donderdag 7 november 2013

Drukte na de storm

Donderdag 7 november 2013
Restanten van een zware storm in de Dirk Zeperweg te Leeuwarden


















Stormschade
Na de hevige storm van vorige week maandag is iedereen druk in de weer geweest om alle schade zo mogelijk snel te herstellen. Afgewaaide dakpannen, beschadigde gevels, uiteengereten bomen en gekantelde vrachtwagens; zomaar een greep uit de enorme schade die de hevige rukwinden veroorzaakten.
Waar in Noord-Fryslân je de afgelopen dagen ook reed, nagenoeg overal had je op zichtafstand wel ergens een schade-teken van die zware najaarsstorm.

Noodhulp
Al tijdens en direct na de storm is alles in het werk gesteld om de meest urgente schade zoveel mogelijk te herstellen. Muren werden gestut, verkeer moest worden omgeleid, omgevallen bomen moesten van doorgaande wegen worden verwijderd en noodreparaties aan daken van woningen en bedrijfsgebouwen moesten ernstiger schade door wind en regen voorkomen.

Kettingzagen
Overal om je heen zie je ook de enorme omvang van de schade aan bomen; groot en klein, jong en oud, solitair en in bospercelen.
Sinds vorige week maandag zie je - waar je ook rijdt - overal mensen aan het werk om omgevallen bomen in stukken te zagen, afgewaaide takken in kleine stukken te zagen, om ze daarna te laden op kleine en grote vrachtwagens; om boomstammen en takken te verwijderen van de plaats waar ooit jong groen en/of reusachtige bomen stonden.

Straat versperd
Tegenover  het Leeuwarder Wijkzorgcentrum en Verpleeghotel 'De Hofwijck' - gelegen tegenover Stenden Hogeschool - is aan de Dirk Zeperweg een forse boom aan de voet gespleten. Resultaat was een dikke boomstam, die het doorgaande verkeer over deze woonstraat verhinderde. Met rood-wit signaallint was de straat snel en langdurig afgezet, om nog meer schade te voorkomen.
In de dagen na de storm is de hele boom in meterslange delen gezaagd. De takken werden van de dikke boomstammen gezaagd, en van het wegdek verwijderd. De enorme boomstammen bleven eerst nog even aan weerszijden van de weg liggen, zodat je slalommend tussen het wit-rode lint voor het eerst weer door deze straat kon rijden.
Inmiddels zijn ook die enorme boomstammen van de stoep en van het wegdek verwijderd. Vandaag liggen nog enkele dikke delen van de boomstammen opgestapeld naast de uiteengereten boom. Ook deze zullen in de komende dagen waarschijnlijk nog wel worden verwijderd.

Bovengronds en ondergronds
En dan rest nog het verwijderen van de gespleten boomstronk, inclusief het verwijderen van de grote boomwortels, die door het omvallen van de boom uit de bodem zijn getrokken, en die nog omhoog gewoeld hoog boven het maaiveld uitsteken.
Als de boom en de wortels zijn verwijderd, rest de werklui nog het egaliseren van de grond, op de plaats waar jarenlang deze oude boom zijn plaats kende.
En wellicht zal hier op deze plek volgend jaar dan weer een jonge boom pronken, hopelijk een lange toekomst tegemoet.

Geen opmerkingen: