woensdag 24 april 2013

Beatrix - Portret van onze koningin

Woensdag 24 april 2013 
Cover van het boek Beatrix - Portret van onze koninginKadoboek van de C1000
Afgelopen zaterdag kregen de klanten van C1000 Kooistra in Stiens na het afrekenen van hun boodschappen van supermarkteigenaar Kooistra een mooi fotoboek uitgereikt. Het is het boek 'Beatrix - Portret van onze koningin'. Dit boek is voor de C1000 gemaakt door de royaltydeskundige Marc van der Linden, ter gelegenheid en ter ere van de aanstaande troonswisseling op 30 april 2013.
Dit boek is het eerste deel van een serie van twee nieuwe boeken. Het tweede deel, getiteld 'Willem-Alexander - Portet van onze nieuwe koning', zal aanstaande vrijdag en zaterdag bij C1000 Kooistra in Stiens worden uitgereikt bij een besteding aan boodschappen vanaf € 50,-

Afscheid van de koningin
Aan de hand van veel unieke foto's van onze afscheidnemende koningin geeft Marc van der Linden in dit boek zijn visie op de bijzondere Oranje: Hare Majesteit Koningin Beatrix.
Bij haar aftreden is Beatrix 33 jaar koningin geweest. Ze is de bekendste vrouw van Nederland, en toch kennen maar weinigen haar echt.
In zes hoofdstukken beschrijft Marc van der Linden in dit boek het leven van Beatrix. Het boek begint met een citaat uit de toespraak van koningin Beatrix, op 28 januari 2013, de dag waarop ze haar aftreden aankondigde:
"Ik ben u diep dankbaar
voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven
in de vele mooie jaren
waarin ik uw koningin mocht zijn".

Inleiding - Beatrix
In dit inleidende hoofdstuk geeft Marc van der Linden zijn visie op de betekenis van Beatrix voor ons land.
  • In de 33 jaar dat ze onze koningin was, heeft Beatrix een blauwdruk van het perfecte koningschap afgegeven;
  • De rol van moeder stond voorop, maar de positie als staatshoofd werd nooit vergeten;
  • Ze heeft de monarchie succesvol de 21e eeuw ingeloodst.

Hoofdstuk 1 - Jeugd
Beatrix Wilhelmina Armgard is op Paleis Soestdijk geboren op 31 januari 1938.
Haar naam betekent: 'Zij die gelukkig maakt'.
In 1952 heeft Beatrix haar eerste zelfstandige openbare optreden. Ze opent ministad Madurodam. Bij deze gelegenheid wordt de prinses ook benoemd tot burgemeester;

Hoofdstuk 2- Liefde
De keuze van Beatrix voor de Duitse Claus von Amsberg is voor velen - 20 jaar na de Tweede Wereldoorlog - onbegrijpelijk. De populariteit van Claus groeit echter snel.
Een zware periode volgt in de 80er jaren, als prins Claus klachten van depressieve aard krijgt. Zijn rol achter de schermen wordt groter, voor koningin Beatrix, maar ook voor kroonprins Willem-Alexander.
In 2002 verliest Beatrix haar grote liefde wegens het overlijden van Claus; ze deelt haar verdriet daarover met de Nederlanders.

Hoofdstuk 3 - Moeder
De jaren van het huiselijke leven als jong gezin, nog voordat ze koningin wordt, noemt Beatrix de gelukkigste jaren van haar leven.
Vanaf 1980 - als Beatrix koningin wordt - is ze naast moeder ook staatshoofd, en tevens het hoofd van de koninklijke familie.

Hoofdstuk 4 - Staatsthoofd
Koningin Beatrix wilde een koningschap met inhoud. Ze neemt haar rol als staatshoofd bijzonder serieus en heeft een actieve rol als lid van de regering, alhoewel aan het eind van haar regeringsperiode de rol in de informatieperiode na de verkiezingen beduidend minder wordt.
Beatrix heeft een samenbindende rol, komt op voor de zwakkeren, geeft een stem aan mensen die niet snel worden gehoord en troost mensen waar dat nodig is (Enschede, Volendam, Apeldoorn).
Tijdens haar ruim vijftig uitgaande staatsbezoeken en meer dan het dubbele aantal inkomende staatsbezoeken is Beatrix de verpersoonlijking van het perfecte visitekaartje.

Hoofdstuk 5 - Allure
Wie kent niet haar kleding in opvallende kleuren, haar vaste kapsel en haar grote hoeden; ze draagt haar hoed als hedendaagse kroon.
Bij haar laatste kersttoespraak - in het jaar dat Friso zijn afschuwelijke ski-ongeluk kreeg - droeg Beatrix de broche van de drie narcissen, die zij ook droeg tijdens de doop van Friso. In oosterse landen is de narcis het symbool van 'mensen die van elkaar houden, maar door het noodlot van elkaar gescheiden zijn'.

Hoofdstuk 6 - Toekomst
Na haar troonsafstand wil koningin Beatrix als prinses maatschappelijk en sociaal betrokken blijven bij Nederland en de Nederlanders.
Ze zal in beeld en in onze harten blijven, kan genieten van haar grootmoederschap, zal vast meer en langer gaan reizen en ook kunst zal vast en zeker een grote rol blijven spelen in haar leven.
Al dat goeds is haar van harte gegund.

Geen opmerkingen: