maandag 16 december 2013

Kerstcollage van Looft den Heer & Female Voices

Zondag 15 december 2013

Female Voices & Looft den Heer begeleid op dwarsfluit door Esther Feenstra
Muzikale Kerstcollage op de 3e Zondag van Advent
Op deze derde Zondag van Advent kunnen we in De Hege Stins te Stiens vanavond genieten van een Gemeentedienst, georganiseerd door ons plaatselijk Christelijk Gemengd Koor 'Looft den Heer', vanavond in samenwerking met het koor 'Female Voices' uit Leeuwarden.
Onder de bezielende leiding van componist-dirigent Jelle de Jong presenteren de beide koren hun 'Kerstcollage', begeleid op dwarsfluit door Esther Feenstra, op trompet door Joke & Inge Westerhof, op orgel door Han Giesing, en de piano wordt bespeeld door de dirigent Jelle de Jong.
Zo krijgen we vanavond een prachtige bundeling van samenzang, koorzang, orgel, piano, fluit, trompet, verteller en solozang. Kortom, een Advent-avond van vooral genieten van deze prachtige voorbereiding op het Kerstfeest.

Kerstliederen naar het Lucas-evangelie
Het is goed gelukt om met dit muziekstuk zangers uit verschillende kerkelijke stromingen aan elkaar te verbinden. Muziek verbindt mensen, vooral ook in zo'n roerige tijd Anno 2013, een tijd waarin we voelen dat we elkaar vooral nodig hebben.
Deze Kerstcollage is gecomponeerd op basis van het Kerst-evangelie dat in het Evangelie van Lucas staat beschreven. Het bevat muziekstukken, die het Stienser koor 'Looft den Heer' in de afgelopen jaren met zoveel plezier en enthousiasme heeft gezongen. De koorpartijen worden aangevuld met bekende Kerstliederen, waarmee wij als gemeente vanavond tijdens samenzang antwoorden op wat de beide koren voor ons zingen.

Prachtig en Krachtig
Het gezongen Kerst-evangelie wordt knap omlijst met prachtige en krachtige koormuziek, met composities van Georg Friedrich Händel, Max Reger, Rients Beintema en van onze dirigent van vanavond, componist Jelle de Jong.
De sopranen Gea Feenstra & Romana Bremer zorgen voor extra vocale accenten en ons gemeentelid Sytse Brouwer is de Verteller, die de verkorte evangelielezing verzorgt, en die tussen de muziekstukken door als verteller van zich laat horen, af en toe daarbij begeleid door Jelle de Jong op piano.

God zij met ons
De beide koren betreden de kerkzaal en het liturgisch centrum met een gezongen Kyrië en Alleluja. Dan wordt ons door Sytse Brouwer direct de vreugdevolle aankondiging van de aanstaande geboorte van Jezus verkondigd, vooruitblikkend naar het Kerstfeest waar dit hele muziekstuk over gaat. Wij zingen samen:
Weest blij, weest blij, o Israël!
Hij is nabij, Immanuël
Jozef & Maria gaan op weg naar Bethlehem, en dan zingen de koren achtereenvolgens "Zij bracht een Zoon ter wereld" - in een geïmproviseerd nachtverblijf - "Omdat er geen plaats was in de herberg".
'Een lied weerklinkt in deze nacht', en dan antwoorden we samenzingend:
..... glorie aan God,
want vrede is nu hartslag der geschiedenis.

Alzo lief had God de wereld
Als de pasgeboren Jezus in de voederbak ligt, zingen de koren "Plotseling stond voor hun ogen een engel des Heren" - "And the Glory of the Lord".
De "Wijzen uit het oosten" worden bezongen, en natuurlijk klinkt dan ook in de "Stille nacht, heilige nacht" wederom een vreugdevol "Alleluja".
"Heden is u in de stad van David een redder geboren", dus we antwoorden gezamenlijk:
Jezus Christus, God en Heer,
daald' op aard'als Redder neer.
en daarom ook
Gloryfy thy Name
in all the earth.
 
Wij horen en zien die't Licht is in de nacht
Als we zingen dat de nacht der zonde zal verdwijnen en dat genade haar morgenrood spreidt, antwoorden de koren met hun gezongen "Amen".
Als we tenslotte ons als gemeente samenzingend hebben verwonderd over hoe God ons bemint, betreedt ook dominee Jaap Overeem het liturgisch centrum, om ons allen te zegenen voordat wij weer uiteengaan naar de nieuwe dagen van deze week
Alle medewerkers - die overigens maanden hebben gewerkt aan de productie van dit muziekstuk - worden door onze voorganger heel hartelijk bedankt, ook voor de knappe muzikale prestatie die zij hier vanavond aan ons voorschotelen. Dirigent Jelle de Jong is erin geslaagd om deze  muzikale Kerstcollage qua vorm en inhoud buitengewoon mooi samen te stellen, en de uitvoering van het geheel door deze twee koren en hun begeleiders mag zeker ook knap worden genoemd. Het applaus na het laatste muziekstuk is dan ook alleszins welverdiend.

Geen opmerkingen: