zaterdag 8 februari 2014

Tweede ster Keurmerk Veilig Ondernemen voor Stiens

Zaterdag 8 februari 2014

Samen het keurmerk verdienen
Om overlast en criminaliteit in een winkelgebied effectief aan te pakken, is een goede samenwerking van winkeliers met politie en gemeente van essentieel belang. Voor het opzetten van een structurele samenwerking in dezen is een speciale methode ontwikkeld, het zogenoemde ‘Keurmerk Veilig Ondernemen’ (KVO).
Om voor dit keurmerk in aanmerking te komen werken ondernemers, gemeente, politie en brandweer structureel samen aan een schoon, heel en veilig winkelgebied. Hiervoor maken ze samen afspraken over de te nemen maatregelen. Een team van adviseurs van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) biedt ondersteuning bij het behalen van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Basis Samenwerken
Het KVO is een continu proces, dat start met het vormgeven van structurele samenwerking tussen ondernemers, gemeente, politie en brandweer. De bestaande situatie van bijvoorbeeld een winkelcentrum wordt vastgesteld en het plan van aanpak wordt gedefinieerd. Als deze stappen zijn afgerond, wordt het certificaat ‘Basis Samenwerken’ aangevraagd en ontvangt het winkelgebied van het HBD de eerste ster. Elke twee jaar vindt een evaluatie en hercertificering plaats en kan de volgende ster worden behaald, met een maximum van vijf sterren.

De 1e KVO-ster voor Stiens in 2011
Sinds 2010 is de Ondernemersvereniging van Stiens ook deelnemer in dit veiligheidsprogramma. Het betrof hier een samenwerkingsverband van 43 winkels, waarvan een deel zou aangevuld met detailhandelsbedrijven op het Stienser bedrijventerrein Middelsee. In Stiens vond de uitreiking van de 1e KVO-ster plaats op 8 oktober 2011. In het wegdek van het gemeentehuisplein, aan de Langebuorren, was een bijbehorende tegel ingelegd met daarop het ‘Keurmerk Veilig Ondernemen’.

De 2e KVO-ster voor Stiens in 2013
In het gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel te Stiens vond de uitreiking van de 2e KVO-ster plaats op 17 oktober 2013. In het wegdek van het gemeentehuisplein, aan de Langebuorren, is inmiddels de bijbehorende tegel ingelegd met daarop de 2e ster van het ‘Keurmerk Veilig Ondernemen

We gaan voor de 3e ster in 2015
Ook voor de komende twee jaar is inmiddels een pakket maatregelen over veiligheid, brandpreventie en winkeldiefstalpreventie opgesteld, waarmee het Stienser winkelgebied nòg veiliger moet worden.
Zullen we in 2015 in Stiens de 3e ster verdienen?
De tijd zal het ons leren.
De uitreiking van deze tweede keurmerk-ster geeft goede hoop dat onze plaatselijke ondernemers, politie, brandweer en gemeente al het mogelijke in het werk zullen stellen om over twee jaar die derde ster met recht en lof te verdienen.

Geen opmerkingen: