donderdag 12 september 2013

Zoet en zonnig feestmaal voor insecten

Donderdag 12 september 2013
Vooral veel vliegen en wespen op het fruit

GFT
Een composthoop is een plek waar de natuur ongestoord zijn goede gang kan gaan. Door de juiste soorten Groente- Fruit- en Tuinafval (GFT) van huis, tuin en keuken op de hoop te deponeren, en door af en toe de composthoop eens even om te scheppen, is het voldoende om voor de rest de natuur zijn werk te laten doen.

Dierenhulp bij het composteren
Insecten spelen ook een belangrijke rol bij het composteren. Je ziet ze aan de oppervlakte niet altijd, maar bij enig roeren en scheppen kun je al snel een mooie variëteit aan insecten in het onderhanden composteerwerk zien.
Wormen zijn buitengewoon welkome gasten in zo'n hoop natuurlijk afval. Grote en kleine exemplaren zorgen voor een optimale doorvoer van water en zuurstof in de composthoop. Je hoeft soms ook maar één spade diep te steken om een dikke kluwen van meer dan honderd kleine wormen in het beginnende compost aan te treffen.

Fruithapjes
Aan het eind van de middag schijnt de zon aangenaam. Boven op de composthoop liggen schillen van diverse fruitsoorten. De flinke hoeveelheid fruitschillen van bijvoorbeeld meloen en appels zorgt voor een sterke aantrekkingskracht op allerlei insecten, die zich daarop tegoed doen aan al die lekkere fruitresten. Prachtig groen-glimmende vliegen zijn goed vertegenwoordigd, maar het zijn vooral de wespen die in hele grote aantallen in kleine groepjes smullen van het vruchtvlees achter de appelschillen.
En als je even aandachtig kijkt, zie je zo maar nòg eens een tiental andere, kleinere vliegende en kruipende insecten, allemaal genietend van dit zonnige feestmaal.

Geen opmerkingen: