zondag 21 april 2013

Nog één keer de voorzittershamer van het NBG in handen

Vrijdag 19 april 2013 
NBG-directeur Roger Mullers & NBG-voorzitter Henk van de Graaf















Antieke voorzittershamer
In menig opzicht is het vandaag een bijzondere vergadering voor het bestuur van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Deze keer vergaderen we niet in het NBG-kantoor in Haarlem, maar in het Delta Hotel te Vlaardingen. Het laatste deel van deze NBG-bestuursvergadering zal worden bijgewoond door het bestuur van het Vlaams Bijbelgenootschap (VBG). En het is vandaag de laatste maal dat Henk van de Graaf onze bestuursvergadering voorzit, want over enkele maanden zal Henk afscheid nemen als voorzitter en als lid van het NBG-bestuur. Voor deze bijzondere gelegenheid is de meer dan honderd jaar oude NBG-voorzittershamer uit het Haarlemse NBG-archief gehaald en meegenomen, om onze scheidende bestuursvoorzitter in de gelegenheid te stellen nog eenmaal in vol ornaat met de antieke voorzittershamer onze bestuursvergadering voor te zitten. NBG-directeur Roger Mullers overhandigt onze voorzitter bij aanvang van de bestuursvergadering deze bijzonder voorzittershamer. Dan opent Henk van de Graaf deze bestuursvergadering.

Verslagen en Relaties
Na het passeren van enkele notulen van bijeenkomsten van het bestuur en van de Ledenraad, volgen schriftelijke en mondelinge mededelingen en bespreken we een rapportage van de relevante externe contacten van de afgelopen drie maanden.
We bespreken onder andere onze bestuurlijke correspondentie met het Koninklijk Huis, betreffende het beschermheerschap van het NBG en de 200 jaars jubileumviering van het NBG in 2014. Specifieke aandacht krijgen ook The Passion 2013, ICT-outsourcing en het verslag van de NBG-dienstreis naar Burkina Faso.

Jaarverslaglegging 2012
We bespreken de inhoud van het goedkeurende accountantsverslag inzake de NBG-Jaarrekening 2012. Bij de Jaarrekening 2012 heeft onze bestuursadviescommissie Financieel Economische Zaken (FEZ) ook een preadvies gevoegd, dat wij inhoudelijk bespreken en daarop dienovereenkomstig besluiten nemen.
Daarna volgt een bespreking van het concept van het NBG-Jaarverslag 2012, dat in juni 2013 ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de Ledenraad. Ook het bijbehorende concept van de bestuurlijke Verantwoordingsverklaring over 2012 wordt daarna besproken.
De financiën sluiten we af door ook nog de meest actuele overzichten van de resultaten van Fondsenwerving betreffende het eerste kwartaal van 2013 te krijgen gepresenteerd.

Toekomst
Vervolgens komen allerlei bestuurszaken aan de orde, die te maken hebben met bijvoorbeeld bestuursbenoemingen, personele zaken, Ledenraad, Landelijk Beraad en afscheid van de vorige directeur en van de huidige voorzitter van het NBG.
Na de pauze volgt een presentatie met aansluitende bespreking van een eerste concept voor de nieuwe Toekomststrategie voor het NBG. Na deze bestuurlijke behandeling kan het concept door naar onder andere het Landelijk Beraad in april 2013 en de Ledenraadsvergadering in juni 2013.

Besloten
Na de rondvraag en afronding van de reguliere bestuursvergadering gaat het bestuur in besloten kring verder, om nog enkele zaken aangaande de nieuwe directievoering te bespreken. In onze bestuurskring houden we vervolgens ook onze jaarlijkse bestuurlijke zelfevaluatie, waarin we ons functioneren als bestuurder en als bestuur bespreken en evalueren. Daar vloeien afspraken uit voort voor het komende bestuursjaar.

Interbestuurlijk overleg met het Vlaams Bijbelgenootschap
Daarna wordt de vergadering weer in breder verband voortgezet. Het laatste deel van deze vergadersessie is namelijk een gezamenlijke vergadering van de besturen van het Vlaams Bijbelgenootschap en van het Nederlands Bijbelgenootschap. We werken nauw met elkaar samen en achten het belangrijk vandaag weer eens een bestuurlijke evaluatie te houden over onze samenwerking van de afgelopen periode; en om afspraken te maken voor de nabije en de verder in de tijd gelegen werkperiode. Omdat deze evaluatie goed is voorbereid, hebben we snel in beeld wat anders en beter kan, en ook vervolgafspraken zijn dan ook vlot gemaakt.
We sluiten ons interbestuurlijk overleg af met een diner in onze vergaderlocatie. Rond middernacht rijd ik na een autorit vanuit Vlaardingen mijn thuisbasis Stiens weer binnen, na al weer een mooie, geslaagde dag.

Geen opmerkingen: