dinsdag 24 december 2013

Gezegend Kerstfeest 2013

Dinsdag 24 december 2013 
Het geboorteverhaal in glas in lood in de kerk van Faycelles














Zoeken naar Kerst in de zomer
Tijdens onze wandelpelgrimages richting Santiago de Compostela bezoeken we onderweg onder andere alle kerken, kloosters en ander christelijk erfgoed in hout en steen. Eeuwenlang hebben christenen ook in Europa overal hun best gedaan om een huis voor God te bouwen, van heel sober tot soms ook uitbundig expressief.
Tijdens het bezoeken van dergelijke Godshuizen ben ik hartje zomer al op zoek naar kerkelijke beeltenissen van het geboorteverhaal van Jezus Christus, die geboren is in een nachtverblijf in Bethlehem, en wiens geboorte wij ieder jaar met Kerstfeest vieren. 
In kapellen, kerken, basilieken en kathedralen is doorgaans het lijdensverhaal (Pasen) van Jezus prominent aanwezig, in bijvoorbeeld de kruiswegstaties rondom in deze gebedshuizen. Maar voor het geboorteverhaal van Jezus moet je - àls die al gevisualiseerd is - vaak wat beter zoeken. 

Kerst in een schilderachtig Faycelles 
Het is bloedheet als Durkje en ik op 26 juli 2013 in het zuiden van Frankrijk wandelend pelgrimeren van Figeac naar Cajarc. We lopen vandaag 30 kilometer bij een middagtemperatuur van nota bene 36 graden Celsius. Voor ons blijft dit mede daarom een gedenkwaardige dag.
Na ongeveer twee uren lopen, komen we in een schitterend stadje, genaamd Faycelles. Het is een schilderachtig oude plaats met een kerk, die nu staat op de plek waar eeuwen geleden een kasteel stond. Alles ademt de sfeer van historie, hier hoog boven het dal van de rivier de Lot.
We bezichtigen de kerk, en ontmoeten daar een in Frankrijk wonende Duitser, die nog de Vlaamse taal spreekt van zijn grootouders, die vroeger in Ieper (Ypres) woonden. Een Nederlandstalig praatje op deze vroege ochtend stel hij zichtbaar op prijs.
Bij de VVV krijgen we een pelgrimsstempel in onze pelgrimspaspoorten en daarna nemen we een aangename koffiepauze op een caféterras. Via de Chemin de St. Jacques verlaten we dit pittoreske stadje.

Van Krib naar Kruis
Het is in dít bijzondere, hooggelegen stadje dat wij bij het komende Kerstfeest werden bepaald. In deze eeuwenoude kerk valt het zonlicht prachtig door een schitterend glas in lood-raam.
Zo treffend en compleet is in dit kerkraam het geboorteverhaal van de Here Jezus verbeeld. In het nachtverblijf de os en de ezel, en centraal op de voorgrond waar alles om draait: de pasgeboren Jezus, op een doek, liggend in de kribbe, een voederbak voor het aanwezige vee. Jozef & Maria, die vol eerbied naar hun pasgeboren Kind kijken. En natuurlijk ontbreken ook de engelen, een herder en de drie wijzen uit het oosten niet. Het is deze afbeelding die dit jaar op onze Kerstgroet aan familie, vrienden, kennissen - en nu ook aan alle lezers van deze weblog - prijkt.
Deze afbeelding kent te midden van 6 iconen 
maar één icoon met een kruis erin. 
Dat is de icoon van Jezus, 
als stille hint van de weg die Jezus Christus ging 
- van Krib naar Kruis - 
van Kerst naar Pasen.

Geen opmerkingen: