route gaat niet over de gebaande bredere boslanen, maar over de smalle, veelal ruige bospaden, die zichtbaar niet frequent worden bewandeld.
Nabij de Zandlaan wijken we even van de aangegeven route af, om bij de brug over het Alddjip op het meest zuidelijke punt van deze route even te genieten van het uitzicht over het Koningsdiep en de velden ten zuiden van deze oude meanderende rivier.

Restanten van de verwoestende oktoberstorm
Via een witte paaltjesroute gaan we dan door het Wallebos weer terug in noordelijke richting. Hier en daar is nog de lichte en zware schade te zien van de verwoestende oktoberstorm van vorig jaar. Ook hier zijn veel bomen omgewaaid. Vlakbij Beetsterzwaag ligt nog een enorme boom over het wandelpad. Het uit de grond gerukte wortelstelsel torent met zo'n vier à vijf meter hoog boven de grond uit. Het zal nog een flinke klus zijn om deze kolossale boom op te ruimen. Deze oude boom heeft in zijn val ook enkel andere nevenstaande bomen neergehaald. Als alles binnenkort is weggehaald, zal dat hier resulteren in een gapend gat in dit deel van het bos.
Via het Merkelân en de Freulesingel arriveren we anderhalf uur later weer bij de Notariskapel achter het gemeentehuis aan de Hoofdstraat van Beetsterzwaag; einde van een aangename boswandeling op deze warme voorjaarszondag.

2 opmerkingen:

Frank Hielckert zei

Beste Wieb,

Leuk stukje en mooie koppeling met het Personal Vitality Plan. Mag ik het stukje koppelen aan een volgende nieuwsbrief.

Mvg,
Frank Hielckert
Stenden HRM | PVP

Wiep Koehoorn zei

Dag Frank,
Jazeker, ga je gang.
Mooi dat deze blog daar ook voor gebruikt kan worden.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
stenden10apr14