zondag 20 oktober 2013

Langebuorren in Stiens

Zondag 20 oktober 2013
De Langebuorren in Stiens ter hoogte van het gemeentehuis


















Lange buorren
De dorpskern van Stiens heeft een langgerekte vorm, een lange streek. Vroeger lag de dorpsvaart hier parallel aan deze doorgaande centrumweg. In de Friese taal wordt de bebouwing in het dorpscentrum veelal de 'Buorren' genoemd. Daarom wordt de lange streek panden van de dorpskern van Stiens in het Fries dus 'Langebuorren' genoemd.
De Langebuorren van Stiens bestaat momenteel voornamelijk uit woonhuizen, winkelpanden en horeca-gelegenheden. De Langebuorren slingert zich in een lichte S-vorm door het centrum van het dorp.

Langebuorren
Aan de zuidzijde kun je de Langebuorren betreden vanuit de volgende straten: Tjirkstrjitte, Uniawei, It Achterbosk en It Kleaster.
In noordelijke richting passeer je dan halverwege de Langebuorren aan de linkerzijde het gemeentehuis met het plein, en iets verder in noordelijke richting ga je voorbij de nogal smalle Aaltsjemuoistege aan je rechterhand.
Aan de noordkant eindigt de Langebuorren ter hoogte van het Sint-Vitushûs en de Sint-Vituskerk bij de volgende straten: Pieter Jellessingel en Smelbrêge.

Gezellig winkelcentrum
De Langebuorren is ook het gezellige winkelcentrum van Stiens. Verschillende warenhuizen, kledingzaken, horecagelegenheden, kapsalons en enkele mooie speciaalzaken vormen samen het kloppende winkelhart van Stiens. De vier moderne supermarkten vind je op korte afstand van beide uiteinden van de Langebuorren.
Door de laagdrempelinge open space-achtige ruimte en het grote plein vóór het gemeentehuis biedt Stiens een ruim aanbod van parkeergelegenheid voor haar inwoners en voor de vele winkelende bezoekers uit de omliggende dorpen.

Veel activiteiten in het centrum van Stiens
Op het gemeentehuisplein wordt elke dinsdag de warenmarkt gehouden, en op die middag is ook het gemeentehuis geopend voor allerhande burgerzaken. Voorts vind je hier bij tijd en wijle een divers aanbod van mobiele dienstverleners, zoals een zorgverzekeraar, de viskraam en nu en dan ook de oliebollenkraam. Enkele malen per jaar worden hier ook evenementen georganiseerd, zoals kermis, ontvangst van Sinterklaas, braderie en op 4 mei wordt hier jaarlijks tevens de Dodenherdenking georganiseerd bij het oorlogsmonument vóór het gemeentehuis.

Als Stienser mogen we eigenlijk best wel blij zijn met, en trots zijn op zo'n gezellige Langebuorren.

Geen opmerkingen: