In het voorjaar Schar drogen aan het linnen-droogrek op de zeedijk te Paesens |
Peazemerlânnen
Mooi weer wordt voorspeld, met temperaturen die oplopen tot 20 - en zelfs 24 - graden Celsius. Durkje en ik gaan vandaag aan de wandel in Noordoost-Fryslân. We volgen route nummer 2.1 van de wandelgids 'naar buiten! - 25 wandel-weekenden". De titel van deze themawandeling is: 'Historische wandelpaden en ferme dijken'.
Om kwart over elf begint onze 12 kilometer lange wandeltocht op een kruispunt midden in het veld tussen Oosternijkerk en Paesens. We lopen over de Lytse Wei naar de zeedijk ter hoogte van de Peazemerlânnen. We genieten van het uitzicht over de kwelders van dit buitendijks gebied en de Waddenzee, maar we kunnen helaas Ameland, Engelsmanplaat en Schiermonnikoog niet zien, omdat het daarvoor onvoldoende helder is boven de Waddenzee.
Bantpolder en Alddyk
Binnendijks volgen we de dijkweg in oostelijke richting naar de Bantpolder. Als we bij de Bantpolder arriveren, gaan we rechtsaf over een binnendijk verder in zuidoostelijke richting. Links van ons zitten enkele duizenden ganzen druk te doen in de laaggelegen polder. Een enkele kievit vliegt er zenuwachtig klapwiekend tussendoor. Als we de Bantpolder voorbij zijn, wandelen we vlakbij het Lauwersmeer zuidwestelijk, richting Anjum.
Nog vóór Anjum gaan we na een korte pauze de Alddyk op, een oudere zeedijk landinwaarts, met rechts van ons akkers en weiden en links achter de dijk de oude boerderijen en arbeidershuisjes. Eén van die huisjes is grotendeels gebouwd van 'Alde Friezen', ofwel kloostermoppen, waarmee eeuwen geleden de Friese kloosters, stinsen en kerken werden gebouwd.
Schar drogen op de zeedijk in Paesens
Via de dijkdoorgang komen we op de Dyksterwei, die we volgen naar Paesens, waar we bij de 'Koffie en Tee Drinkerij Yke-Muoi' een kopje koffie drinken als tweede pleisterplaats vandaag.
In Paesens beklimmen we de zeedijk, waar op de kop van de dijk een opvallend lichtblauw 'rak' staat; een Fries linnen-droogrek, dat wij nog herkennen van onze kinderjaren. Ook in vissersplaatsen aan de Noordfriese kust was het te doen gebruikelijk om in het voorjaar platvis uit de Waddenzee in de voorjaarswarme zeewind te laten drogen. Hier op de dijk hangen drie rijen Schar aan metalen staven op de liggers van het droogrek te drogen in de heerlijke voorjaarszon, bij een temperatuur vanmiddag van 18 graden Celsius. Als de Schar hier zo een week kan drogen in de voorjaarszon, kan er volgende week worden gegeten van de zeewindgedroogde platvis, een ware lekkernij voor de liefhebber van vis.
Vogels altijd welkom
We gaan weer door over de kop van de zeedijk, langs Paesens, tussen de blatende schapen en lammeren door, langs museum 't Fiskershúske en langs Moddergat. Ter hoogte van het Bezoekerscentrum 'Het Garnalenfabriekje' (1924) - waar een grote groep ganzen rondjes vliegt boven een foerageergebied - buigen we af van de zeedijk, om naar het zuiden richting Nes te lopen. Dan komen we voorbij het bekende vogelopvangcentrum 'De Fûgelpits'. Aan het toegangshek hangt een informatiebordje met daarop de bezoekerstijden, maar met enige vanzelfsprekendheid staat daaronder de niet mis te verstane volgende tekst: "Vogels altijd welkom".
Langs de oever van de Paesens naar Paesens
We verlaten de Mosselbankweg, om links af te buigen naar het riviertje de Paesens. Een vrouw fietst ons voorbij, haar aangelijnde hond rechts aan de bagagedrager gebonden. Als de door de wegberm rennende hond stil wil houden om zijn behoefte te doen, geeft dat een remmende terugslag op de fiets, waardoor de vrouw op de fiets naar rechts in de berm wordt getrokken. Door snel te remmen, kan ze nog voorkomen dat ze niet met fiets en al via de smalle berm in de daarnaast liggende sloot terechtkomt.
Langs de Paesens lopen we richting Paesens. Vóór dit voormalige vissersdorpje buigen we af naar rechts, om dan langs molen De Hond door de berm van de Mounewei terug te lopen naar de auto, die recht vóór ons staat op de kruising van de Mounewei en de Lytse Wei. Rond drie uur zijn we weer terug bij de auto, waarna we huiswaarts keren door het weidse kleilandschap van Noord-Fryslân.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten