zondag 1 december 2013

1e Advent: zie de Zuivere Vlam met het Schitterend Licht

1e Zondag van Advent 1 december 2013
De Stienser band United, met Jorick Feenstra als gastpianist op de vleugel


















Tieners met PIT
In De Hege Stins wordt vanmorgen koffie gedronken vóór de kerkdienst. De ochtendviering is vandaag een zogenoemde PIT-dienst, die altijd een uur later dan te doen gebruikelijk begint. Niet alleen de volwassenen, maar ook de jeugd kan dan - als ze dat willen - een uurtje langer uitslapen, voordat ze naar de kerk gaan. Een lange stoet tieners komt vlak voorafgaand aan de kerkdienst samen met hun tienerdienstleiding de kerkzaal in, waar ze de voor hen gereserveerde voorste rijen invullen.
Deze dienst wordt geleid door de Stienser predikant, dominee Jaap Overeem.
 
Verhalende viering
Deze ochtenddienst is een verhalende viering, waarin het verhaal bepaalt wat er aan de orde komt. Vanmorgen krijgen we als gemeenteleden een bijbels drama te horen en te zien, waarin telkens in elke akte een antwoord van de Bijbel komt op eigentijdse tegenstemmen uit de huidige samenleving.
De voor ieder herkenbare tegenstemmen komen vanmorgen van een foute bankier, een boze keizer en een vertwijfelde twijfelaar. Dat past ook wel bij Advent, want Kerst gebeurt niet zomaar. Er zijn immers altijd tegenstemmen te horen van tegenstemmers, die de boodschap van Kerst, vrede en gerechtigheid willen ontkennen.
In dit verhaal is de rol van een 'presentator' vervlochten. Hij kondigt de verschillende tegenstemmen aan en beslist uiteindelijk ook wie er door mogen naar de 'Live shows'. Dat is op deze eerste zondag van Advent alvast een knipoogje naar de Kerstbelevenistocht van 21 december aanstaande.
 
Stem en tegenstem
Twee kinderen laten hun stem horen, sprekend over verwachting van andere, betere tijden. Ze ontsteken de eerste nieuwe Adventskaars aan de grote Paaskaars; met die nieuwe Zuivere Vlam zien we alvast iets van dat nieuwe Schittterende Licht, waarop wij hopen en wachten.
  • De eerste tegenstem - uit de natuur - komt van het Jeugdjournaal. We kijken naar een reportage over Haiyan, de zware orkaan, die de Filipijnen enkele weken geleden zo verwoestend trof.
  • De tweede tegenstem komt van de Geldteller, een 'foute' bankier, voor wie het niet uitmaakt dat zijn salaris daalt, als zijn eindejaarsbonus dan maar stijgt; of andersom.
  • De derde tegenstem komt van een boze Keizer August, die spreekt over 'realiteitspolitiek', zo van: "Zo doen we dat hier en nu".
  • De vierde tegenstem komt van een Twijfelaar, die het gewoon even niet meer weet, hoe het nu is en hoe het straks verder moet.
De tegenstemmen worden beantwoord met woorden en muziek van een heel andere strekking. Zo horen we van de lector woorden uit de Bijbel, uit het boek Leviticus en van de profeet Jesaja. En we luisteren naar muziek, en zingen ook het lied uit de Schotse Iona-gemeenschap:
Zuivere vlam,
verdrijf met je licht
de angsten van ons hart.
 
Indruk-wekkende viering met spel & muziek
Alle muziek en de muzikale begeleiding wordt vandaag op voortreffelijke wijze verzorgd door onze Stienser gemeenteband United. Wat kunnen zij tegenwoordig met zulke mooie zang & muziek de toon zo treffend zetten; in verstilde tonen, maar ook in enthousiasmerende klanken.
En wat zijn we ook blij met onze gastpianist van vanmorgen. Het is de jonge pianist Jorick Feenstra - getogen in onze Stienser gemeente - die wij zo graag weer eens even in ons midden hebben. Jorick heeft samen met zijn vrienden & vriendinnen uit onze kerkelijke gemeente gedurende zijn tienerjaren een belangrijke bijdrage geleverd aan kleur in onze gemeente, door muziek, toneel, jongerenactiviteiten, jeugddiensten en musicals. Voor zijn vervolgstudie na de Opleiding tot Leraar Basisonderwijs aan Stenden Hogeschool ging hij naar het Prins Claus Conservatorium in Groningen. De inmiddels daar afgestudeerde Jorick stapt vanmorgen achter de vleugel en speelt mee met United, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar dat is het niet, want Jorick en United spelen en zingen samen vanmorgen indruk-wekkend mooi!

Geen opmerkingen: