zaterdag 22 maart 2014

Bildtse Soete Grouwe Ortefergadering 2014

Zaterdag 22 maart 2014

Bestuurlijk overleg in het Jabikshuus van De Groate Kerk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bestuurlijk overleg
Het jaarlijks bestuurlijk overleg van onze Stichting Jabikspaad Fryslân (SJF) met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (NGvSJ), met Stichting De Groate Kerk (SDGK) en met Stichting Alde Fryske Tsjerken (SAFT) vindt vandaag plaats in het Jabikshuus van De Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie. Het is dit jaar de eerste keer dat een bestuursdelegatie van één van de partijen – het NGvSJ - verstek laat gaan, maar dat bestuur laat zich vandaag wel middels een bestuursmandaat vertegenwoordigen door haar coördinatoren van het Pelgrimsinformatiecentrum Sint Jacob, dat is gevestigd in het voorportaal van De Groate Kerk. Ook de gemeente Het Bildt is vertegenwoordigd door Oene Krist, die indertijd ook een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van ons Pelgrimsinformatiecentrum in Sint-Jacobiparochie. Na een korte voorstelronde passeren de notulen van ons bestuurlijk overleg van vorig jaar de revue.

Jaarlijkse gebruikersevaluatie
Daarna volgt een rondje evaluatie van het afgelopen jaar:
-          Het Pelgrimsinformatiecentrum Sint Jacob (PICSJ) was in het afgelopen jaar 24 maal een zaterdag geopend. Het enthousiasme van de vrijwilligers is groot. Hier wordt tweewekelijks voorlichting gegeven namens het Genootschap en voor het Fries-Overijsselse Jabikspaad, het pelgrimspad van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt, de aanlooproute voor pelgrims richting Santiago de Compostela. Het zijn niet alleen Nederlandse, maar ook buitenlandse pelgrims die hier in het PICSJ op bezoek komen; één van de gasten van vorig jaar kwam uit het Spaanse Santiago de Compostela.
-          Voor wat betreft SDGK loopt alles goed.
-          Namens het Jabikspaad rapporteren medebestuurslid Klaske Wijbenga en ik in aanvulling op bovenstaande over onder andere de Zomerexposities van 2013 & 2014, over de Wandel- en Fiets-RAI, over de nieuwe Jabiksrûntsjes (die we met Stichting Tsjerkepaad ontwikkelen), en over allerlei publicitaire uitingen zoals: poster, (e)magazines, pelgrimsweekend, flyer, Facebook en ons nieuwe Fotoreportage-boek van het Jabikspaad.
-          We bespreken enkele critical incidents van het afgelopen werkjaar, teneinde bijtijds te regelen dat de samenwerking ook in het komende jaar vlot verloopt.

Gebruiksovereenkomst
We evalueren de inhoud van de Gebruiksovereenkomst, die door alle vier partijen in 2012 is opgesteld en ondertekend. Gedurende de eerste twee gebruiksjaren konden twee gebruikers per jaar tweemaal een dag om niet gebruik maken van De Groate Kerk. Het NGvSJ vraagt SDGK of dat gratis arrangement voor de gebruikers voortaan eenmaal per jaar voor een dag kan worden gehandhaafd.
We spreken af dat we de afgesproken gebruiksvergoeding uit de Gebruiksovereenkomst halen, om die voortaan jaarlijks als geactualiseerd addendum te hechten aan de Gebruiksovereenkomst, die dan in de komende jaren als raamovereenkomst gaat gelden. Bij de jaarlijks overeen te komen dagvergoeding zal dan gedifferentieerd worden naar de verschillende ruimtes, zoals de kerkzaal en het Jabikshuus.
Ook over de onderlinge verrekening van energiekosten wordt gesproken.
Tevens wordt afgestemd hoe qua organisatie en logistiek wordt geregeld dat verschillende gebruiksgroepen elkaar tijdens gelijktijdige activiteiten niet hinderen qua doorloop en geluid.
Gesproken wordt tevens over bouwkundige zaken.

Plannen voor 2014
We bespreken wat er komend jaar allemaal staat te gebeuren.
De Zomerexpositie 2014 wordt dit jaar georganiseerd door SJF, het NGvSJ en SDGK. We worden geïnformeerd over het thema, over de activiteiten, en over het tentoonstellingsmateriaal. De opening zal zijn op vrijdagavond 4 juli 2014. Gedurende de tien daaropvolgende zomerweken zal de tentoonstelling in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie elke zaterdag zijn geopend van 10.00-16.00 uur. Tijdens de tweede en vierde zaterdag van de maand zal ook het PICSJ volledig zijn bemand met voorlichters van het NGvSJ, zoals dat elke maand te doen gebruikelijk is.
Met betrekking tot het Jabikspaad melden we dat bij de Stichting Jabikspaad Fryslân inmiddels een begin is gemaakt met het ontwikkelen van een nieuwe website, die veel meer dan voorheen interactie-toepassingen zal krijgen. Ook de digitalisering van onder andere routes, bewegwijzering en informatievoorziening onderweg wordt in dat ontwerp- en ontwikkelproces meegenomen.

Kansen en wensen voor de toekomst
Onze dagvoorzitter Gerhard Bakker – directeur van de SAFT - leidt dit laatste gespreksonderwerp in met een verwijzing naar het mark(e)t(ing)onderzoek dat studenten van Stenden Hogeschool indertijd voor de SAFT hebben gedaan, met niet alleen de focus op plaatselijke, maar ook op bovenplaatselijke en bovenprovinciale werking.
Oene Krist beschrijft de plannen die in het noorden van Fryslân momenteel leven om op termijn mogelijk tot gemeentelijke herindeling te komen als gemeenten Het Bildt, Menameradiel en Franekeradeel. Hij roept ons op gezamenlijk op afzienbare termijn te komen tot een beleidsvisie en een beleidsplan, waarin onze plannen worden geformuleerd voor Het Bildt en Sint-Jacobiparochie met betrekking tot bijvoorbeeld historie, cultuur, gezondheid, beweging en toerisme. Vooral het organiseren van een jaarlijks pelgrimsevenement wordt door de overheidsbestuurders en door de burgers en ondernemers van de gemeente als waardevol en gewenst beschouwd. Een mooi voorbeeld daarvan is de Zomerexpositie 2014, die we nu met zijn drieën als samenwerkende organisaties (SJF, NGvSJ en SDGK) organiseren in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie. Het thema ‘Pelgrimage’ is een positief en populair thema, waarbinnen je de komende jaren heel goed veel meer zou kunnen organiseren. Er liggen vast en zeker goede mogelijkheden op het gebied van activiteiten en thema’s. Daarbij hoef je niet alleen aan fysieke zaken te denken, want ook qua digitaal werken liggen er goede kansen.

Kansen voor de toekomst
SAFT meldt dat volgend jaar het 45-jarig bestaan van de SAFT zal worden gevierd. We inventariseren alvast of en hoe we daar vanuit De Groate Kerk op een passende manier bij kunnen aansluiten in en vanuit Sint-Jacobiparochie.
We spreken over het optimaal gaan benutten van digitale/electronische middelen om zoveel mogelijk bekendheid te genereren over bijvoorbeeld pelgrimeren, over het Pelgrimsinformatiecentrum en over het Jabikspaad. Toepassing van onder andere websites, social media, gps en apps worden zeker ook in die doorontwikkeling meegenomen.

Geen opmerkingen: