woensdag 8 januari 2014

Tweemaal koninklijk

Eén koningslepeltje bij twee vellen koningszegels
Woensdag 8 januari 2014 

Oud en nieuw
Met ingang van 1 januari 2014 zijn de posttarieven alweer verhoogd. In het tijdsbestek van een half jaar zijn de posttarieven tweemaal verhoogd. Zo ging bijvoorbeeld het aanvankelijke standaardtarief van een brief van € 0,54 per 1 augustus 2013 omhoog naar € 0,60 en dat tarief is vorige week - per 1 januari 2014 - weer verhoogd, naar het actuele tarief van € 0,64. Dat basistarief is in een half jaar tijd dus verhoogd met 18,5%.
Een andere verandering is dat er per 1 januari 2014 geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen briefpost binnen of buiten Europa. Het basistarief van bijvoorbeeld de verzending van een ansichtkaart binnen Europa was in december 2013 nog € 0,96 en buiten Europa € 1,-. Met ingang van januari 2014 is er nu sprake van één internationaal tarief, dus het verzenden van een ansichtkaart naar het buitenland kost nu sowieso € 1,05.

Koninklijk
Inmiddels heeft Post.nl ook de nieuwe koningszegels uitgegeven, met daarop de beeltenis van onze nieuwe koning Willem-Alexander. Deze zelfklevende postzegels worden uitgegeven met de standaardwaarden 1 en 2. Een vel met basiswaarde 1 bevat tien postzegels en op een vel met waarde 2 zitten vijf koningszegels.
Voor de koningsgezinden onder ons geeft Post.nl ook een zegelvel met daarop de initialen W en A van Willem-Alexander uit in de kleuren rood en blauw op wit, conform onze nationale driekleur 'rood-wit-blauw'.
Op dit moment geeft Post.nl haar klanten ter gelegenheid van het historische moment van deze nieuwe koningszegels bij aankoop van twee vellen koningszegels gratis een theelepeltje met daarop ook de postzegelbeeltenis van onze nieuwe koning.
Kijk, zo'n koninklijk kado is ten tijde van die 'sneldubbele' tariefsverhoging dan toch ook wel weer een aardig gebaar van meneer Post.

Geen opmerkingen: