vrijdag 17 januari 2014

Tijd om te omhelzen

Vrijdag 17 januari 2014 
Welkom in de Fermanje bij de Iona avondviering in Stiens
















Er is een tijd om te ontvlammen en een tijd om te verkillen,
een tijd om te omhelzen en een tijd om af te weren.
Prediker 3 vers 5

Wel-kom in de kring
De buitendeur van de Fermanje van de Doopsgezinde Gemeente van Stiens staat uitnodigend open. Aan weerszijden van het toegangspad naar de ingang staan windlichten met brandende kaarsen. 
Ik wandel naar binnen en neem plaats in de grote kring in het midden van de kerkzaal. De aanwezigen zitten in de kring en luisteren naar de muziek die bij binnenkomst speelt. Als alle gasten om 19.30 uur binnen zijn en plaats hebben genomen in de kring, wordt de viering geopend met het aansteken van de grote kaars in het midden van de kring.
Ik neem vanavond deel aan de Iona-avondviering in de Fermanje van Stiens. Zeven maal per jaar wordt zo'n Iona-viering georganiseerd, om en om in Hallum en Stiens. Vanavond dus in mijn woonplaats Stiens.

In stilte bezinnen
Stilte staat centraal in deze Iona-avondvieringen. Geen pijnlijke stilte, maar een aangename, warme stilte, waarin een ieder in de gelegenheid wordt gesteld om zich in alle rust persoonlijke te bezinnen. De drukte van de werkweek en van deze dag is voorbij; deze viering is de stille overgang van werk naar weekend, van creatie naar recreatie.
Thema van deze viering is 'Tijd om te omhelzen', naar de bijbeltekst van de Prediker. Vóór, tussen en ná de stiltemomenten wordt naar muziek geluisterd, wordt gezongen, gelezen en gebeden.

Zingen, bidden en stil zijn
Voordat we Iona-lied 20 zingen, wordt de viering geopend met openingsresponsies, en na het lied spreken voorganger en alle aanwezigen wisselend een deel van het avondgebed uit. Na Iona-lied 25 wordt uit Psalm 36 gelezen, in een bewerking van Huub Oosterhuis:
"..... Maak een gemeente van vriendschap,
die het verlangen voedt naar Uw komende wereld......"
Een brandende kaars geven we aan elkaar door, waarbij we elkaar toewensen dat het licht de ander mag leiden op zijn of haar levensweg. Dan wordt het even stil in de kring.
Het gesproken woord wordt heropend met een bewerking van 'Het Onze Vader, Onze Moeder'.
Voordat we de slotresponsies uitspreken, zingen we Iona-lied 49 uit 'De Wylde Goes":
Meitsje in fjoer, yn 'e tsjustere nacht,
en nim alle bangens wei.

Behouden in de palm van Zijn hand
Dan sluiten we de kring en spreken elkaar de zegenbede toe, die we zingend beantwoorden met de zegenbede "Vrede, Liefde, Zegen en Aandacht wens ik je toe".
Nadat we elkaar toewensen dat onze goede God ons allen - tot wij elkaar weerzien - mag behoeden in de palm van Zijn hand, verlaten we de kring en praten we nog even na, onder het genot van een kop koffie of thee.

Geen opmerkingen: