vrijdag 22 februari 2013

Van De Haukes naar Schagen, tussen Wad & IJ

Donderdag 21 februari 2013 
Aan de voet van de Westfriesedijk tussen Keinse en SchagenSchitterend winterweer
Durkje en ik rijden van Schagen naar De Haukes. Vanuit de jachthaven van De Haukes vertrekken we om 9.15 uur voor ons tweede dagtraject van de meerdaagse langeafstandwandeling van Den Oever naar Amsterdam. Van de wandelgids ‘Van Wad tot IJ’ bewandelen we vandaag het traject van De Haukes naar Schagen, over een afstand van ongeveer 22 kilometer. 
Als we van start gaan, is het schitterend winterweer. De zon schijnt aangenaam, maar de temperatuur blijft vandaag rond het vriespunt en vanwege de straffe noordwesten wind is de gevoelstemperatuur vandaag min 9 graden Celsius, aldus de weermannen. Warm aangekleed en met voornamelijk de wind in de rug hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Integendeel, het is heerlijk fris wandelweer.

Vanuit De Haukes rond het Amstelmeer
We verlaten De Haukes over het jachthaventerrein. Voorbij de Haukersluis klimmen we naar de top van de Amstelmeerdijk, die hier rond het Amstelmeer ligt. Dit Amstelmeer is in 1925 ontstaan door de afsluiting van het Amsteldiep. Kilometers ver lopen we over de graskruin van deze brede dijk. Een groot aantal ganzen zit in verschillende groepen op en tegen de dijk. Als we te dichtbij komen, nemen ze de wijk en strijken neer in het Amstelmeer.

Van de Ulkesluis naar Wieringerwaard
Bij de Ulkesluis gaan we de brug over, om dan verder te wandelen over de kruin van de kanaaldijk langs het Waardkanaal. Wederom volgt een kilometerslang grasdijktraject, totdat we bij de molen en de gemaalsluis arriveren bij het dorp Wieringerwaard. Daar ontmoeten we bij de molen een Fries uit Kollum, die hier druk aan het werk is om de bliksembeveiliging van de oude molen te inspecteren. 

Kleine Sluis bij Anna Palowna
Vanuit Wieringerwaard wandelen we richting Anna Palowna. Als we daar aankomen, is het al bijna 11.45 uur. Omdat het te koud is om zomaar ergens te gaan zitten en we nu al tweeëneenhalf uur hebben gelopen, zou het mooi zijn hier een horecagelegenheid te vinden, waar we even binnen kunnen pauzeren. We hoeven niet door Anna Palowna, maar zien op de wandelkaart dat in Kleine Sluis-Anna Palowna wel een horecagelegenheid is. Op goed geluk verlaten we even de wandelroute om te zien of we vlak over het Oude Veer wellicht ergens binnen kunnen zitten. Dat lukt gelukkig direct al bij het eerste eetcafé van Kleine Sluis, direct over de brug aan de overzijde van het Oude Veer.

Oude Sluis en Keinse
Na een aangenaam warme lunchpauze gaan we weer terug over het Oude Veer, om over de Kneeskade onze route te vervolgen. Langs het water lopen we naar het dorpje Oude Sluis. We passeren het oude sluiswachtershuisje en gaan over de klapbrug het dorp in. 
Langs de Grote Sloot en de Keinsmerweg lopen we dan naar Keins(e). In het buurtschap Keinse staat de Keinskapel, die gewijd is aan Onze Lieve Vrouw van de Keins. Omstreeks het jaar 1510 spoelde hier in de buurt een houten Mariabeeldje aan op de Westfriese dijk, vermoedelijk afkomstig van de voorsteven van een Portugees schip. Dat houten beeldje is hier niet meer in de kapel, maar wel een keramiek beeld van Maria, gemaakt door Jules Rummens uit Roermond.

Over de Westfriese dijk naar Schagen
Voorbij deze kapel gaan we verder over de geasfalteerde kruin van de Westfriesedijk. Eerst lopen we om de Keinser wiel heen en verderop dalen we af naar de voet van de Westfriesedijk, om door een klaphekje en over een houten bruggetje op een graspad te komen. Vóór ons ligt Schagen, onze bestemming voor vandaag. 
Het is vandaag al behoorlijk kouder geworden, want de zon is enkele uren geleden al verdwenen achter een dik wolkenpak en de koude wind waait onophoudelijk. 
We lopen over de havenkade van Schagen en steken verderop de N245 over, om dan door te lopen naar de Markt van Schagen, waar ons hotel staat, tegenover de rooms-katholieke Christoforuskerk. Hier arriveren we rond 14.00 uur, na een wandeling van 5 uur en een kwartier.
Met de auto - die hier in Schagen staat - halen we de andere auto uit De Haukes, waarna we direct door rijden naar Bergen, waar we één van de auto's parkeren, zodat we morgen vanuit Schagen naar deze auto in Bergen kunnen wandelen.

Geen opmerkingen: