zondag 15 december 2013

Afscheid van de Ledenraad

Zaterdag 14 december 2013
Ledenraad o.l.v. Roeleke Vunderink, Cees Veerman, Jaap Winter, Wouter Bos
Vooroverleg voor vroege vogels
Om 6.15 uur vertrekken we uit Stiens en om 6.30 uur vanuit Leeuwarden. Met zijn drieën rijden we als leden van het Regiocomité Fryslân naar de Ledenraadsvergadering van de VU-Vereniging in de Vrije Universiteit te Amsterdam. Wij vertrekken ruim een half uur eerder dan de andere drie Friese regiocomitéleden, omdat ik om 8.30 uur in Amsterdam eerst nog een vooroverleg heb om de organisatie van deze Ledenraadsvergadering door te nemen met de twee voorzitters van de instellingsbesturen en met de voorzitter van de Raad van Toezicht en van de VU-Vereniging.
Rond 9.00 uur zullen de eerste Ledenraadsleden elders in het gebouw arriveren, om straks om 9.30 uur allen aanwezig te zijn bij de opening van deze laatste Ledenraadsvergadering van 2013.

Eerst de hamerstukken
Voorzitter Cees Veerman opent de Ledenraadsvergadering. Om goed in te kunnen schatten hoeveel tijd we kunnen nemen voor de bespreekpunten van deze landelijke vergadering behandelen we eerst de zogenoemde hamerstukken, zoals de Jaarrekening 2012 en de Begroting 2014 van de VU-Vereniging en de concept-notulen van de vorige Ledenraadsvergadering van september 2013.
In veel opzichten is het vandaag een gedenkwaardige vergadering. Na en als resultaat van een lang en ingewikkeld proces van de herstructurering van onze Vereniging, gaan we vandaag de gewijzigde Statuten en het Algemeen Reglement vaststellen. Een enkel amendement wordt besproken en niet aangenomen, en dan is het zover dat we deze beide organisatiestukken vaststellen, waarmee we als VU-Vereniging een nieuwe fase in gaan.

Benoemingen Ledenraadscommissies
Mede als gevolg van deze herstructurering van de Vereniging is het ook gewenst dat we vandaag over gaan tot het benoemen van twee leden van de Benoemingsadviescommissie (BAC), en van tweemaal drie leden van de nieuw te installeren Financiële Adviescommissie (FAC) en Meerjaren Adviescommissie (MAC).
Als voorzitter van de Vertrouwenscommissie geef ik een toelichting op het verkiezingsproces en op de selectie van de voorgedragen kandidaten. Aansluitend worden alle 9 voorgedragen kandidaten (inclusief een adviserend lid) door de Ledenraad benoemd; een felicitatie aan allen waard, en een kroon op het werk van onze Vertrouwenscommissie.

Benoemingen Verenigingsbestuur
Daarna geef ik als voorzitter van de 'Benoemingsadviescommissie-Plus' (BAC+) een toelichting op het door ons gevolgde proces van werving & selectie ten behoeve van een benoemingsvoordracht voor een nieuw bestuurslid van onze VU-Vereniging. Onze selectiegesprekken in Zwolle en in Amsterdam hebben geleid tot de voordracht van de heer Willem Schoonen, tot voor kort nog hoofdredacteur van het dagblad Trouw.
Onze voordracht leidt met algemene stemmen tot het benoemen van Willem Schoonen. De  Ledenraadsleden maken vandaag kennis met hun nieuw bestuurslid van de VU-Vereniging, die tot nader order het voorzitterschap van de Vereniging op zich neemt.
Met goedkeuring van de Ledenraad kunnen we nu verder gaan met het werven & selecteren van de volgende twee nieuw te benoemen Verenigingsbestuurders.

Benoeming Voorzitter Raad van Toezicht
Wegens het aanstaande vertrek van Cees Veerman, de voorzitter van onze twee Raden van Toezicht, is een vacature ontstaan voor het voorzitterschap van de Raad van Toezicht van de Stichting VU-VUmc.
In de afgelopen maanden zijn door de Raad van Toezicht en door onze Benoemingsadviescommissie de voorbereidingen getroffen om voorafgaand aan de Ledenraadsvergadering van vandaag te komen tot een benoemingsvoordracht. In november 2013 spraken we als Benoemingsadviescommissie met de door de Raad van Toezicht voorgedragen kandidaat-voorzitter.
De benoemingsvoordracht en het positief advies van onze Benoemingsadviescommissie leiden vandaag tot het met algemene stemmen aanvaarden van deze voordracht en tot het benoemen van de heer Wim Kuijken als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting VU-VUmc, de stichting waar de Vrije Universiteit en het VU-medisch centrum van uit gaan.
Wim Kuijken was voorheen Secretaris-Generaal van verschillende ministeries, en in die functie bijvoorbeeld de hoogste ambtenaar onder de premiers Kok en Balkenende; momenteel is hij Deltacommissaris.

Vereniging en Instellingen
We bouwen momenteel aan een sterke VU-gemeenschap. Eén van de geplande activiteiten is het verbreden en het vergroten van de VU-Vereniging. In het komende kwartaal zal worden gewerkt aan de uitwerking van een nieuw ledenmodel. De inventarisatie van behoeften van leden zal uitmonden in een pakket van ledenactiviteiten, programma's en ledenservices. Nieuwe logistieke processen worden ontwikkeld ten behoeve van een nieuwe ledendatabase en van gegevensverzamelingen. En er komt een nieuw organisatie voor de verkiezing van de Ledenraad nieuwe stijl.
We spreken over de naam van de VU-Vereniging en spreken af dat de huidige regiocomité's hun facilitering vanuit de Vereniging en vanuit de beide Instellingen zullen behouden, teneinde haar programma's in de regionale verbanden op tenminste dezelfde schaal te kunnen voortzetten.

Samenwerking in het Amsterdamse
Wouter Bos verzorgt als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van VU-medisch centrum in deze Ledenraadsvergadering een presentatie over de actuele verkenning om te komen tot intensivering van de samenwerking tussen het VU-mc en het AMC.
Jaap Winter verzorgt als nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van de VU in deze Ledenraadsvergadering een presentatie over de voorbereiding om te komen tot structurele samenwerking in de zogenoemde Amsterdam Faculty of Science, het nieuwe samenwerkingsinstituut van de VU en de UvA.

Afscheidsspeech van Cees Veerman voor Wiep Koehoorn
Drie afscheidsspeeches
Aan het eind van deze Ledenraadsvergadering is het moment aangebroken om afscheid te nemen van een aantal leden van ons Verenigingsverband.
Voorzitter Cees Veerman verzorgt een afscheidsspeech voor mij, wegens mijn vertrek als Lid van de Ledenraad, na een maximale statutaire zittingsduur van twaalf jaar.
Daarna is het mijn beurt om een afscheidsspeech te verzorgen voor René Smit, wegens zijn vertrek als Voorzitter van de VU-Vereniging, en tevens zijn vertrek als Voorzitter van het College van Bestuur van de VU.
René Smit neemt dan het estafettestokje van mij over om een afscheidsspeech te verzorgen voor Cees Veerman, wegens zijn vertrek als Voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting VU-VUmc en van de VU-Vereniging.
Met zijn drieën sluiten we een belangrijke periode af in de geschiedenis van de VU-Vereniging en van de Vrije Universiteit en van het VU-medisch centrum. We hopen dat de vandaag ingezette nieuwe koers onze Vereniging en haar instellingen goed zal doen.
Afscheidsspeech voor René Smit van Wiep Koehoorn
De Identiteit van de VU
Deze bijzondere dag sluiten we af met een Debat in de debatserie 'Maatschappij in de maak'.
Onder leiding van VU-moderator Felix Rottenberg bespreken we hoe de identiteit van de VU gestalte krijgt in deze huidige situatie met meer en ook meer vloeibare identiteiten? Is het zaak de VU-identiteit duidelijk af te grenzen op basis van de geschiedenis, of kan die geschiedenis een voorbeeld zijn voor nieuwe gemeenschappen om ook mee te doen? In het debat verzamelen we aanbevelingen hoe we op een goede manier de identiteit van de VU nog beter zichtbaar maken.
De directeur van het Abraham Kuyper Center for Science and Religion, professor dr. René van Woudenberg leidt samen met de decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, professor dr. Elies van Sliedregt na René Smit het debat kort in.
Ook andere belangrijke opinieleiders zijn vandaag uitgenodigd en aanwezig om aanbevelingen te doen, zoals de universiteitshistoricus en decanen. René Smit blikt aan het eind van dit debat, nu hij afscheid van ons neemt, terug op de identiteitsdiscussie van de VU en van VU-mc.
Debatpanel v.l.n.r. René Smit, René van Woudenberg, Elies van Sliedregt
  • René Smit: We zijn verlegen geraakt met de rituelen van levensbeschouwing; zowel persoonlijk, organisatorisch als politiek; kortom: ongemak. Universiteiten moeten ideële organisaties zijn. De samenleving krijgt moeite met neutraliteit. Studenten vragen hun docenten weer waar ze persoonlijk voor staan. Vrijheid en Verantwoordelijkheid van de VU moet je zien als uitnodiging en als opdracht.
  • René van Woudenberg: De VU is doordrenkt van waarden en van de affirmatie van haar waarden. Veel studenten hebben religieuze vragen tijdens en naast hun wetenschappelijke studie. Vage begrippen verliezen hun urgentie.
  • Elies van Sliedregt: De identiteit van de VU komt momenteel overal aan de orde, bijvoorbeeld bij de Instellingstoets Kwaliteitszorg, bij de profilering in het kader van de Prestatieafspraken, in de algemene beeldvorming, en ook in de samenwerking met de UvA. Reflecteren op de grondslag hoort bij de VU.
  • Ab Flipse: We moeten ook kijken hoe we de geschiedenis van de VU weer een plek geven in de identiteitsdiscussie.
  • Wouter Bos: We moeten streven naar zinvolle ontmoetingen. Als we kijken naar wat hier geleerd moet worden, moeten we de lat hoog leggen.
  • Govert Buijs: Het brede vormingsleren is belangrijk.
  • Felix Rottenberg: De VU levert de beste filosofen van Nederland.
  • Wiep Koehoorn: Als alle afstudeerwerken van VU-studenten volgens het Onderwijs- en Examenreglement iets moeten bevatten over religie, levensbeschouwing en over de VU-waarden, dan zullen de studenten hun docenten en hoogleraren in het onderwijs en ten behoeve van hun onderzoek gaan bevragen op deze identiteitsaspecten
  • Waarin schiet de VU tekort? In de afstand tussen onderzoek en onderwijs. Studenten weten niet waar de VU voor staat. Studenten voelen zich niet aangesproken. Individuele aandacht hoort bij een universiteit.
  • De VU is geen elite-universiteit, maar een laagdrempelige universiteit, met oog voor culturele verschillen.
  • Kerken perken in, maar religies geven ruimte.
  • Het nadenken over geloof en wetenschap verandert in elke tijd.

Geen opmerkingen: